Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:22 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victima si agresorii, pusi fata in fata

ro

21 Aug, 2004 00:00 850 Marime text

Dosarul SPP-istilor se va judeca la Medgidia

Confruntarea dintre victima, agresori si martorii la incident a avut loc joi seara la Parchetul Curtii de Apel Constanta * Procesul fostilor SPP-isi acuzati de agresarea secretarului de stat Serban Pretor va avea loc la Judecatoria Medgidia * Trei inspectori MAI au sosit joi in judetul Constanta si au mers la sediul Politiei din Medgidia si la Parchetul Curtii de Apel * Acestia vor verifica legalitatea destituirii comisarului Nicolae Safta si vor inainta un raport ministrului Saniuta, care va lua deciziile ce se impun * CNA a etichetat demiterea lui Safta ca iresponsabila, considerand ca politistul ar fi trebuit premiat pentru profesionalismul sau, si nu demis

Persoanele implicate in scandalul "Pretor" au participat joi seara la o confruntare care a avut loc la sediul Parchetului Curtii de Apel Constanta. Atat victima Serban Pretor, cat si agresorii sai, Teodor Chirica si Bogdan Daniel Mihalcea, au fost chemati de procurorii constanteni pentru a fi reaudiati fata in fata, in acest fel dorindu-se clarificarea unor situatii si declaratii. La confruntare au fost prezenti si mai multi martori la incident. Fostii subofiteri SPP au fost insotiti la Parchet de catre avocati. Dupa incheierea confruntarii, Serban Pretor a afirmat ca magistratii i-au adus la cunostinta faptul ca procesul privind agresarea sa va avea loc la Judecatoria Medgidia. Demnitarul a declarat ca regreta destituirea din functie a adjunctului de la Politia Medgidia, comisar sef Nicolae Safta. Potrivit secretarului de stat, Safta a fost corect, riguros si dornic sa nu ascunda adevarul despre cele intamplate pe data de 7 august, la Lehliu. Tot ieri, conducerea Parchetului Curtii de Apel Constanta a primit vizita a trei inspectori din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, veniti sa cerceteze motivele pentru care a fost destituit comisarul sef Nicolae Safta. Acesta a fost destituit de conducerea IPJ, motivul oficial fiind comiterea unor erori grave in dosarul "Pretor". Exista insa si o alta versiune, foarte credibila, potrivit careia Safta a fost demis intrucat a facut publice atat producerea incidentului, cat si identitatea agresorilor. Inainte de a veni la Parchet, inspectorii MAI au mers la Politia Medgidia, unde au discutat cu mai multe persoane. Dupa finalizarea cercetarilor, comisia Corpului de Control va prezenta rezultatele ministrului Marian Saniuta, iar acesta va lua deciziile care se impun.

Povestea unei grave agresiuni

Pe data de 7 august, secretarul de stat Serban Pretor, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), se afla la volanul masinii sale Trabant si se indrepta spre Constanta, insotit de sotie si cele doua fiice minore. In zona Lehliu, un Peugeot a incercat, fara succes, sa depaseasca Trabantul lui Pretor. In masina de fabricatie straina se aflau Teodor Chirica si Daniel Bogdan Mihalcea, ambii de 22 de ani, subofiteri in cadrul unei unitati SPP din capitala. In autoturism se mai aflau si alte trei persoane care au asistat la incident. Dupa ce au efectuat in cele din urma depasirea, cei doi SPP-isti au blocat masina lui Pretor. Chirica si Mihalcea s-au repezit asupra demnitarului si i-au aplicat numeroase lovituri de pumni si picioare, dupa care au parasit locul faptei. Pretor a depus plangere la Fetesti, iar agresorii au fost prinsi la Medgidia, astfel ca cercetarile au revenit politistilor constanteni. Aflat la permanenta Politiei Medgidia, adjunctul Nicolae Safta a facut imediat publice numele si calitatile agresorilor si victimei, dovedind transparenta si buna-credinta. Dupa doua saptamani, eforturile depuse in ancheta i-au fost "rasplatite" de conducerea IPJ, care a decis demiterea sa. Motivele acestei decizii nu stau insa in picioare si planeaza inca semne de intrebare in ceea ce priveste justetea hotararii luate de IPJ.

CNA considera ca decizia demiterii este una iresponsabila

Ieri dimineata, Consiliul National al Audiovizualului, institutia unde este lucreaza Serban Pretor, a remis opiniei publice un comunicat prin care isi exprima stupefactia in legatura cu demiterea lui Nicolae Safta. CNA eticheteaza decizia conducerii IPJ Constanta drept una iresponsabila si considera ca in acest fel politistii din intreaga tara sunt indemnati sa mearga pe principiul "capul plecat sabia nu-l taie". Potrivit CNA, Safta ar fi trebuit premiat, si nu demis, el indeplinindu-si cu profesionalism obligatiile de serviciu. Prin presedintele sau Ralu Filip, Consiliul considera ca Safta a dovedit corectitudine si curaj. "Consecintele acestui semnal, pentru siguranta cetatenilor, vor fi nefaste, situatie in care masura demiterii domnului Safta poate fi etichetata ca iresponsabila". CNA saluta decizia ministrului Saniuta de a verifica motivele demiterii comisarului Nicolae Safta si spera ca inspectorii sa manifeste acelasi curaj si profesionalism ca cel aratat de adjunctul de la Medgidia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii