Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei marinari romani, rapiti de piratii somalezi

ro

21 Mar, 2009 10:26 1794 Marime text
Echipajul unei nave greceşti, din care fac parte şi trei marinari români, a fost capturat de piraţii somalezi, joi seara, în Golful Aden, a transmis CNN, citând oficiali ai Guvernului Greciei.


Nava Titan, proprietatea Companiei Albamar Shipping, a fost atacată de piraţi în timp ce transporta fier vechi către Coreea de Sud.
Echipajul este format din 24 de membri, printre care 17 filipinezi, trei greci, trei români şi un ucrainean.
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a declarat că, deocamdată, nu ştie nimic despre acest nou atac pirateresc în care sunt implicaţi şi marinari români.
Referitor la cazul celor doi marinari români luaţi ostatici de piraţii somalezi, în Golful Aden, luna trecută, reprezentantul SLN a declarat că nu se mai ştie nimic.
„Nu se mai ştie nimic, este închis orice canal de comunicare. S-a petrecut aşa cum intuiam, adică armatorul nu a acţionat repede în negocierile cu piraţii şi acum piraţii au întrerupt comunicarea", a afirmat Adrian Mihălcioiu.
Potrivit acestuia, în urma altor cazuri de atacuri piratereşti s-a dovedit că negocierile cu piraţii somalezi durează 10-15 zile, apoi, dacă nu se ajunge la nici o înţelegere, piraţii întrerup căile de comunicare.
La începutul lunii în curs, directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Dorel Constantin Onaca, îşi exprimase convingerea că armatorul grec va rezolva problema marinarilor răpiţi în cel mult 72 de ore, pentru că acesta cunoaşte cel mai bine situaţia din zonă şi ştie exact ce trebuie făcut pentru eliberarea marinarilor şi a navei.
Directorul ARSVOM a declarat că marinarii sunt sănătoşi, aceştia putând comunica cu familiile, armatorul grec nesolicitând însă sprijin în rezolvarea situaţiei.
„Armatorul grec a mai avut incidente de acest gen, el ştie foarte bine cum se procedează cu piraţii somalezi. El nu a anunţat că i-a fost luat vaporul de piraţi, nu a cerut sprijin, acolo este altceva", a afirmat Onaca.
Pe de altă parte, se vehiculează ideea că cei doi marinari români de pe nava răpită de piraţii somalezi nu ar vrea să fie repatriaţi şi că şi-ar fi certat rudele din ţară că au mediatizat situaţia în care se află ei.
Căpitanul navei Saldanha, Adrian Hududui, din Braşov, şi fitter-ul Marian Strâmbeanu, din Constanţa, sunt românii care, alături de alţi 20 de membri ai echipajului (19 filipinezi şi un ucrainean), au fost răpiţi de piraţii somalezi în timp ce vaporul transporta cărbune. Mineralierul de 75.000 de tone, sub pavilion Malta, aparţine unei companii greceşti.
După producerea atacului pirateresc, Ministerul Afacerilor Externe a informat că toţi membrii echipajului sunt sănătoşi şi că se fac demersurile corespunzătoare.
Apele Somaliei şi Nigeriei sunt nesigure pentru navigatori, iar atacul pirateresc din februarie, în care doi marinari români sunt victime, face parte dintr-o serie de circa 300 de astfel de acţiuni petrecute, în 2008 şi 2009, în zonele menţionate.
Conform liderului SLN, Adrian Mihălcioiu, numărul atacurilor piratereşti care au avut loc, în anul 2008, pe coastele Somaliei şi Nigeriei, este mai mare cu 11% comparativ cu anul 2007, în zeci de cazuri fiind vorba de atacuri armate.
„În marea majoritate a situaţiilor, piraţii eliberează ostaticii doar după ce li se plăteşte o anumită răscumpărare", a afirmat Mihălcioiu.


În anul 2008, piraţii au luat ostatici 889 de membri de echipaj, 11 marinari fiind omorâţi, 21 daţi dispăruţi, iar 32 au fost răniţi.
În atacurile piratereşti de după 1990, au fost victime aproape 20 de marinari români de pe şase nave şi muncitori români de pe platforme petroliere.
Mihălcioiu susţine că 'românii au scăpat teferi în cele din urmă, în urma eliberării lor sau răscumpărării'.

Sursa: AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii