Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caile de acces pe litoral, principala problema a agentilor hotelieri

ro

12 Feb, 2004 00:00 803 Marime text

Cea de-a 12 editie a Bursei de Turism Litoral

La editia din acest an participa peste 300 de agentii de turism si prestatori de servicii din acest sector si peste 450 de vizitatori, pentru acestia fiind organizate 72 de standuri de prezentare a ofertelor # Principalul scop al manifestarii a fost crearea unui cadru adecvat negocierilor dintre prestatorii de servicii turistice din statiunile de pe litoral si agentiile de turism valorificatoare din tara, in vederea incheierii contractelor pentru sezonul estival 2004 * In sezonul estival din acest an va fi pusa la dispozitia turistilor o noua cale de acces dupa modelul "trenurilor zapezii", "trenurile soarelui"

Statiunea Mamaia va gazdui, incepand de ieri, pe o perioada de trei zile, cea de-a 12-a editie a Bursei de Turism Litoral 2004. In cadrul acestui eveniment, la care participa membri ai patronatelor din turismul romanesc, directori si detinatori de unitati hoteliere si agentii de turism, are ca principal scop crearea unui cadru adecvat negocierilor dintre prestatorii de servicii turistice din statiunile de pe litoral si agentiile de turism valorificatoare din tara, in vederea incheierii contractelor pentru sezonul estival 2004, in conditiile in care, din acest an, unitatilor hoteliere le va fi aplicata o taxa pe valoare adaugata de doar 9%, fata de 19% cat a fost in anii precedenti. Conform datelor prezentate de catre presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, editia din acest an a fost una care a stabilit un nou record de participare, conform datelor statistice, la eveniment fiind prezente peste 300 de agentii de turism si prestatori de servicii din acest sector si peste 450 de participanti, in timp ce numarul de standuri organizate a fost de 72. In ceea ce priveste oferta de preturi oferita de catre majoritatea unitatilor hoteliere pentru sezonul estival din acest an, care a fost si principalul scop al evenimentului, acelasi presedinte a mai mentionat ca, in mare parte, tarifele stabilite cu aceasta ocazie sunt aproximativ asemanatoare cu cele preconizate in urma cu circa doua saptamani, cand a fost anuntat oficial evenimentul, adaugand totodata ca "unele tarife au ramas aceleasi cu cele de anul trecut, cu toate ca unele unitati hoteliere au suferit, in anumite cazuri, investitii pentru modernizare". Tot referitor la preturi, mai exista si cazuri in care tarifele de cazare au suferit unele majorari cuprinse intre cinci si opt procente, dar si cazuri, e adevarat mai putine decat cele preconizate, in care unitatile au redus preturile cu pana la 17%.La deschiderea evenimentului, care a fost oficiata de catre presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Mihai Daraban, si presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, in calitate de organizatori, au mai participat si cei doi ministri secretari de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, respectiv Traian Panait, departamentul transport, si Nicolae Radulescu, departamentul turism. Principalul scop al actiunii a fost dezbatut si de catre Nicolae Radulescu care a precizat ca, in mare parte, preturile practicate in aceasta perioada reprezinta politica adoptata de hotelieri. Ca o sugestie adusa agentilor din turismul romanesc, acelasi ministru secretar de stat a mai declarat ca "preturile trebuie sa fie pentru buzunarele romanilor".

Drumul spre litoral se va usura

In ceea ce priveste elementele de noutate, fata de anii precedenti, in sezonul estival din acest an, ministrul secretar de stat pe probleme legate de turism, Traian Panait, a anuntat faptul ca un accent important va fi pus pe caile de acces prin care vor ajunge pe litoral turistii, atat romani cat si straini. Astfel, avand la baza modelul curselor speciale de la munte, "trenurile zapezii", in perioada estivala cursele feroviare vor fi suplimentate prin punerea la dispozitia calatorilor a "trenurilor soarelui". Conditiile oferite de aceste trenuri vor fi unele de nivel occidental, superioare fata de cele actuale, garniturile vor fi dotate, in mare parte, cu instalatii de aer conditionat. Legat de acest aspect, ministrul secretar de stat a mai mentionat ca, pe timpul verii, la tarifele practicate pe aceste trenuri vor fi oferite si unele reduceri pentru elevi si studenti, pentru grupuri, reduceri pe zilele saptamanii si week-end, dar si reduceri pentru biletele achizitionate dus-intors. Tot vizavi de problema cailor de acces spre litoral, presedintele CCINA Constanta a precizat ca, pe viitor, va fi necesar a se pune un mare accent pe infrastructura stradala, in conditiile in care, la ora actuala, conditiile de drum existente nu satisfac nivelul solicitarilor. Totodata, acesta a mai mentionat ca demararea lucrarilor la autostrada Bucuresti-Constanta reprezinta un pas important in acest sens, fapt prin care se spera a se realiza legaturi cu toate zonele tarii. Necesitatea unor cai de acces adecvate mai este motivata si prin prisma faptului ca judetul Constanta nu are numai importanta turistica, ci si una economica, judetul dispunand de numeroase obiective care contribuie la cresterea economica a tarii. Reducerea de TVA si stabilirea noilor tarife la cazare au fost apreciate de catre majoritatea celor prezenti, presedintele CCINA declarand ca "ramane de vazut in ce masura calitatea serviciilor se va mentine cel putin la nivelul celei de anul trecut. Totodata, speram ca reducerea cotei de TVA sa poata fi aplicata si la celelalte servicii oferite de agentii hotelieri". Ultimul amanunt care mai trebuie precizat in legatura cu deschiderea oficiala a Bursei de Turism Litoral 2004 este ca, desi a fost anuntata ca fiind o participare importanta a unitatilor hoteliere care practica la nivelul judetului nostru turismul rural, numarul standurilor prezente a fost unul redus, Mihai Daraban precizand in acest sens ca lipsa unei infrastructuri ingreuneaza aplicarea turismului rural, existand in acest moment numeroase zone neexplorate si nevalorificate din punct de vedere turistic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii