Reuniunea G7 va avea un impact pozitiv limitat asupra problemelor de pe pietele valutare si bursiere
Reuniunea G7 va avea un impact pozitiv limitat asupra problemelor de pe pietele valutare si bursiere
10 Feb, 2008 20:00
ZIUA de Constanta
774
Marime text
Pietele valutare si de actiuni vor ramane probabil agitate si saptamana viitoare, dupa ce reuniunea grupului celor mai puternice state industrializate (G7) nu a oferit nicio solutie rapida pentru calmarea turbulentelor din sectorul mondial de creditare, transmite Reuters.
Mesajul G7 legat de piata valutara a fost asemanator celui transmis la ultima intalnire a grupului si va avea un impact limitat. Comunicatul a incurajat China sa permita monedei nationale, yuanul, sa se aprecieze intr-un ritm mai alert.
Ministrii de Finante ai statelor membre G7, respectiv Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta si Italia, au indemnat bancile sa isi anunte pierderile totale si sa-si consolideze balanta contabila pentru a sustine revenirea pietelor financiare la o situatie normala de functionare.
Analistii apreciaza, insa, ca este putin probabil ca asemenea cuvinte sa reduca temerile privind pierderile institutiilor financiare, rezultate din turbulentele de pe pietele de credit, determinate de criza din sectorul imprumuturilor ipotecare riscante din SUA.
"Comunicatul comun al G7 nu contine nimic iesit din comun si nu au existat surprize. Va fi greu sa se observe o reactie pozitiva imediata a pietelor de actiuni", a declarat Tsuyoshi Segawa, analist la Shinko Securities.
Din moment ce investitorii nu aveau asteptari mari de la intalnirea G7, este putin probabil sa existe o scadere semnificativa pe piata actiunilor sau pe cea valutara.
Totusi, apetitul pentru risc se va mentine la un nivel scazut, iar ca urmare, yenul ar putea sa se aprecieze fata de dolar in urmatoarele saptamani, pana in apropierea celui mai mare nivel din ultimii trei ani, au adaugat analistii.
"Riscurile continuarii aprecierii yenului sunt mari", a spus Masafumi Yamamoto, analist pentru piata valutara la Royal Bank of Scotland din Japonia.
Pietele de actiuni au avut o peroada proasta saptamana trecuta, indicele industrial Dow Jones a scazut 4,4%, cea mai mare pierdere saptamanala din ultimii cinci ani.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a inregistrat un declin de 3,7%, iar Nikkei, principalul indice al bursei de la Tokyo, a scazut cu 3,6%.
G7 a aratat ca declinul pietei locuintelor din SUA a afectat economia mondiala, iar aceste conditii s-ar putea inrautati, in contextul in care bancile limiteaza acordarea de credite.
Mario Draghi, guvernatorul bancii centrale a Italiei si membru al consiliului Bancii Centrale Europene (BCE), a spus, sambata, ca urmatoarea perioada, cuprinsa intre zece zile si doua saptamani, va fi cruciala, intrucat multe banci vor furniza detalii despre situatia financiara.
Bancile au reevaluat activele in scadere cu peste 100 de miliarde de dolari pana in prezent, iar ministrul german de finante a declarat ca valoarea aceasta ar putea ajunge la 400 de miliarde de dolari.
Alte reevaluari in scadere a valorii activelor bancilor si posibile injectii de capital ar putea fi anuntate luna aceasta, odata cu rezultatele financiare ale institutiilor europene.
"Atentia va fi indreptata spre masurile individuale, precum planurile de majorare a capitalului pentru a reduce temerile legate de sistemul financiar", a declarat Toru Tanaka, analist la Mitsubishi Corporation.
Investitorii raman nelinistiti in privinta perspectivelor companiilor americane de asigurare de titluri, acestia asteptand sa vada daca agentiile de evaluare financiara Moody's si Standard & Poor's vor inrautati cele mai mari doua companii de acest tip, MBIA Insurance Corp. si Ambac Assurance Corp.
Asemenea scaderi ar afecta titlurile pe care aceste companii le asigura si vor determina noi pierderi financiare.
De asemenea, investitorii se vor concentra in urmatoarea saptamana asupra datelor privind vanzarile de retail din SUA.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii