Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:31 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tranzactii cu cereale, evaziune de milioane

ro

08 Oct, 2009 03:27 1222 Marime text

Seria verificărilor efectuate de comisarii Gărzii Financiare Constanţa a continuat la agenţii economici implicaţi în comerţul cu cereale, iar neregulile au ieşi rapid la iveală.

Trei „vizite" inopinate făcute de comisari s-au soldat cu tot atâtea sesizări penale formulate împotriva unor operatori economici prinşi pe picior greşit. „Pentru cele trei societăţi s-au întocmit sesizări penale, care au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, precum şi adrese către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa pentru calcularea cu exactitate a prejudiciului", a menţionat directorul coordonator al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu.

Primul popas al finanţiştilor a fost la SC Mangearia SRL Constanţa. Societatea a fost înregistrată la Registrul Comerţului în septembrie 2000, iar din 10 februarie anul curent, funcţia de administrator a revenit lui Dan Radu Theodor, asociat unic.

Firma a comercializat cereale - grâu, floarea soarelui, porumb, rapiţă - în valoare totală de 1.080.540 lei, către două societăţi din Constanţa. Numai că, reprezentanţii Gărzii Financiare au constatat că societatea nu funcţionează la sediul social declarat, situaţie în care nu exista posibilitatea înregistrării în contabilitate a operaţiunilor. În acest context, s-a prezumat că prejudiciul total creat bugetului de stat a fost de 317.805 lei.

Situaţia prezentată anterior s-a regăsit şi la SC Mircom Plus SRL Constanţa, o altă societate ce are ca obiect de activitate comerţul cu cereale, înfiinţată în iunie 2008. Firma este administrată de Alexandru Stanici, cu domiciliul în Bucureşti, nu funcţionează la sediul social declarat, însă îşi face tranzacţiile nestingherită. Comisarii au descoperit că ultimele tranzacţii cu rapiţă, porumb, floarea-soarelui, grâu şi orz au fost în valoare de 8.448.508 lei, dar niciuna dintre operaţiuni nu era înregistrată în contabilitate, prejudiciul creat însumând 2.484.854 lei.

Un alt control a avut ca „protagonist" societatea comercială Lucani Servicom SRL, înfiinţată în februarie 2005, cu sediul social în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Unicul asociat al firmei şi administrator este Adrian Liviu Drugan, cu domiciliul în judeţul Galaţi. Comisarii Gărzii Financiare Constanţa susţin că firma a cumpărat, de la o societate cu sediul social în Brăila, criblură în valoare de 1.301.111 lei pe care a vândut-o fără a înregistra în evidenţa financiar-contabilă tranzaţia, iar prejudiciul creat a fost de 382.679 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii