Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:33 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aur ii va lua locul lui Rachieru

ro

31 Aug, 2004 00:00 1300 Marime text

Ruptura la RADET Constanta

Desi Legea sindicatelor si Contractul colectiv de munca al RADET Constanta prevad obligativitatea ca angajatorii sa invite sindicalistii la consiliile de administratie, cele trei sindicate nu au participat la CA in ultimele trei luni * Prin neinvitarea sindicalistilor la sedintele CA, cei sapte membri care formeaza Consiliul de Administratie a RADEt incalca si legea 544 privind transparenta informatiilor publice * Gurile rele vorbesc despre iminenta inlocuire a directorului general al RADET Constanta, Ilie Rachieru, cu directorul de productie, George Aur * Este foarte posibil ca aceasta schimbare sa aiba loc in urmatoarele doua luni de zile * Totusi pana la parafarea acestei decizii, membrii Consiliului de Administratie a RADET Constanta, incearca sa le demonstreze sindicalistilor ca totul este roz la aceasta institutie

Framantarile sindicatelor din toate domeniile si ramurile sunt vechi, insa actualizarea lor de acum este atipica. De obicei, in cazul reprezentantilor sindicatelor din RADET sau CET, revendicarile se manifestau spre sfarsitul toamnei, in timpul dezbaterilor parlamentare asupra rectificarii bugetului pentru anul urmator si aceste cereri reveneau de cele mai multe ori in luna octombrie, cand se apropie "ingrosarea" facturilor. Acum, datele problemei par a se fi schimbat. De la inceputul acestei luni, gigacaloria este mai scumpa cu 12%, de la 800.000 lei la 896.000 lei. Tocmai de aceea, din cauza facturilor mari la energia termica, unii constanteni prefera sa incalzeasca apa pe aragaz, in loc sa foloseasca apa calda menajera, care este mult mai scumpa. Consumatorii vor simti diferenta, de aproape 100.000 de lei, in luna septembrie, cand se va afisa factura de apa calda cu noul tarif. Scumpirile drastice vor aparea insa in iarna, o data cu reducerea treptata a subventiei (partea din pretul de vanzare a energiei termice pe care statul o suporta din bani publici). Surse sindicale din cadrul RADET Constanta afirma ca, in conditiile in care subventia va fi redusa in anul 2005 cu 33%, populatia constanteana va fi afectata, iar scumpirea nu va putea fi acoperita de cresterea cu cateva sute de mii de lei pe familie a ajutoarelor de caldura. La polul opus, oficiali ai Ministerului Administratiei si Internelor care reprezinta Guvernul in teritoriu spun ca, de anul viitor, apa calda si caldura se vor scumpi din nou, pretul unei gigacalorii depasind un milion de lei. Un calcul simplu demonstreaza adevarul supozitiilor noastre. Un metru cub de apa calda menajera costa cel putin 50.000 lei, in timp ce pentru incalzirea unui metru cub de apa rece (care acum costa 19.500 lei) s-ar cheltui cel mult 3274 lei. Dincolo de toate aceste realitati, cu toate ca pana acum cativa ani se crease parca un stereotip, cu trasee, manifestari si cereri deja stiute: referendum, pichete, greve de avertisment, motiuni, cate un miting si un mars, cu amenintarea de "inghetare" a retelelor de incalzire centralizata, acum datele problemei par a se fi schimbat si la nivelul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice.

Trei sindicate la RADET Constanta

Dupa ce, pana in urma cu aproximativ trei-patru luni, existau doua sindicate consolidate, acum reprezentantii angajatilor RADET si-au mai format un nucleu. Astfel, aceasta regie are acum trei sindicate de care, oricum, actuala conducere nu prea tine cont. Cele trei sindicate sunt Termo RADET, Sindicatul sectia de reparatii si, cel mai nou, Sindicatul independent. Dupa ce vechea conducere manageriala a fost debarcata din fruntea RADET, acum cei sase membri ai Consiliului de Administratie, cu girul directorului Ilie Rachieru, sfideaza prevederile Contractului colectiv de munca, Codului Muncii precum si Legea sindicatelor. Cu toate ca, la un moment dat, reprezentantii sindicalistilor au avut negocieri cu patronatul la nivelul parteneriatului social, acestea au fost repede uitate. Se pare ca Rachieru, sustinut de colegii sai din Consiliul de Administratie, sfideaza articolul 30, alineatul 1 din Legea sindicatelor. Poate ca ar fi cazul sa amintim ce prevede articolul invocat de noi: "Angajatorii au obligatia de a invita delegatii alesi ai organizatiilor sindicale reprezentative sa participe in consiliile de administratie la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv".Rachieru ii sfideaza pe sindicalistiAm spus toate aceste lucruri avand in vedere faptul ca, in ultimele doua luni, reprezentantii sindicalistilor din cadrul RADET Constanta nu au participat la nici una dintre intalnirile celor sapte membri ai CA. Surse din cadrul RADET vorbesc tot mai clar in ultima perioada despre o iminenta schimbare in fruntea conducerii acestei institutii. Astfel, zilele directorului Rachieru sunt numarate in scaunul de director general dupa ce si asa nu a facut prea multi purici. Desi mai nimeni nu are curajul sa pomeneasca despre aceasta schimbare, numele cel mai des pomenit pentru a-i lua locul lui Rachieru este cel al directorului de productie, George Aur. Unii sindicalisti spun ca este foarte probabil ca aceste amanari ale sedintelor CA sa fie in legatura tocmai cu aceasta posibila schimbare a lui Rachieru cu actualul sau subordonat, directorul de productie George Aur.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii