Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Ţintuit în România pentru dosarul „Portul" - Senatorul Mircea Banias vrea să plece din ţară pentru investigaţii medicale

ro

26 Jun, 2012 01:00 2203 Marime text
portulsursafotounimedia.ro.jpgNu este de trecut cu vederea faptul că, la termenul de ieri, în sala de judecată şi-au făcut apariţia majoritatea celor puşi sub acuzare, excepţie făcând patru dintre inculpaţi

Aşteptat cu mare interes, atât de către inculpaţii din dosar, cât şi de celelalte persoane vizate de anchetă, mega-dosarul de corupţie Portul a debutat cu o amânare la Curtea Supremă. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au decis ca următorul termen al cauzei să fie stabilit pentru data de 28 septembrie, ora 12.00. Neîmpăcat cu interdicţia de a părăsi ţara încă valabilă în cazul său şi pentru a nu pierde totuşi ocazia, senatorul Mircea Banias, judecat pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, le-a înaintat judecătorilor o cerere de părăsire a ţării, pentru investigaţii medicale. Până la închiderea ediţiei însă, judecătorii Curţii Supreme nu ajunseseră la o decizie în legătură cu cererea politicianului constănţean.

Debut cu amânare în celebrul dosar „Portul", cauză în care nume grele ale Constanţei, precum senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu - fost vameş şi fost director vamal, Laurenţiu Mironescu - fost secretar general în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Sunai Cadîr - şeful Regionalei Vamale Constanţa, dar şi Liviu Adrian Durbac - fostul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Acuzat de procurorii Anticorupţie de trafic de influenţă, iniţiere sau aderare la grup infracţional organizat şi instigare la abuz în serviciu, senatorul PC Mircea Banias a înaintat completului de judecată o cerere de părăsire a ţării, pentru investigaţii medicale. După cum arătam mai sus, până la închiderea ediţiei însă, judecătorii Curţii Supreme nu ajunseseră la o decizie în legătură cu cererea politicianului constănţean. Completul de judecată, din care face parte şi judecătoarea Alina Ilie, care s-a aflat printre magistraţii care l-au condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare, s-a retras pentru deliberări în privinţa solicitării lui Banias. Amintim că, pe data de 2 aprilie, pe rolul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie a României a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 2540/1/2012, având ca obiect „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7)", stadiul procesual fiind „Fond".

Lista inculpaţilor

Conform Portalului de judecată, lista inculpaţilor este deschisă de Ayoub Othman Desouki el Ibrahim Abed şi continuă cu Mustafa Bani Rahman Abdel Naser Akram, Amer Ali, Marius Mircea Banias, Emilia Andreea Barbu, Eugen Bogatu, Costel Liviu Bratu, Sorin Budai, Sunai Cadîr, Laurenţiu Catargiu, Mihai Ciobanu, Mihai Culea, Dan Ioan Didilescu, Marian Dodu, Ştefan Cezar Drăguleţ, Adrian Liviu Durbac, Ahmad Haj El, Ning Huo, Marius Ion Ioniţă, Ionela Ioniţă, Ionuţ Marian Iordănescu, Rongsheng, Adrian Milea, Laurenţiu Mironescu, Rouchdi Mohamad, Jinming Ni, Jinping Ni, Constantin Claudiu Olteanu, Sorin Adrian Pătraşcu, Corneliu Păun, Lucian Păun, Cătălin Aurelian Pilcă, Adrian Riscu, Valentin Roşculeţ, Marius Ionuţ Scioşteanu, Iulian Dragoş Tudoran, Dan Horia Tudoran, Valentin Tiripan, Qing Zhang. Nu este de trecut cu vederea faptul că, la termenul de ieri, în sala de judecată şi-au făcut apariţia majoritatea celor puşi sub acuzare, excepţie făcând patru dintre inculpaţi.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul

Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii