Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:38 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vointa lui Nicusor taraste primarii in ancheta Pelerinajul edililor la DNA, pentru Geotop (galerie foto)

ro

13 Jul, 2010 00:28 2608 Marime text
p3_-_geotop_-_dna.jpg
O echipă de procurori din cadrul Structurii Centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a deplasat la Constanţa pentru a investiga modalitatea de atribuire a contractului pentru documentaţie cadastrală în cazul reţelei de drumuri publice de interes local din Constanţa către firma SC Geotop 2001 SRL Bucureşti. Printre foştii şi actualii edili care au fost chemaţi ieri la sediul DNA Constanţa, unde se desfăşoară ancheta, se numără Gheorghe Topalu, primarul din Aliman, Gelu Iordache, edilul din Băneasa, dar şi fostul primar din Murfatlar, Nicolae Crivineanu. Există voci care afirmă că au mai fost chemaţi la DNA primarii din Amzacea, Adamclisi şi Albeşti.

Ce verifică DNA

Surse apropiate anchetei au precizat că este vorba despre o sesizare din oficiu, din presă, iar la acest moment dosarul se află în faza actelor premergătoare, fiind vorba despre contractul încheiat pe 28.11.2007 între Consiliul Judeţean Constanţa şi firma SC Geotop 2001 SRL. Mai exact, denumirea contractului este „documentaţie cadastrală şi înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din Judeţul Constanţa şi realizarea Soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport“, acesta fiind adjudecat de firma Geotop, în 2007, pentru suma de 8.435.827 de lei, fără TVA. Cu alte cuvinte, aproximativ 100 de milioane de lei vechi, cu TVA. La vremea încheierii contractului, Consiliul Judeţean Constanţa a apreciat că, dintre toate cele cinci oferte primite, cea făcută de reprezentanţii Geotop 2001 este cea mai bună, criteriul de atribuire fiind „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“. Pentru ca respectivul contract să poată fi realizat, anterior adjudecării licitaţiei de către Geotop, Consiliul Judeţean Constanţa a încheiat un „Acord de asociere-parteneriat“ cu 45 de primării din judeţ. Acordul a fost semnat „în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.

„Dorinţa“ autorităţilor locale

Foarte interesant, printre condiţiile generale prezentate în acord se numără faptul că „autorităţile locale, CJC şi Consiliile Locale arătate mai jos doresc întocmirea cadastrului pentru drumurile comunale şi judeţene şi intabularea dreptului de proprietate publică“. De asemenea, se arată că aceleaşi autorităţi „doresc să coopereze la organizarea şi derularea procedurii de achiziţie publică de servicii, CJC fiind Asociatul Principal, iar Consiliile Locale semnatare fiind Partenerii Asociaţi“. Se mai vorbeşte şi despre „dorinţa autorităţilor locale, CJC şi Consiliile Locale menţionate mai jos de a participa împreună în cadrul procedurii de achiziţie publică pentru desemnarea unui ofertant unic pentru toate serviciile“ şi, nu în ultimul rând, despre aceeaşi „dorinţă“ a autorităţilor locale „de a încheia, ulterior finalizării procedurii de achiziţie publică, a unui Acord-cadru cu ofertantul câştigător în temeiul art. 142 şi următ. din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, modificată şi completată“. În acest context, după ce Geotop a câştigat licitaţia, cele 45 de primării din judeţ au încheiat, la rândul lor, contracte cu firma respectivă. Aceleaşi surse apropiate anchetei au precizat că va fi verificată şi legalitatea acestor contracte subsecvente.

Pelerinajul primarilor

Ieri, la sediul DNA Constanţa a început pelerinajul primarilor din comunele constănţene. Primarul comunei Aliman, Gheorghe Topalu, ne-a declarat că a fost întrebat dacă a participat la licitaţia de atribuire a contractului către Geotop 2001. „Nu am participat. Noi am primit aceşti bani cu destinaţie specială de la Consiliul Judeţean, am făcut rectificare de buget şi am primit documentaţia realizată de Geotop pe bază de proces verbal“, a afirmat edilul. Ajuns la Parchet în jurul orei 13.00, după primarul din Aliman, Gelu Iordache, primarul din Băneasa, a intrat zâmbitor în sediul Parchetului. După nici zece minute, edilul a ieşit, şi-a luat un braţ de acte din maşină şi s-a întors pentru audieri. Nu a trecut mult, iar Gelu Iordache a părăsit din nou, de data aceasta de tot, sediul DNA. La plecare, edilul din Băneasa a declarat că nu a fost audiat nici în calitate de martor şi nici de învinuit sau de inculpat, ci că a dat o simplă declaraţie cu privire la contractul încheiat cu Geotop. „Mi-au cerut să dau o simplă declaraţie, dacă am cunoştinţă despre contractul încheiat cu SC Geotop 2001 SRL, pentru documentaţia cadastrală a drumurilor. Le-am zis că normal că ştiu despre ce este vorba şi le-am adus şi documentele să le vadă“, a declarat Iordache. De asemenea, acesta a mai precizat că a primit de pe 25 noiembrie 2009 documentaţia cadastrală de la Geotop, pentru care primăria ar fi achitat o sumă de până în 500 de milioane de lei vechi.

Crivineanu, cu avocatul

Următorul pe lista DNA a fost Nicolae Crivineanu, fostul primar din Basarabi, actualul Murfatlar. Nedorind să dea singur ochii cu DNA, Crivineanu şi-a sunat avocatul, pe Marius Mocanu Caraiani, şi şi-au dat întâlnire în faţa Parchetului. Ajuns mai devreme, avocatul l-a sunat din Mercedes-ul său pe fostul edil. La scurt timp, şi-a făcut apariţia şi Crivineanu, a încetinit maşina, şi-a luat avocatul pe sus - care, între timp, şi-a luat geanta din bolid - şi au plecat împreună. După cinci minute de „consultări“ în maşină, Crivineanu şi avocatul au intrat în sediul DNA, primul refuzând să răspundă la întrebări şi precizând că va face declaraţii la ieşire. După mai bine de jumătate de oră, fostul primar din Murfatlar a ieşit zâmbitor din sediu. Contrar celor afirmate iniţial, Nicolae Crivineanu nu a mai dorit să facă niciun fel de declaraţii, refuzând să răspundă dacă a fost chemat în calitate de martor, de învinuit sau de inculpat. De asemenea, acesta a negat că ar fi dat vreo declaraţie sau că ar fi fost audiat de anchetatori. La întrebările insistente ale jurnaliştilor, fostul edil a replicat zâmbind că s-ar fi dus la DNA „să se relaxeze“. Nicolae Anghel, primarul din Castelu, a precizat că se va prezenta, la rândul său, la DNA, pe 19 iulie. Acesta a mai spus că, iniţial, nu a vrut să semneze contractul cu Geotop însă, în cele din urmă, după câteva luni, a fost de acord. Din cele 44 de primării luate la bani mărunţi de DNA, doar 42 de foşti şi actuali edili vor fi chemaţi să dea cu subsemnatul, dat fiind că doi dintre aceştia, respectiv fostul edil din Nicolae Bălcescu, Paul Mocanu, şi cel din Adamclisi, Emilian Burcea, au decedat între timp. Chiar şi aşa, actele încheiate cu Geotop 2001 vor fi verificate de echipa DNA Bucureşti.

Ce spune avocatul Geotop

Firma Geotop 2001 SRL a fost înfiinţată pe 21 iunie 2001, iar obiectul principal de activitate este reprezentat de „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“. Printre cei cinci asociaţi se numără, cu 10%, şi poetul Mircea Dinescu, acesta fiind cooptat în societate în septembrie 2009, după ce, potrivit declaraţiilor lui Dinescu din aprilie 2010, reprezentanţii Geotop 2001 şi-au manifestat intenţia de a integra capabilităţile firmei proprii, respectiv Data Invest SRL. În afară de Dinescu, asociaţi mai sunt Adrian Petru Pascu - 27%, George Daniel Popescu - 10%, Ioan Ichim, care îndeplineşte şi funcţia de administrator - 26% şi Nicolae Duminică - 27%. Presa centrală scria, în trecut, despre acest din urmă asociat că este colonel SPP şi, mai mult, nimeni altul decât garda de corp a social-democratului Miron Mitrea, apropiatul primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. În ceea ce priveşte ancheta DNA, Cosmin Pîrlea, avocatul firmei Geotop, a precizat de la bun început că „nu există nicio anchetă a DNA“. „Încă de acum trei săptămâni, documentele ne-au fost verificate de cei de la DNA şi ne-au dat «OK-ul»!“, a spus avocatul. De asemenea, acesta a negat vehement că prezenţa primarilor din judeţ la DNA ar avea vreo legătură cu contractul încheiat cu Geotop. „Cu siguranţă nu au fost chemaţi pentru contractul cu Geotop, probabil au fost altele“, a precizat Cosmin Pîrlea. Întrebat dacă, în ciuda declaraţiei primarului din Băneasa, care a afirmat că a fost chestionat în legătură cu contractul cu Geotop, exclude posibilitatea ca edilii să fi fost chemaţi la DNA pentru aceste aspecte, avocatul a părut să dea înapoi. „Nu exclud nicio posibilitate, vă spun doar că încă de acum trei săptămâni au început verificările la noi, dar ne-au dat «OK-ul». Au venit, s-au uitat pe acte şi au văzut că totul este în regulă, aşa că au plecat“. Întrebat dacă au primit vreun document din partea DNA care să ateste „OK-ul“ dat pentru documente, avocatul a răspuns: „da, am primit o hârtie de la DNA că suntem în regulă, dar nu vă comunic dumneavoastră aşa ceva“.

Nicuşor trânteşte telefonul

Contactat telefonic pentru a fi întrebat dacă a fost chemat la audieri sau dacă ştie despre ancheta derulată de DNA Bucureşti, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nici n-a aşteptat întrebarea înainte să ne trântească telefonul: „Nu mă interesează ZIUA de Constanţa. La revedere!“. În schimb, pentru TVR 1 a spus că „în situaţia în care anchetează un judeţ întreg, printre care şi doi primari decedaţi, va constata că s-a procedat legal, iar suma este de zece ori mai mică decât dacă s-ar fi făcut cu alte firme“. Constantinescu mai spune că a fost o licitaţie internaţională, iar procedura a fost aprobată în toate consiliile locale, iar el, în funcţia pe care o are nu a obligat pe nimeni la vreo ilegalitate. „Nici prefectul nu a atacat hotărârea, totul este o chestie poliţienească pentru speriat primarii“, a încheiat preşedintele CJC. 

Cadrul legal

Aşadar, cadrul legal în baza căruia s-a derulat contractul dintre Geotop 2001 şi CJC, şi implicit cele 45 de autorităţi publice locale din judeţul Constanţa, a fost licitaţia organizată de către CJC şi un simplu protocol încheiat între autoritatea judeţeană şi cele 45 de primării, reglementat de HCJC nr. 138/23.07.2007, iniţiată de însuşi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. În textul hotărârii, afişată pe site-ul propriu al CJC, se precizează că HCJC nr. 138/2007 a fost votată în unanimitate de către cei 35 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă. De precizat că plata contractului cu Geotop 2001 se face din repartizarea cotei de 20% din cota alocată bugetelor locale din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cota de 22% pentru programe de dezvoltare locală şi proiecte de infrastructură. Cu alte cuvinte, această sursă de venit importantă pentru comunităţile locale a fost direcţionată de către CJC, la iniţiativa unui singur om - şeful CJC Nicuşor Constantinescu - fără ca autorităţile locale să participe la licitaţie şi, prin urmare, fără să aibă vreun drept de apel.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii