Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepreşedinte de instanţă, cu 58 de milioane pe lună Cum o duc judecătorii care au condamnat pe altcineva - din greşeală! (document)

ro

14 Apr, 2011 02:27 4432 Marime text
cap_6.jpgÎn urmă cu aproximativ doi ani, în presa locală izbucnea scandalul unei tinere ce fusese condamnată penal pentru loviri sau alte violenţe .. din greşeală! După mulţi ani, numele tinerei i-a fost reabilitat, iar fata a primit daune de un miliard şi jumătate de lei vechi. La circa şase ani de la derularea cazului în instanţă, judecătorul care a dispus iniţial condamnarea greşită pare s-o ducă bine-mersi, fiind chiar vicepreşedinte de instanţă. „Dacă doamna judecător Slate Aida-Iolanda, care a condamnat-o pe fiica mea, ar fi citit cu atenţie dosarul, şi-ar fi dat seama că nu avea cum să fie ea făptuitoarea, pentru că nu avea cum să facă un copil la 11 ani", acuza mama fetei condamnate, în urmă cu aproximativ doi ani. În prezent, magistratul este vicepreşedintele Judecătoriei Medgidia.

judecatoare_Judecatoria_Medgidia.jpgConfuzia care a dus în cele din urmă la condamnarea penală a Roxanei Elisabeta Mihai, din Satu Nou, comuna Mircea Vodă, la plata unei amenzi penale a pornit dintr-un incident stupid. Mai exact, autorităţile îi încurcase numele cu cel al unei alte tinere, însă ceea ce ar fi putut fi un incident neplăcut s-a transformat într-un proces penal, soldat cu o condamnare. La plata unei amenzi penale, ce-i drept, dar tot condamnare se cheamă. După ani de luptă cu morile de vânt în justiţie, tânăra cu pricina a reuşit să-şi reabiliteze numele. Mai mult, aceasta a fost despăgubită de statul român cu 150.000 de lei, adică un miliard şi jumătate de lei vechi, pentru neplăcerile suferite în urma condamnării greşite. Sentinţa prin care a statul a fost obligat la plata daunelor de peste un miliard a fost pronunţată în urmă cu aproximativ un an, iar de atunci a fost pusă în executare, tânăra primindu-şi integral daunele şi încheindu-şi socotelile cu statul. Cu alte cuvinte, contribuabilii au plătit pentru greşeala autorităţilor. Nimic nou, suntem obişnuiţi cu astfel de soluţii pentru erorile mai-marilor. Ceea ce ar putea părea însă deranjant este faptul că, între timp, judecătorul ce a condamnat-o iniţial pe tânăra despăgubită cu un miliard şi jumătate de lei vechi pare s-o ducă destul de bine. Mai mult, este chiar vicepreşedinte de instanţă.

Confuzie de nume

Aşa cum a relatat presa la momentul respectiv, Roxana Elisabeta Mihai a fost condamnată, pe 15 iunie 2005, de Judecătoria Medgidia, la plata sumei de 500 de lei, cu titlul de amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe. În mod ironic, chiar în motivarea instanţei se arată că persoana condamnată este o anume „Mihai Roxana", adevărata acuzată, şi nu „Mihai Roxana Elisabeta", cea care a suferit, în fapt, consecinţele faptelor tizei sale. Totuşi, Roxana Elisabeta Mihai a aflat de faptul că a fost condamnată abia când s-a trezit la uşă cu poliţiştii, care veniseră cu mandatul de executare. Uimită, femeia a formulat o contestaţie la executare, încercând să arate justiţiei că nu ea este persoana pe care o caută. Dar absurdul merge cu atât mai departe, cu cât, deşi nu era vinovată de nimic, contestaţia i-a fost respinsă de Judecătoria Medgidia, pe 27.10.2006. Oricât de incredibilă, soluţia a fost confirmată de instanţa de apel, adică Tribunalul Constanţa, care a respins apelul Elisabetei Mihai. În cele din urmă, abia la Curtea de Apel Constanţa, în faza de recurs, judecătorii s-au lămurit despre cum ar putea să stea treaba în realitate, şi au trimis dosarul înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, pentru a continua investigaţiile. În paralel, femeia a formulat contestaţie în anularea amenzii penale, dar şi aceasta a fost respinsă de Tribunal. Într-un binecuvântat final, prin sentinţa penală nr. 1681/P/16.10.2007, Judecătoria Medgidia îşi dă seama că este vorba despre două persoane diferite.

Casă de 281 de metri pătraţi

În urmă cu doi ani, înainte de pronunţarea sentinţei privind despăgubirea tinerei pentru condamnarea nelegală, Elena Mihai, mama fetei, şi-a exprimat convingerea că întreaga situaţie ar fi putut fi evitată şi nu s-ar fi ajuns la condamnări, dacă magistraţii care au analizat cazul ar fi fost mai atenţi la detalii: „Dacă doamna judecător Slate Aida-Iolanda, care a condamnat-o pe fiica mea, ar fi citit cu atenţie dosarul, şi-ar fi dat seama că nu avea cum să fie ea făptuitoarea, pentru că nu avea cum să facă un copil la 11 ani". Despăgubită cu un miliard şi jumătate şi cu banii recuperaţi cu ajutorul unui executor judecătoresc, Roxana Elisabeta Mihai şi-a încheiat socotelile cu statul. În paralel, judecătorul acuzat de mama fetei că nu a analizat de la bun început cazul cu atenţie este în prezent vicepreşedintele Judecătoriei Medgidia şi deţinea la sfârşitul anului trecut o casă de peste 280 de metri pătraţi, datorii de 16.400 de euro şi 16.000 de lei şi un venit anual de 69.676 de lei, adică circa 58 de milioane de lei vechi pe lună. Cel puţin, aşa reiese din declaraţia de avere completată de vicepreşedintele instanţei pe 23 decembrie 2010 şi afişată pe site-un Consiliului Superior al Magistraturii. Casa de locuit declarată de judecătoare are 281,54 de metri pătraţi, se află în judeţul Constanţa şi a fost dobândită în 2005, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. De asemenea, magistratul mai nota datorii la băncii de 16.400 de euro şi 16.000 de lei, scadente în 2020 şi, respectiv 2013. Venitul anual realizat de judecătorul Aida Iolanda Slate se ridica la 69.676 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 5.800 de lei pe lună, banii fiind încasaţi de la Ministerul Justiţiei.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justitie versus impostura 14 Apr, 2011 16:40 cu ce se face vinovat magistratul in masura in care dosarul de cercetare a fost instrumentat de politie? nu inteleg! nu prind finetea pe care o doreste o lichea ce se cere jurnalist.
  • Cine plateste ? Noi , prostimea ... 14 Apr, 2011 13:28 "Doamna" judecatoare ar trebui sa fie obligata la plata despagubirii nu sa o platim noi toti .. Ca doar nu am confundat eu doua persoane cu nume diferite (Roxana ) ...! Imi dau seama la ce "seral"si-a facut asta studiile !
  • vadim 14 Apr, 2011 07:12 diferenta intre eliberarea unui criminal-blenis-care a ucis mama tata si fica de 8 ani amlia ingropind o de vie eliberat de epure si theodor nita si condamnarea pe viata data de iccj-aveti copii?sa pateasca la fel?