Despagubiri pentru ca a fost ucis de mafie
Despagubiri pentru ca a fost ucis de mafie
07 Jan, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
4311
Marime text
Un judecator din Sicilia a decis acordarea sumei de 3,6 milioane de euro vaduvei si celor trei copii ai judecatorului italian anti-mafie Paolo Borsellino, asasinat de capii mafioti in anul 1992, relateaza, sambata, cotidianul francez Le Figaro, citand AFP
Familia Borsellino a cerut suma de cinci milioane de euro drept despagubiri de la Ninetta Bagarella, sotia fostului cap mafiot Toto Riina, arestat in ianuarie 1993, si de la Giuseppina Gioe, sotia unui alt cap mafiot arestat in aceeasi perioada.
Judecatorul civil Luigi Petrucci a hotarat sa acorde suma de 3,6 milioane de euro, subliniind insa ca "pierderea unui sot si a unui tata nu va putea fi niciodata compensata de bani".
Banii vor fi platiti de catre organizatia "Fonduri pentru victimele mafiei", bunurile fostului cap mafiot fiind confiscate de catre justitie.
Judecatorul Paolo Borsellino si cinci politisti din escorta sa au fost ucisi pe o strada din Palermo, intr-un atentat cu explozibil.
In 1992, Borsellino, aflat intr-un autoturism Fiat, si cinci din garzile sale de corp au fost pulverizati in urma exploziei masinii intesate cu explozibili. De altfel, un kilometru jumatate dintr-o autostrada din Palermo a fost distrus. Atentatul s-a petrecut la doua luni dupa uciderea magistratului Giovanni Falcone. Procuratura italiana afirma ca atentatele au fost ordonate de cupola mafiei sicilene, in speta de liderul de atunci, Salvatore Riina.
Cu doua luni inainte, magistratul Giovanni Falcone, sotia lui si trei politisti si-a pierdut viata, intr-un atac lansat asupra masinii in care se aflau.
Uciderea celor doi magistrati si nu numai i-a ingrozit pe italieni, iar guvernantii si corpul magistratilor au intensificat lupta impotriva fenomenului criminal care luase amploare in Italia.
Procurorul general al orasului Torino, Gian Carlo Caselli - aflat intr-o vizita la Bucuresti, in septembrie 2006 - afirma ca in perioada cat a fost sef la Palermo a deferit justitiei 650 de mafioti, in perioada respectiva locuind singur intr-un bloc de opt etaje si fiind pazit ca in perioada de asediu.
Gian Carlo Caselli - care "s-a cerut" a fi sef al Parchetului din Palermo dupa asasinarea in 1992 a colegilor sai, judecatorii Giovanni Falcone si Paolo Borsellino - a fost pazit de un soldat al armatei italiene 24 de ore din 24. Soldatul statea in fata apartamentului printre saci de nisip si inarmat ca in timp de razboi.
Actiunile mafiei au determinat autoritatile statului italian sa raspunda dur declaratiei de razboi, a spus Caselli, adaugand ca asta este si explicatia pentru care era pazit ca in vreme de asediu.
Caselli a fost un apropiat al lui Borsellino.
Dupa o perioada de investigatii a noii echipe de magistrati la Palermo, care a reusit arestarea unor lideri criminali, mafiotii au inceput sa coopereze.In august 1995, Leoluca Bagarella, cumnatul nasului arestat al Mafiei siciliene, Salvatore Riina, a ordonat, inainte de a fi el insusi arestat, uciderea procurorului sef din Palermo, Caselli, unul din magistratii antimafioti de frunte ai Italiei.
Anchetatorii au fost informati despre atentat de un turnator mafiot neidentificat, care a declarat ca atat Caselli, cat si unul dintre colaboratorii sai apropiati, urmau sa cada victime ale unui atentat cu bombe, in cladirea tribunalului in care isi desfasoara activitatea.
Atunci, Caselli afirma ca unul dintre colaboratorii sai apropiati, Roberto Scarpinato, se afla in colimatorul Mafiei. Scarpinato este unul din magistratii care a lucrat la cazul fostului premier italian, Giulio Andreotti, acuzat de asociere cu Mafia.
La Bucuresti, Casellli declara ca mafiotii au beneficiat de protectie din partea unor persoane care aveau ca misiune tocmai prevenirea si oprirea atentatelor.
Potrivit articolelor de presa din italia, din 1995, intr-un caz legat de Mafia, un tribunal din Palermo a decis eliberarea din inchisoare a lui Bruno Contrada, fost sef al serviciilor secrete italiene, care se afla in detentie din decembrie 1992. Tribunalul a stabilit ca Bruno Contrada, judecat pentru asociere cu Mafia, este mult prea bolnav si instabil din punct de vedere mental pentru a mai suporta regimul de detentie.
Dupa mai multe actiuni antimafia, in august 1996, Giovanni Brusca, considerat unul dintre liderii cei mai sangerosi ai Mafiei siciliene, in arest fiind, a inceput sa coopereze cu anchetatorii.
In iunie 1997, Pietro Aglieri, unul dintre cei mai puternici "nasi" ai Mafiei din Italia, a fost arestat. Aglieri era unul dintre cei trei mafioti cei mai cautati in Italia, iar unii anchetatori sustineau ca el ar fi preluat conducerea organizatiei Cosa Nostra, dupa capturarea, in 1993, a lui Salvatore Riina (numit "Bestia").Dupa o luna, un alt reputat mafiot, Antonino Lucchese, a fost capturat.
Tot in 1997, un tribunal italian i-a condamnat la inchisoare pe viata pe liderul mafiei, Salvatore "Toto" Riina, si pe alti 23 de colaboratori ai sai, acuzati de uciderea, in 1992, a procurorului anti-mafia Giovanni Falcone.
La incheierea mandatului, in 1999, Caselli avea inregistrate 650 de cazuri in care mafia avusese un rol important, trimise instantelor de judecata, majoritatea fiind finalizate cu condamnari definitive la inchisoare pe viata.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii