Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:42 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trădat de mesajele către „sqmpik" Implicarea SRI în afacerea „buldoexcavatorul"

ro

08 Nov, 2010 01:12 2074 Marime text
cap_6.jpgCinci persoane au fost arestate săptămâna trecută în afacerea „buldoexcavatorul", cercetările anchetatorilor vizând şi alţi suspecţi, care fie sunt daţi în urmărire, fie nu există la acest moment suficiente probe care să-i incrimineze. Foarte interesant, surse apropiate cazului susţin că cercetările ar fi fost mult îngreunate fără ajutorul Serviciului Român de Informaţii. De altfel, este de menţionat că tocmai acest sprijin acordat de SRI a fost contestat de avocatul lui Silviu Corbeanu, fostul poliţist de frontieră suspectat că ar fi fost „creierul" afacerii.

Concret, avocatul Liviu Cristescu a susţinut că informaţiile legate de localizarea lui Corbeanu şi a celorlalţi suspecţi în seara în care se presupune că au comis tâlhăria din comuna gălăţeană Piscu au fost obţinute „pentru trecut, în mod direct, prin intermediul SRI, modalitate de acţiune ce nu este permisă". În acest context, apărătorul a invocat nelegala sesizare a instanţei, la momentul judecării propunerii de arestare preventivă a clientului său şi a celorlalţi suspecţi. „Un alt aspect de nelegalitate se referă la împrejurarea că localizările efectuate în cauză au fost obţinute de la SRI în baza unei adrese, datele fiind obţinute la un moment din trecut, ceea ce înseamnă că stocarea datelor a fost făcută fără a exista o autorizaţie de interceptare şi localizare emisă în temeiul art. 911 şi următoarele Cod procedură penală care, în mod evident, se emite pentru viitor", a pledat avocatul în faţa judecătorilor, la momentul discutării arestării. În replică, procurorul din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa prezent la judecarea propunerii de arestare a precizat cu privire la lipsa autorizaţiilor pentru localizare invocată de apărare că „localizările din data de 10.10.2010 au fost efectuate în baza unor autorizaţii de interceptare". „Cu ocazia interceptărilor convorbirilor telefonice, unitatea care efectua aceste interceptări comunică şi localizările", a explicat procurorul. În cele din urmă, instanţa a respins susţinerile apărării şi a admis propunerea de arestare formulată de procurori.

„Am ajuns aici la mort, dragă"

Revenind la tâlhăria pe care Silviu Corbeanu, împreună cu Constantin Muraru şi Mihai Encică se presupune că au săvârşit-o în comuna gălăţeană Piscu în seara de 10 octombrie, reuşind s-o şteargă cu un buldoexcavator Caterpillar în valoare de 200.000 de lei, interesant este faptul că toată tărăşenia pare să fi ieşit la iveală în urma mai multor SMS-uri trimise de Constantin Muraru prietenei sale, Georgiana. În baza schimbului de mesaje transmise de pe telefonul mobil, autorităţile au reuşit localizarea suspectului taman în comuna Piscu, de unde s-a furat buldoexcavatorul. Potrivit anchetatorilor, la ora 15.46.31, Constantin Muraru, zis Costică, a expediat către postul telefonic utilizat de „Georgiana" un mesaj text cu următorul conţinut: „Am ajuns aici la mort, dragă", răspunsul fiind „Şi e acolo?", iar replica dată ulterior de Costică fiind „Da ubita mea sqmpik". Din nefericire pentru „Costică", nevoia de a-şi informa consoarta cu privire la acţiunile pe care le întreprinde l-a costat libertatea în cele din urmă, în baza recepţionării/expedierii mesajelor scrise, anchetatorii stabilit faptul că Muraru se afla pe raza releurilor din comuna gălăţeană Piscu.

Corbeanu, localizat la Piscu

În aceeaşi modalitate a fost stabilit întreg traseul parcurs în ziua tâlhăriei de Constantin Muraru, care a corespondat constat prin intermediul mesajelor transmise pe telefonul mobil cu „sqmpik" lui. Tot prin intermediul telefonului mobil a fost localizat şi Silviu Corbeanu în ziua tâlhăriei, stabilindu-se astfel că „în ziua de 10.10.2010, a fost localizat succesiv pe raza releelor situate în Constanţa (...) Ialomiţa, mun. Galaţi, (...) comuna Piscu (...) pe raza comunei Hanu Conachi şi respectiv pe raza releului situat (...) în comuna Piscu". În aceste condiţii, judecătorii Tribunalului Constanţa au admis propunerea de arestare formulată pe numele suspecţilor, iar magistraţii Curţii de Apel au confirmat mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor, respingând recursurile acuzaţilor împotriva luării măsurii arestării preventive.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii