Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tot mai multi constanteni isi procura arme

ro

21 Aug, 2002 00:00 739 Marime text

Pistoale pentru autoaparare

Aproape o mie de locuitori ai Constantei si-au cumparat arme cu care sa se protejeze impotriva raufacatorilor * Cei mai multi sunt din categoria manipulatorilor de valori monetare, mult mai putini fiind cei care fac dovada ca sunt amenintati * Numarul solicitarilor de a primi dreptul de a purta arma este aproape dublu fata de cererile aprobate * Potrivit legislatiei in vigoare, pentru autoaparare se aproba numai pistoale cu gaze, iar folosirea lor se face la fel ca si arma de foc, dupa somatiile legale * Se pare ca numarul posesorilor de pistoale este mult mai mare, unii dintre acestia preferand sa-si pastreze armele numai la domicilii, fara sa le scoata la iveala * Un pistol cu gaze poate ucide in cazul in care este folosit de la distanta de un metru

Tot mai multi constanteni isi procura arme pentru autoaparare, din mai multe motive, primordiale fiind teama de a merge pe strada, cresterea infractionalitatii, paza bunurilor si a obiectivelor pe care le au in administrare sau cand viata lor sau a familiilor lor este amenintata. Numai in judetul Constanta sunt in evidentele Inspectoratului Judetean de Politie aproape o mie de oameni, majoritatea fiind cei care manipuleaza sau detin valori monetare, directori de societati comerciale sau oameni simpli care fac dovada ca sunt amenintati. Maiorul Stoica Serbanoiu, seful Biroului Arme, Explozibili si Substante Toxice din cadrul IJP Constanta, ne-a declarat ca "poate detine arma pentru autoaparare orice persoana care face dovada ca viata ii este amenintata sau care detine valori monetare sau le manipuleaza, asta desigur in conditiile legii". Astfel, cei care se simt amenintati trebuie sa faca dovada amenintarii, pe baza unor plangeri prealabile facute la Politie, care sa fie si probate. Cei care solicita permis de port-arma trebuie sa aiba varsta de minim 18 ani, sa faca dovada medicala ca sunt apti din punct de vedere psihic si sa nu aiba antecedente penale. "Nu putem da permis de port-arma cuiva doar pentru ca vrea cineva sa impuste un copil care ii fura strugurii sau pentru ca vrea sa-si impuste nevasta sau soacra, cu care s-a certat", ne-a mai declarat Serbanoiu.

Cinci sute de mii de lei pentru un pistol

Pentru autoaparare nu se elibereaza permise de port-arma pentru arme de foc, ci numai pistoale cu gaz, care se pot folosi numai in cazul in care posesorul unei astfel de arme este atacat, utilizarea acesteia facandu-se numai dupa somatiile regulamentare, si chiar se recomanda ca incarcatorul sa aiba cartusele intr-o anumita ordine, primul fiind de zgomot, urmatorul - lacrimogen si abia ultimul, cu gaz paralizant. "Cartusul din pistolul cu gaz trebuie folosit numai de la sapte metri, pentru ca, de la un metru, acesta poate fi fatal", a mai spus Serbanoiu. In prezent, in judetul Constanta, au primit dovada, pe baza celor mai sus-enumerate, aproape o mie de oameni, dar numarul celor care au solicitat permis de port-arma este mai mult decat dublu. In Romania, nimeni nu are dreptul de a purta arma de foc, exceptie facand magistratii, militarii de cariera sau firmele de paza. Surse din cadrul IJP spun ca numarul acestor arme de autoaparare este mult mai mare, unii preferand sa si le pastreze acasa si sa le scoata numai cand se simt amenintati, fara sa le foloseasca. Cei mai multi dintre cei care le achizitioneaza ilegal le cumpara aproape pe nimic, vanzatorii preferand sa le vanda pe sume de 500.000 de lei, maxim un milion, numai sa se debaraseze de acestea, mai ales ca si ei le-au obtinut, la randul lor, fara nici un fel de acte de provenienta. Desi legea este destul de dura cu cei care poarta arme ilegal sau le utilizeaza abuziv, nici un act normativ nu are prevederi pentru cel care trage cu arma, chiar pentru autoaparare. Astfel, in cazul in care arma este folosita impotriva cuiva, purtatorul armei nu are nici un fel de obligatii de a se prezenta la Politie unde sa raporteze utilizarea acesteia, decat in cazul existentei unei plangeri a ranitului sau a celui amenintat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii