Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua conducere a IMUM Medgidia este optimista

ro

29 Jul, 2004 00:00 2232 Marime text
Societatea constructoare de utilaje agricole, transport si piese de schimb IMUM Medgidia pare ca va reusi sa iasa la suprafata, dupa aproape opt ani de declin financiar. Pana la ultima tentativa de privatizare a acesteia, de catre APAPS, care a fost incheiata cu succes in martie 2004, salariatii IMUM au trecut prin mainile mai multor patroni care nu au reusit decat sa mareasca cuantumul datoriilor. Societatea avea, la data scoaterii la licitatie, un capital social de 38,7 miliarde de lei, reprezentand un numar total de 1549.406 actiuni, din care APAPS detinea 69,993%. Personalul care deservea activitatea societatii intrunea un numar de 205 persoane, dintr-un total de circa 6.000, angajate in urma cu 14 ani. Rezultatele financiare inregistrate la sfarsitul lunii septembrie 2003 erau destul de sumbre, diferentele intre venituri si cheltuieli fiind de peste 30 de miliarde pe minus. Datoriile totale catre bugetul de stat se ridicau la aproximativ 702 miliarde de lei.

Ofertantii pentru IMUM Medgidia

In 22 decembrie, APAPS primise trei oferte pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat. Investitorii interesati la acea vreme de aceasta societate erau Ozyasar Emin, persoana fizica turca, impreuna cu Radu Constantin, SC Agriromex AD SA Bucuresti si Asociatia Salariatilor IMUM. Dupa o negociere de trei luni, in data de 19 martie 2004, ex-presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, a semnat contractul de vanzare-cumparare pentru pachetul de 69,993% din actiunile societatii. Cumparatorii au fost Ozyasar Emin si Radu Constantin, care depusesera o oferta comuna. Totalul efortului asumat de investitori era de circa 4,7 milioane de euro, din care: valoarea totala a investitiilor, de 2093.962 euro, la care s-a adaugat pretul actiunilor Electrica, datorii bugetare si comerciale asumate de circa 2,5 milioane de euro. Unul dintre principalele angajamente contractuale ale investitorului consta, asa cum era firesc, in derularea unui program de mentinere a personalului. In calitate de actionar majoritar, investitorul s-a obligat ca, pe perioada realizarii investitiilor, sa pastreze obiectul de activitate al societatii si sa nu hotarasca in mod voluntar dizolvarea si lichidarea societatii; de asemenea, realizarea unei cifre de afaceri din care minimum 70% sa fie obtinuta din obiectul de activitate al societatii pe perioada realizarii investitiilor, timp de cinci ani de la transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, iar, in final, datoriile catre furnizorii de utilitati sa fie convertite in actiuni.

La trei luni dupa privatizare

In urma cu trei saptamani, am facut o vizita actualei conduceri a SC IMUM SA Medgidia, unde am fost intampinati de catre actualul director general al acesteia, Dumitru Dumitru, si liderul de sindicat, Liviu Chirita. De la acestia am aflat doar lucruri bune vizavi de redresarea financiara a societatii si sociala a angajatilor. Datoriile catre furnizorul de energie electrica au fost convertite, asa cum era stipulat in contractul de privatizare, in actiuni care au fost apoi preluate de catre investitor. Cat despre cresterea valorica a productiei marfa, cifrele mentionate de directorul general Dumitru par sa fie mai mult decat optimiste. In primul semestru al anului in curs, s-a realizat o productie marfa de aproximativ 10 miliarde de lei, din care 6 miliarde de lei numai in ultima luna, tinandu-se cont ca de la inceputul anului, timp de doua luni, societatea a fost inchisa, neavand nici un fel de activitate. In zilele care urmau, Consiliul de Administratie trebuia sa se intalneasca pentru a stabili planul de productie aferent ultimului semestru, pentru care se preconizeaza o productie marfa de circa 66 miliarde de lei, existand posibilitatea reala de a se atinge aceasta cifra. "Una dintre sursele noastre de venit o reprezinta in prezent actiunea statului de a acorda subventii agricultorilor care achizitioneaza masini si utilaje agricole, acest lucru ducand la contractarea unor comenzi considerabile", a afirmat Liviu Chirita. Vizavi de angajamentele sociale referitoare la personalul IMUM Medgidia, in prima instanta acestia asteapta ca actuala conducere sa faca primele mutari. Contractul colectiv de munca al angajatilor expira de-abia in 2007, anual aducandu-se modificari referitoare la maririle de salarii. In prezenta liderului de sindicat, directorul general Dumitru Dumitru a sustinut ca, pentru acest an, Consiliul de Administratie intentioneaza o crestere salariala de peste 12%. In plus, una dintre masuri va fi crearea unor noi locuri de munca, atat cat va fi necesar, ca activitatea societatii sa se desfasoare la capacitatea optima. "Deocamdata suntem la inceput, dar speram, pentru binele tuturor, ca lucrurile sa se desfasoare astfel incat toata lumea sa obtina beneficii", sustine Liviu Chirita.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii