Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:20 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manualele alternative vor fi mai ieftine la toamna

ro

10 Jul, 2002 00:00 16910 Marime text

Subiectele la capacitate si bacalaureat nu vor tine cont de faptul ca fiecare profesor a predat dupa o anumita carte

Problema manualelor alternative exista inca de la aparitia lor in 1995 * Alegerea manualelor s-a facut printr-o selectie on-line la care au participat profesori de specialitate * Editorii acuza ministerul ca nu a tinut cont de calitate, ci de pret * MEC preconizeaza schimbari in desfasurarea examenelor de bacalaureat si capacitate * Inspectorul general adjunct constantean, Lucretia Sirinian, crede ca, totusi, pentru manualele alternative subiectele vor fi facute astfel incat raspunsurile sa fie identice * Acelasi inspector considera ca ministerul nu a pus in balanta pretul, ci calitatea

Scandalul dintre MEC si editurile de manuale este unul mai vechi, insa problema a ramas valabila, cu atat mai mult cu cat acest lucru ii afecteaza mai ales pe elevi. Desi anul acesta parintii elevilor de liceu vor scoate mai putini bani din buzunar pentru manuale, se pune problema calitatii acestora. Mai mult, existenta cartilor alternative modifica modul de desfasurare a probelor de capacitate si bacalaureat, fapt ce-i inspaimanta pe parintii satui de modificarile anuale aduse acestor examene. Insa, in ciuda acestui fapt, subiectele vor fi identice pentru toti elevii, ele fiind elaborate in asa fel incat sa poata fi rezolvate indiferent de manualul dupa care au studiat in anii de gimnaziu sau liceu.

Problema manualelor alternative exista inca de la aparitia lor in 1995, fiecare ministru aducand, odata cu ocuparea postului, o schimbare in modul in care aceste carti ajung pe piata. Anul acesta, alegerea manualelor s-a facut printr-o selectie on-line la care au participat profesorii de specialitate. Acestia au votat manualele, fara a cunoaste pretul acestora sau caror edituri apartin. Cartile destinate elevilor sunt realizate de profesori cu experienta in acest domeniu care, insa, pot participa la licitatie numai daca sunt reprezentanti ai unei edituri. Numele celor care "creeaza" manualele dupa care vor invata elevii este pastrat secret, din motive de obiectivitate, chiar si dupa anuntarea rezultatelor licitatiei. Se pare ca exista un Ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii cu nr. 3673 din 13.05.2002 privind "aprobarea manualelor pentru invatamantul obligatoriu", care cuprinde in anexa numele editurilor, titlurile cartilor, punctajul total si calificativul obtinut, respectiv "castigator" sau "necastigator", dar nu contine si numele autorilor. Editorii care nu au obtinut rezultatele asteptate spun ca MEC a incalcat sistemul de evaluare deoarece nu s-a tinut cont de calitate (etapa 1), ci de pret (etapa 2). Astfel, manualele de clasa a XII-a vor costa pe jumatate fata de cele de clasa a XI-a. "Catalogul manualelor de liceu si de scoala profesionala" editia 2001 si "Lista cu ofertele si preturile" pentru 2002 demonstreaza acest fapt, toate manualele urmand sa fie, din toamna, mai ieftine. La baza acuzatiilor aduse de editori stau doua exemple de manuale pentru clasa a III-a care costa 12.000 si, respectiv, 69.000 de lei, ajungandu-se la concluzia ca preturile sunt false. Printre manualele care isi vor schimba pretul se numara fizica si chimia de-a XI-a, care au costat anul trecut 99.000 de lei, pretul nou fiind de 48.000 de lei. Pentru manualul de limba si literatura romana pentru care elevul platea anul trecut 99.000 de lei, in acest an va scoate din buzunar numai 69.000 de lei. Nici cartea de matematica nu a scapat de schimbari, ea ieftinindu-se de la 90.000 si 89.000 la 60.000 si 56.000 de lei. Un lucru nou este scaderea preturilor la manualele de limbi straine, care anul trecut erau criticate pentru costurile mari practicate. Astfel, "Cambridge University Press" va reduce pretul pentru Engleza de la 120.000 la 90.000 de lei, iar manualul de limba franceza al Editurii "Hachette", reprezentata in Romania de "Sitka Alaska", va costa 95.000 de lei fata de 120.000 de lei. S-ar parea ca existenta pe piata a manualelor ieftine de la mai multe edituri trebuie sa contrazica ipoteza existentei unor preturi false.

Examenele raman la fel?

Pe langa aceasta galceava a manualelor, parintii celor care vor sustine la anul examenele de bacalaureat si capacitate sunt ingroziti de subiectele ce vor fi realizate pe baza manualelor alternative. Nu se cunoaste daca se va lua o decizie definitiva, insa aceasta restructurare va atinge mai ales desfasurarea probelor orale la limba si literatura romana si la limbile straine. Cu toate acestea, inspectorul general adjunct din Constanta, Lucretia Sirinian, crede ca existenta manualelor alternative pe piata nu schimba cu nimic programa de examen. "Pentru manualele alternative subiectele vor fi facute astfel incat raspunsurile sa fie identice, indiferent de cartea dupa care a studiat elevul". De asemenea, in legatura cu disputa dintre editori si MEC, inspectorul scolar a afirmat ca vor exista intotdeauna voci care sa spuna ca a prevalat pretul, si nu calitatea manualului. "Nu cred ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a pus in balanta pretul, si nu calitatea, pentru ca, inainte de toate, cea mai importanta este calitatea manualelor". Existenta cartilor didactice alternative dezvolta atat imaginatia elevului, cat si a profesorului, acesta avand libertatea de a preda la clasa fara a se tine cont de o anume programa, dar subiectele fiind aceleasi, indiferent de manual.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii