Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:51 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii constanteni au dat raportul omologului din capitala

ro

20 Jan, 2005 00:00 920 Marime text

Prestatie multumitoare

Prezent la intalnirea cu procurorii constanteni, seful sectiei judiciare a Parchetului General, Emil Butucianu, a afirmat ca se declara multumit de activitatea magistratilor de la Constanta * In cursul anului trecut, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta si institutiile din subordine au functionat cu un deficit de 17 procurori * In cadrul intalnirii de ieri a fost luata in dezbatere si problema salarizarii * Este posibil ca in scurt timp retributiile magistratilor sa fie dublate * In momentul de fata, un procuror stagiar castiga lunar aproximativ 300 de euro, in timp ce un magistrat dintr-o tara a Uniunii Europene beneficiaza de aproximativ 1500 de euro

La sediul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta a avut loc, ieri, prezentarea bilantului pe anul 2004 a institutiilor din subordinea PCA. Prezentarea activitatii pe anul trecut s-a facut in prezenta sefului sectiei judiciare din Parchetul General, Emil Butucianu, si a procurorului general al PCA Constanta, Marian Alexandru. La finalul intalnirii, reprezentantul Parchetului General, procurorul Butucianu s-a aratat multumit de activitatea omologilor de la Constanta. Potrivit datelor prezentate, in 2004 procurorii de la PCA Constanta si ai unitatilor din subordine au solutionat 17.270 de dosare penale cu o crestere de 5,6% mai mult in comparatie cu anul 2003. Dintre acestea, 2236 de dosare penale au fost finalizate prin trimiterea in fata instantei de judecata a 3051 de inculpati, din care 357 in stare de arest preventiv. Din totalul inculpatilor trimisi in judecata, 447 au fost minori, iar 1965 de inculpati au savarsit infractiuni prin care au cauzat un prejudiciu de aproximativ 366 miliarde de lei. Potrivit bilantului prezentat, in cursul anului trecut s-a inregistrat o crestere la infractiunile de evaziune fiscala, furt, talharie, a infractiunilor care aduc atingere unor activitati de interes public, trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei, prostitutie si proxenetism. In schimb, s-au inregistrat scaderi la infractiunile de omor, inselaciune, delapidare si ultraj. Potrivit procurorului adjunct al PCA Constanta, Vasile Grosu, la sfarsitul anului 2004 au ramas nesolutionate 6338 de dosare penale, din care 659 cu urmarire penala inceputa, iar 3022 mai vechi de trei luni de la prima sesizare.

Dosarul lui Emil Oprea, preluat de Parchetul General

In sectorul judiciar, anul trecut, procurorii constanteni au pus concluzii in fond si in caile de atac in 15.942 de cauze penale si civile, fiind declarate 565 de apeluri si recursuri. Din totalul cailor de atac, instantele de control ierarhic au admis 336, procentul de admitere fiind de 57,7%. In aceeasi perioada analizata, procurorii au solutionat 206 de sesizari, reclamatii si memorii ale cetatenilor din care 965 de plangeri impotriva solutiilor, fiind admise 1055 si au fost primite in audienta 6.305 de persoane. In alta ordine de idei, dosarul lui Emil Oprea, individul care a beneficiat de rambursarea ilegala a 174 de milioane de lei dupa care a fugit din tara, a fost finalizat de procurorii constanteni. Cu toate acestea, in cazul respectiv nu s-a dat inca o solutie. Potrivit legii, acesta va fi trimis la Directia de Investigare a Criminalitatii Organizate din cadrul Parchetului General deoarece excede competentei.

Deficitul de procurori si salarizarea acestora, subiect de discutie

In ceea ce priveste activitatea desfasurata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta si implicit a celor din subordine, procurorul general Marian Alexandru a declarat ca numarul procurorilor este insuficient. Mai precis, desi schema de functionare este si asa prea mica, in anul 2004, institutia a lucrat cu un deficit de 17 procurori din totalul de 107 cat ar fi trebuit sa lucreze in cadrul institutiei. Nici problema salariilor nu a fost evitata, procurorii constanteni fiind de acord ca ar trebui acordate retributii mai mari. De altfel, acestia sunt de acord cu noul proiect prin care se propune egalizarea salariilor indiferent de nivelul la care-si desfasoara activitatea procurorii. Surse din cadrul justitiei au declarat ca, in cazul in care proiectul va fi aprobat, salariile magistratilor se pot dubla. In momentul de fata, un procuror stagiar beneficiaza de aproximativ 300 de euro in timp ce un magistrat de la o instanta a unei tari din Uniunea Europeana primeste lunar aproximativ 1500 de euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii