Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constantean visator vrea sa faca inconjurul lumii pe o goeleta

ro

26 Aug, 2003 00:00 1630 Marime text

Temerar la varsta pensionarii

Dupa o viata petrecuta pe mare, un fost navigator vrea sa faca inconjurul lumii cu o ambarcatiune cu vele * Vasul va fi construit din tabla de fabricatie romaneasca, dupa planuri proprii * Cu toate ca nu stapaneste stiinta navigatiei astronomice pe mare, marinarul este hotarat sa-si duca visul pana la capat * Baza materiala o lasa in seama sponsorilor, pe care spera sa-i gaseasca fara prea mari probleme * Itinerarul inconjurului lumii este inspirat din calatoriile corsarului Francisc Drake

Visul oricarui navigator e sa faca inconjurul lumii pe mare cu o nava cu vele. Istoria e presarata de astfel de incercari, insa putine dintre ele reusite. Emanuel Lazar, un fost marinar, face parte acum din randul celor care isi doresc sa reuseasca in aceasta aventura. Sau macar asa sustine pentru moment. El povesteste ca a fost incitat de reusita romanilor care au cucerit Everestul, considerand ca au dus mai departe numele acestei tari si ca ar vrea sa faca si el acelasi lucru prin inconjurul pamantului pe o goeleta construita cu mainile lui. "Mi-as dori ca romanii sa nu mai fie perceputi in afara doar ca hoti, proxeneti si cersetori. Nu toti romanii sunt tigani si as vrea ca acest lucru sa se faca bine cunoscut", spune el.

O viata pe mare

Lazar a navigat din 1977 pe diverse vapoare, ca timonier. A plecat pentru prima oara pe mare fiind angajat la o companie de navigatie romaneasca de care multa lume a auzit si in care si-au facut stagiul sute si sute de navigatori romani. Din ultimul sau voiaj la defuncta companie IEFM Navrom Constanta a ramas in Australia. Acum, Lazar are dubla cetatenie, romano-australiana. Acolo a lucrat ca sudor, meserie pe care a invatat-o foarte repede, dar nu s-a dat inapoi nici de la alte joburi. Ca multi alti romani care au crezut ca au scapat de opresiune, Lazar s-a intors in tara in 1990, bucurandu-se ca regimul comunist a luat sfarsit si sperand ca in Romania va fi mai bine. Dupa mai multe dezamagiri si nereusite, Lazar s-a hotarat sa plece in aceasta teribila aventura. El isi doreste ca prin aceasta actiune sa faca si ceva pentru tara in care s-a nascut. Din pacate, Lazar are doar visul. El nu are nava si nici bani sa o faca. "Vreau sa gasesc sponsori care sa ma ajute in acest proiect".

Advertising pe velele goeletei

Cei care il vor sustine vor primi in schimb publicitate pe nava lui, el intentionand sa transforme velele in suport pentru reclama tuturor sponsorilor. "Velele vor fi ridicate tot timpul, facandu-le reclama sponsorilor. Cred ca o nava cu vele pline de reclame colorate va atrage atentia", spune el sperand ca il vom lua in serios. Modelul lui Lazar in aceasta aventura este Francisc Drake, care a reusit sa inconjoare lumea. Constanteanul vrea sa strabata acelasi traseu ca si nobilul sau antemergator, ceea ce inseamna ca va strabate Marea Neagra, apoi Mediterana, va iesi in Atlantic prin stramtoarea Gibraltar, va face o mica escala in insulele Azore, dupa care va traversa oceanul, va trece prin Tara de Foc, va intra apoi in Pacific, va ocoli Australia prin sud si se va intoarce prin Canalul de Suez si Marea Mediterana la Constanta. Tot traseul va dura, dupa aprecierile lui Lazar, doi ani. Pentru toate acestea, constanteanul viseaza la o goeleta. Si nu una oarecare, ci una cu coca din otel romanesc. Lazar e decis sa munceasca zi si noapte la constructia navei. Cu ajutorul sponsorilor, el spera sa inceapa lucrul cat de curand. Lazar recunoaste ca nu se pricepe la constructii de nave, dar spune ca va gasi colaboratori. "Vreau sa o fac din metal, ca sa iasa mai ieftin si sa o pot construi mai repede". Goeleta va avea intre 14 si 16 metri, cu pereti dubli, intre care vrea sa puna spuma expandata pentru a-i asigura flotabilitatea indiferent de conditii. Nava va avea doua catarge, dar si un motor, pentru manevre prin porturi, curenti potrivnici si perioade de acalmie. Lazar nu a mai carmit niciodata o astfel de nava, dar spera ca se va descurca. El e constient ca are nevoie de echipaj si s-a gandit deja la doi colaboratori, entuziasti ca si el, dar fara experienta in domeniu. Temerarul constantean se si vede navigand pe marile sudului, stand de vorba cu bastinasii. El spune ca nu are nevoie de conditii deosebite de trai pe goeleta lui, ci isi doreste o aventura in regim de supravietuire. "Vrem sa luam ca hrana strictul necesar: pastrama, covrigi, biscuiti. Nu avem nevoie de lux".

Si totusi...

Ca orice vis, si acesta are o buna parte ce pare a nu se materializa niciodata. Intr-o discutie, am incercat sa ii aratam ca va avea de infruntat multe neajunsuri si de depasit multe obstacole din momentul in care se va hotari sa-si inceapa constructia "arcei", dar entuziasmul si hotararea temerarului nostru au ramas aceleasi. La intalnirea cu noi, marinarul a venit cu un teanc de reviste ingalbenite de vreme, reviste ale caror fotografii reprezentau veliere mici si scheme simplificate de ambarcatiuni de agrement. Doua-trei schite, stangaci facute cu un pix pe coli de marimea A4, ar fi putut sa-l faca sa creada pe un necunoscator ca marinarul nostru s-ar pricepe la proiectare de nave. Partea buna a lucrurilor e ca Lazar isi recunoaste limitele si e dispus sa invete; el vrea sa consulte un inginer proiectant de nave, pentru ca prin intermediul cunostintelor acestuia sa poata face toate calculele necesare constructiei corpului goeletei, sa caute sponsori pentru asigurarea armaturilor si aparaturii de navigatie. Nici un obstacol nu pare a-l speria pe marinarul constantean, acum, inainte de a se apuca de lucru. Nici sumele deloc de neglijat pe care le va cheltui pentru constructia goeletei. Nici banii pentru armarea navei si proviziile necesare unei asemenea calatorii. Nici chiar toate avizele, hartiile si formele legale care, in Romania, sunt o adevarata pacoste. Mai ales ca istoria a demonstrat ca astfel de lucruri au fost realizate numai de visatori pe care ceilalti oameni i-au socotit nebuni si nu le-au dat nici o sansa, ca apoi sa ii respecte. Pentru ca Lazar a cerut sprijinul cotidianului nostru in promovarea acestei idei, ne-am dori ca visul sa devina realitate si, in cazul lui, sa gaseasca cat mai repede persoane interesate sa il ajute financiar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • voicu stefan 20 Aug, 2010 14:37 Si eu am astfel de vise, eu am deja si o ambarcatiune(o fosta barca de salvare de la o nava maritima) la care lucrez in vederea crearii unui corp(alura) de velier pt a putea face in prima faza iasiri in mare. Yachtul meu are acum 9,30m dar in final va avea 11,00-12,00m , catarg,motor,fiind constr. din fibra si rasini poliesterice.