Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:02 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde este solidaritatea de breaslă? Procurorii constănţeni, judecaţi la Galaţi. La reclamaţia propriilor parchete

ro

29 Oct, 2011 01:00 1920 Marime text
07_procurori_sediu_parchet.jpgSalariile magistraţilor au reprezentat un motiv constant de invidie pentru cetăţeni, ce adesea le-a atras primilor antipatia celor din urmă. Ba chiar mai rău, dacă judecătorii sau procurorii nu îşi primeau toate drepturile salariale stabilite prin lege şi făceau greşeala de a da în judecată instituţiile în care îşi desfăşurau activitatea, antipatia creştea cu atât mai mult cu cât oamenii considerau că judecătorii şi procurorii îşi dau dreptate între ei, într-o înţelegere tacită şi în spiritul solidarităţii de breaslă, în dauna bugetului statului. Şi totuşi, la Constanţa lucrurile încep să fie puţin altfel. Unul câte unul, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cei ai Parchetului Curţii de Apel, dar şi procurorii DIICOT şi DNA Constanţa au fost acţionaţi în justiţie de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către Parchetele Tribunalului şi al Curţii de Apel Constanţa, dar şi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa. Foarte interesant, printre pârâţi se numără chiar şefii unităţilor de parchet reclamante în cauză. La baza litigiului par a sta mult-invidiatele drepturi băneşti.

Procesul a fost deschis la Constanţa, dar tocmai pentru a nu exista suspiciuni de lipsă de imparţialitate, unităţile de parchet au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca procesul să se judece la altă instanţă din ţară. În aceste condiţii, dosarul a fost mutat la Galaţi. Ceea ce atrage atenţia este faptul că obiectul dosarului este reprezentat de o acţiune în răspundere patrimonială, ceea ce s-ar traduce prin demersul efectuate de un angajator în urma unui prejudiciu suferit din vina salariatului. Cazul are numărul 5444/118/2011 şi a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Constanţa, materia juridică Litigii de muncă, însă la începutul acestei săptămâni judecătorii au decis scoaterea cauzei de pe rol şi înaintarea ei către Tribunalul Galaţi, „faţă de dispoziţiile din Încheierea nr. 6949/07.10.2011 din dosarul nr. 6224/1/2011 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

Peste 80 de magistraţi daţi în judecată

În dosarul Curţii Supreme, Ministerul Public - Parchetul General, Parchetul Curţii de Apel Constanţa şi Parchetul Tribunalului Constanţa figurează ca petenţi, în timp ce nu mai puţin de 83 de procurori constănţeni sunt intimaţi. Concret, este vorba despre cererea de strămutare formulată de reprezentanţii celor trei unităţi de parchet reclamante în acţiunea în răspundere patrimonială. Pe data de 7 octombrie 2011, magistraţii Curţii Supreme au decis să admită „cererea de strămutare formulată de petenţii Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, prin care solicită strămutarea judecătorii procesului civil ce formează obiectul dosarului nr. 5444/118/2011 al Tribunalului Constanţa". Astfel, instanţa supremă „strămută judecarea procesului civil ce formează obiectul dosarului nr. 5444/118/2011 al Tribunalului Constanţa, de la această instanţă, la Tribunalul Galaţi. Păstrează actele de procedură îndeplinite". Hotărârea Curţii Supreme fiind fără cale de atac, dosarul va fi înregistrat pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Galaţi. Pe de altă parte, poate că nu este tocmai de trecut cu vederea faptul că printre cei peste 80 de procurori constănţeni care au fost daţi în judecată de cele trei parchete se numără şi procurorii-şefi ai Parchetelor Curţii de Apel Constanţa şi Tribunalului Constanţa, dar şi şefii DNA Constanţa şi DIICOT Constanţa. În aceste condiţii, rămâne de văzut la ce concluzii vor ajunge judecătorii gălăţeni cu privire la presupusele prejudicii patrimoniale pe care le-ar fi creat procurorii constănţeni unităţilor de parchet reclamante.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii