Viceprimarul Fagadau a invatat ceva ieri
Viceprimarul Fagadau a invatat ceva ieriExtinderea sistemului de probaţiune aduce, pe lângă economii la bugetele penitenciarelor, posibilitatea reducerii recidivei
Reintegrarea în societate a deţinuţilor eliberaţi din penitenciare a constituit tema unei reuniuni derulate, ieri, la Constanţa.
În contextul schimbărilor legislative ce vor avea loc prin intrarea în vigoare a noilor coduri - penal şi civil, reprezentanţi ai unor instituţii abilitate să acţioneze pentru reintegrarea în societate a deţinuţilor au participat la prezentarea proiectului Phare „Continuarea dezvoltării sistemului de probaţiune în România". Acesta a demarat în decembrie anul trecut şi are ca beneficiari Direcţia de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). El se derulează pe parcursul a 12 luni, include organizarea a 15 evenimente locale, cea de la Constanţa fiind a opta, şi este implementat de Bernard Brunhes şi Asociaţia „Alternative Sociale". Pentru eficientizarea proiectului, participanţii la dezbatere au confirmat că este nevoie de consolidarea cooperării dintre serviciile de probaţiune, sistemul penitenciar, diverse instituţii de stat, administraţiile publice locale şi ONG-uri.
327 infractori sub supraveghere
În intervenţia sa, Iuliana Elena Cărbunaru, directorul Direcţiei de Probaţiune din MJLC, a subliniat nevoia de a se acţiona pentru prevenirea recidivei. „Este important ca specialiştii să se orienteze către factorii care generează comportamentul infracţional, astfel încât ei să fie diminuaţi", a subliniat Cărbunaru. Totodată, ea a informat că atribuţiile serviciilor de probaţiune vor fi sporite, ceea ce va presupune o reorganizare profundă, precum şi elaborarea de proceduri de lucru cu celelalte instituţii abilitate să intervină în reintegrarea în comunitate a foştilor deţinuţi.
Definită drept o alternativă la pedeapsa cu închisoarea, probaţiunea este un sistem în care infractori cu grad de pericol social redus, în loc să fie încarceraţi, sunt menţinuţi sub supraveghere, trebuie să respecte anumite măsuri şi obligaţii şi urmează un program de consiliere.
Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa funcţionează de opt ani, timp în care a evaluat 2.778 persoane învinuite şi, în prezent, are în supraveghere 327 persoane. De altfel, preşedintele Tribunalului Constanţa, Vasile Cărbune Cosac, a subliniat şi un alt beneficiu al apariţiei acestui Serviciu de probaţiune. El susţine că referatele de evaluare întocmite de specialiştii de aici „ajută judecătorii în individualizarea sancţiunilor pe care le aplică".
Elevul Făgădău
Prezent, în premieră, la o dezbatere pe această temă, viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a recunoscut că a venit ca să asculte şi să înveţe. „Mă simt ca un elev nepregătit înaintea unui examen... Am răspuns invitaţiei pentru că vreau să ascult şi să învăţ pentru a-mi contura o viziune de acest gen, pe viitor, şi să aflu ce avem de făcut", a declarat viceprimarul. El a admis că administraţia locală nu s-a implicat foarte mult în reducerea infracţionalităţii, dar a asigurat că există deschidere. „Orice om câştigat pentru societate nu înseamnă doar o reducere a cheltuielilor din penitenciare. Vreau să aflu ce pârghii avem la îndemână pentru a ne putea implica", a menţionat Decebal Făgădău.
Deţinuţii trebuie ajutaţi
În contextul actual, directorul Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan, a confirmat că se doreşte realizarea unei strategii naţionale de reintegrare socială a deţinuţilor pe baza unor protocoale cu instituţiile abilitate să intervină. El este de părere că deţinuţilor trebuie să li se întindă o mână, nu uşi închise, altfel, revenirea lor în penitenciare e doar o chestiune de timp. „Perioada de după detenţie nu trebuie să fie o altă închisoare. Trebuie ajutaţi să se reabiliteze în faţa lor şi a societăţii. Trebuie să mergem pe schimbarea mentalităţii, pe ideea de comunitate incluzivă şi să investim în om", a conchis reprezentantul ANP.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp