Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traseul cosmar

ro

18 Mar, 2003 00:00 1003 Marime text

Reparatiile la podul din Kilometrul 4-5 blocheaza orasul

De cateva zile, circulatia pe podul rutier din cartierul Kilometrul 4-5 a fost suspendata din cauza unor probleme de rezistenta * In acest timp, accesul tuturor autovehiculelor catre Mangalia si retur se face numai pe traseul bulevardul Aurel Vlaicu - strada Caraiman, aceasta fiind singura posibilitate de intrare in oras * Toti proprietarii mijloacelor de transport sunt afectati de blocarea podului * Linia 5 a RATC inregistreaza, pentru cele 16 curse ale sale, peste doua sute de kilometri parcursi inutil * Calatorii sunt nemultumiti ca asteapta foarte mult la cele doua bariere * Din cele 24 de ore ale unei zile, bariera manuala de la CFR sta lasata mai mult de patru-cinci ore, daca nu chiar mai mult, avand in vedere ca aceasta este actionata de circa 40-50 de ori

Incepand de vineri, circulatia pe podul rutier din Kilometrul 4-5 a fost suspendata pentru timp nelimitat, dupa ce in jurul datei de 1 martie se anuntase ca oprirea traficului se va face numai circa o luna, timp in care se vor finaliza reparatiile. Numai ca lucrurile nu au stat asa cum au stabilit proiectantii, astfel ca, la finele saptamanii trecute, expertii au constatat ca structura de rezistenta a podului rutier a fost afectata, ceea ce a determinat intreruperea completa a circulatiei si devierea ei pe rute ocolitoare. De vineri dupa-amiaza, toate mijloacele de transport, de stat si private, autoturisme, tractoare si masini de mare tonaj circula pe ruta ocolitoare bulevardul Aurel Vlaicu - strada Caraiman, catre Abator. De atunci, pentru soferi, pentru calatori, dar si pentru locuitorii din zona pe unde trec acum toate autovehiculele deviate pentru a ajunge in oras a devenit un adevarat cosmar. Bulevardul Aurel Vlaicu a devenit un autentic iad. Claxoane ale soferilor disperati, fumul masinilor grele, praful, zgomotele cailor putere, toate duc cu gandul ca te afli undeva in Infern. Pe bulevard, dar si prin zonele adiacente, nimeni nu mai respecta nici o regula de circulatie.

Infernul de pe bulevardul Aurel Vlaicu

In apropiere de benzinaria dintre statiile RATC Kilometrul 4-5 si Anda este o trecere de pietoni pe care nimeni nu o mai respecta, mai ales ca nici nu a fost vreodata marcata, pentru a putea fi vazuta. Cel mai mult afecteaza circulatia autovehiculelor cele doua bariere de pe strada Caraiman, pentru ca soferul care prinde numai una se poate considera norocos daca nu le prinde pe amandoua. Unul dintre cantonierii care fac serviciul la bariera manuala ne spunea ca, in 24 de ore, lasa bariera de cel putin 40-50 de ori, ceea ce presupune ca mai mult de patru-cinci ore sta pusa pentru siguranta circulatiei pe calea ferata fara nici un fel de incidente. Chiar ceferistul ni se plangea ca este aproape mereu injurat si agresat verbal de catre primii soferi care ajung la bariera pe care se pregateste sa o lase asa cum spun instructiunile caii ferate, si de la care omul nu se poate abate, pentru ca orice abatere inseamna posibile catastrofe de cale ferata. Din cauza devierii traseului, toate societatile de transport private si chiar de stat inregistreaza costuri enorme suplimentare. Numai RATC inregistreaza, pentru cele 16 curse care circula pe linia 5, aproape doua sute de kilometri in plus, regia fiind nevoita sa practice aceleasi tarife. In plus, fiecare cursa prinde, asa cum spuneam, cel putin una dintre cele doua bariere, spre nemultumirea calatorilor care in nici un caz nu-si pot stabili o intalnire la o ora fixa in astfel de conditii. In timpul documentarii noastre, unul dintre autobuzele liniei 5 a parcurs distanta dintre bulevardul Aurel Vlaicu si benzinaria de la Abator in aproape o jumatate de ora, iar la una dintre bariere am vazut asteptand cel putin cinci masini ale aceleiasi linii, care sigur perturbasera intregul ciclu functional. In cele mai dese situatii, cozile la cele doua bariere se lungesc, cea de la Abator pana aproape de Poarta 5, iar celelalte, una pana dincolo de Liceul de Alimentatie Publica, iar cealalta pana aproape de SC UtilTrans. Podul rutier din cartierul Kilometrul 4-5 a fost construit prin anii 1950 si nu a fost reabilitat niciodata pana acum.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii