Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:51 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoriografia comunistă despre monarhie

ro

08 Jul, 2012 21:00 2149 Marime text
historia.jpgLa sfârșitul anilor '80, în istoriografia comunistă apare o schimbare demnă de remarcat. În ultimii ani ai regimului, în lucrările de specialitate, imaginea foștilor regi ai țării se îmbunătățește semnificativ. Dacă până atunci istoriografia se pronunța foarte dur față de vechiul regim al României, apar acum interpretări mult mai echilibrate.

Imediat după abdicarea forțată a regelui Mihai și proclamarea Republicii Populare începe propaganda antimonarhistă a comuniștilor. A început să se vorbească, în termeni extrem de duri, despre jefuirea și exploatarea cruntă a țării de către foștii regi, publicându-se numeroase articole în presă (se remarcă aici ziarul Scânteia în primele luni ale anului 1948) despre „adevărul" privind familia regală (s-au publicat liste cu proprietățile Coroanei, cu cheltuielile familiei regale) etc.

Și noua istoriografie a schimbat radical modalitatea de interpretare a perioadei Regatului, însă valul antimonarhist al noilor istorici staliniști se remarcă mai ales în lucrările de specialitate, nu și în manuale. Există și în manualele școlare mențiuni cu privire la politica de exploatare a monarhiei, însă acestea sunt foarte puține. Spre exemplu, un manual de istorie din 1949, editat bineînțeles de Mihail Roller, liderul de necontestat al istoriografiei în acel moment, scrie despre actul de abdicare din decembrie 1947 că a dus la dărămarea uneia din „cele mai puternice citadele reacţionare, care constituia o mare piedică în calea dezvoltării democratice a României"

Cititi articolul integral aici:  Historia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii