Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tranzitul juridic de la Constanţa Vezi aici ce au fost magistraţii înainte de a „îmbrăţişa" justiţia

ro

27 Sep, 2011 00:45 14782 Marime text

slujbe_-_Luminita_si_Traian_Poenaru_avocati_06.jpgSoţii Luminiţa şi Traian Poenaru au trecut împreună prin funcţiile de procurori ai Parchetului Curţii de Apel Constanţa, ulterior înscriindu-se în Baroul Constanţa şi devenind avocaţi

Consideraţi ca unii dintre potenţaţii zilei, magistraţii - în speţă judecătorii şi procurorii - stârnesc adesea invidia unora sau a altora, cetăţeni simpli sau cu funcţii-cheie în sistem, care nu o dată şi-au exprimat opinia potrivit căreia s-ar descurca mult mai bine decât cei chemaţi să înfăptuiască justiţia. De cealaltă parte, nici avocaţii, cei chemaţi să reprezinte interesele justiţiabililor în instanţă, nu s-au născut nici ei avocaţi. În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă diferitele domenii de activitate sau meserii pe care magistraţii şi avocaţii constănţeni le-au avut, înainte de a porni pe calea justiţiei.

Cu o situaţie mai mult decât dezirabilă atât din punct de vedere al statutului de care se bucură, cât şi prin prisma puterii pe care o deţin, dar şi financiar, poate ar fi interesant de precizat că magistraţii nu s-au născut nici ei magistraţi, astfel cum ar putea lăsa să se înţeleagă unii dintre ei. Plecaţi din diferite arii de activitate, niciun judecător nu a venit pe lume în mod absolut necesar cu ciocănelul (metaforic) sau balanţa justiţiei în mână. În acest sens, este de precizat de la bun început că cel mai des întâlnit fenomen în Constanţa este cel al „migrării" între diferitele arii de activitate în diferitele arii ale lumii justiţiei. Procurori transformaţi în judecători, de pildă, judecători transformaţi în avocaţi sau, invers, avocaţi transformaţi în procurori şi judecători - acestea sunt doar câteva din aspectele esenţiale ale unui aşa-numit „tranzit" juridic. Iar dacă tot am ajuns şi la avocaţi, este de menţionat că nu puţine sunt cazurile în care foşti ofiţeri, mai mult sau mai puţin temuţi la vremea la care activau în rândurile Inspectoratului de Poliţie, au trecut de partea cealaltă, îmbrăcând roba de avocat.

De unde vin judecătorii?

La capitolul judecători, este de precizat că magistratul Ruxandra Grecu, din cadrul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa, a îmbrăcat roba de judecător după ce, timp de mai mulţi ani, a purtat-o pe cea de procuror, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. La rândul ei judecător la aceeaşi instanţă şi la aceeaşi secţie, Cristina Grecu, sora Ruxandrei Grecu, a urmat acelaşi traseu în domeniul profesional, fiind iniţial procuror, iar apoi schimbând rolul acuzatorului cu cel al judecătorului. Un traseu foarte interesant a avut şi magistratul Victor Văduva, de asemenea judecător al Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa, care a fost ofiţer al poliţiei judiciare, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală. La rândul său, magistratul Leonard - Iustin Bourceanu, de la Secţia Penală a Judecătoriei Constanţa, a fost avocat înainte de a intra în magistratură, exemplul său fiind urmat de judecătorul Alexandru Ionuţ Burtescu, de la Judecătoria Medgidia, care de asemenea a intrat iniţial în domeniul justiţiei ca avocat.

Foşti avocaţi deveniţi procurori. Şi invers

slujbe_-_Nita_Teodor_03.jpgIar dacă tot a venit vorba despre avocaţi „convertiţi" profesional, este de precizat că fostul avocat Teodor Niţă, cunoscut pentru apărarea făcută renumiţilor fraţi Vasea, dar şi pentru alte cazuri de răsunet, este în prezent procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, unde a avansat în urmă cu mai bine de un an, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. Totodată, şi magistratul Mădălina Hira, în prezent prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, a fost avocat înainte de a-şi asuma rolul acuzării, printre clienţii săi (din oficiu, ce-i drept) numărându-se şi celebrul Serghei Gorbunov, care în urmă cu doi ani a pus pe jar o ţară întreagă, după ce a fost eliberat condiţionat din penitenciar. Totuşi, indiferent de numărul celor care au preferat roba de magistrat celei de avocat, sunt şi mulţi magistraţi care s-au întors spre avocatură. Printre procurorii din garda veche deveniţi avocaţi se numără Valentin Pavel şi Apostol Armeanu, în timp ce, recent, în avocatură au intrat şi foşti procurori precum soţii Luminiţa şi Traian Poenaru, Gelu Mărunţelu, Mădălina Teodorescu şi Tănase Bajdechi.

Judecători şi poliţişti în robe de apărători

slujbe_-_Doina_Draguinea_01.jpgÎnsă nu este de trecut cu vederea faptul că în timp ce mulţi avocaţi au dorit să devină judecători, trecerea s-a făcut şi în sens invers. De pildă, fostul preşedinte al Tribunalului Constanţa, judecătorul Doina Drăguinea, a devenit recent avocat al Baroului Bucureşti, alăturându-se astfel foştilor judecători deveniţi avocaţi Aurica Nasta Grigorescu (celebrul apărător al albanezului Shyti Blenis condamnat pe viaţă pentru omor deosebit de grav) şi Gheorghe Cotici. Este însă drept să spunem că avocatura îi atrage deopotrivă şi pe poliţişti. Astfel, în rândul ofiţerilor care au îmbrăcat roba de avocat se numără fostul prim adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul şef Lian Constantin, fostul şef al Secţiei 4 Poliţiei, Vasile Creţu, precum şi fostul ofiţer de poliţie Alexandru Niţă, fratele procurorului Niţă. La rândul său, şi fostul adjunct al IPJ Constanţa, comisarul şef Dorin Colidiuc, cocheta la un moment dat cu ideea de a deveni avocat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii