Societe Generale O eroare in sistemul de control a permis o investitie riscanta de 50 mld.euro
Societe Generale: O eroare in sistemul de control a permis o investitie riscanta de 50 mld.euro
29 Jan, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
756
Marime text
Societe Generale a admis ca o eroare in sistemul de control al bancii a permis unui trader sa efectueze o investitie riscanta de 50 miliarde de euro pe bursele europene, insa, s-a aparat impotriva acuzatiilor ca nu a administrat corect scandalul fraudei de 4,9 miliarde euro.
Potrivit procurorilor, traderul in varsta de 31 de ani, Jerome Kerviel, va ramane in arest pana luni, 28 ianuarie, dupa ce s-a predat sambata si a cooperat cu politia, transmite Reuters.
Avocatul lui Kerviel, Christian Charriere-Bournazel, a declarat ca acesta si-a facut datoria de trader prin asumarea de riscuri si a acuzat banca franceza ca l-a expus unei "linsari" publice, lasandu-l sa poarte toata vina.
"Nu a delapidat pe nimeni, nu a luat un singur cent pentru el, ci doar si-a facut datoria cat de bine a putut", a declarat avocatul.
La trei zile dupa ce a socat lumea financiara cu anuntul ca un singur trader a cauzat o frauda imensa, fortand banca sa efectueze o majorare de capital, Societe Generale a expus in detaliu modul in care acesta si-a asumat riscuri incredibile fara sa fie detectat.
La fel ca si in cazul lui Nick Leeson, traderul care a condus la falimentul bancii engleze Barings in 1995, Kerviel a fost descris de Societe Generale ca un tanar invatat de propria banca sa detecteze fraudele si care s-a folosit ulterior de aceste cunostinte pentru a evita controalele.
Atat Leeson, cat si Kerviel au incercat sa acopere deciziile gresite ca traderi dublandu-si investitiile riscante si asteptand ca piata sa revina in favoarea lor.
Similaritatile nu se opresc aici. Ambii au fost implicati in arbitraj, profitand de diferentele de pret dintre piete, in domeniul contractelor futures, si si-au acoperit urmele tranzactionand contractele reale in schimbul unora false, cu persoane fictive, potrivit rezultatelor unei analize criminalistice la Societe Generale.
Oficialii bancii franceze au declarat ca sunt uimiti de modul in care unul dintre traderi sai incepatori si-a pus in pericol atat cariera, cat si banca.
"Nu stim, nu intelegem, dar investigatia va afla acest lucru", a afirmat directorul de corporate si investment banking, Jean-Pierre Mustier.
Kerviel a fost platit pentru a exploata diferente mici, temporare, intre preturile unor instrumente financiare foarte similare. Pentru a obtine bani in urma acestui lucru, banca trebuie sa puna in joc sume mari, dar riscul este de obicei mic pentru ca fiecare tranzactie este echilibrata cu o alta, rezultatul fiind un mic profit.
Potrivit Societe Generale, traderul a creat conturi fictive pentru a-si acoperi investitiile riscante.
Desii Societe Generale se mandreste cu metode financiare de ultima generatie, folosind modele matematice, traderul vinovat a folosit "instrumente foarte simple" ca vehicule pentru tranzactiile sale, pe care le-a ascuns apoi folosind metode de inalta tehnologie, a afirmat Mustier.
Traderul a reusit sa scape si pentru ca sistemele de detectare a riscurilor detinute de Societe Generale nu verifica contractele la vedere nereglementate imediat daca nu este solicitat niciun depozit, a mentionat banca.
Mai mult, banca verifica in primul rand expunerea neta la preturile de pe piata mai degraba decat valoarea totala a sumei investite.
Preturile actiunilor au scazut in acest an intrucat investitorii de pe piata se tem de o posibila recesiune a economiei SUA ca urmare a crizei creditelor. Pentru a pastra cecurile si a continua tranzactiile, traderul vinovat a falsificat documente si si-a insusit ilegal parole, potrivit Societe Generale.
Tranzactiile anormale au iesit la suprafata pe 18 ianuarie, iar doua zile mai tarziu, directorii au informat conducerea in privinta pierderilor uriase.
Institutia financiara s-a aparat totodata impotriva acuzatiilor potrivit carora modul in care a dezvaluit scandalul a condus la o distorsionare a pietei si s-ar putea sa fi determinat reducerea ratelor dobanzii in Statele Unite.
Avocatul lui Kerviel a afirmat ca banca a lichidat conturile implicate in tranzactie in conditii dure de piata si este astfel responsabila pentru pierderea a 4,9 miliarde de euro.
Ministrul de finante al Frantei, Christine Lagarde, a declarat, luni, ca nu este nevoie ca Societe Generale sa fuzioneze cu o alta banca, in urma acestui scandal.
Societe Generale a anuntat, saptamana trecuta, ca a descoperit o frauda din partea unui trader al bancii, care va avea un impact negativ de 4,9 miliarde de euro asupra rezultatelor sale financiare.
Banca a anuntat, totodata, ca va reevalua in scadere activele cu 2,05 miliarde de euro si va efectua o majorare de capital in valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru consolidarea balantei contabile, ca urmare a crizei de pe piata creditelor.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii