Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:32 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dupa lichidarea fostei asociatii agricole, in localitate nu exista o alta societate care sa lucreze

ro

20 Aug, 2004 00:00 1720 Marime text

Terenurile agricole din Poarta Alba, in pericol

Asociatia Agricola Poarta Alba lucra aproape 300 de hectare, insa in primavara acestui an a fost lichidata * Incercarea unei persoane de buna-credinta de a-i ajuta pe localnici a fost zadarnicita de alti arendasi rau intentionati * Acum localnicii risca sa ramana cu terenurile necultivate cu culturile de toamna

In anul 1991, atunci cand a aparut Legea 18, pentru retrocedarea terenurilor agricole, la Poarta Alba a fost inregistrat cel mai mare procent de reducere, respectiv 32%. Abia in anul 2000, primarul Nicolae Sant-Ion a facut demersuri pentru a recupera o parte din aceste terenuri. Suprafetele recuperate in baza legii au fost redate persoanelor in drept. Proprietarii terenurilor au decis infiintarea unei asociatiei agricole care sa lucreze terenurile. Asa se face ca, in baza Legii 36/1991 a fost infiintata Asociatia Agricola Poarta Alba, presedinte fiind Anisoara Puscuta. Daca in primii ani dupa infiintare productia a fost multumitoare, ultimii trei ani au fost cei mai grei pentru intreaga agricultura romaneasca. Inghetul si apoi seceta au afectat si culturile din Poarta Alba, de aceea asociatia a intrat in imposibilitate de plata, iar in primavara anului 2004 a fost declarat falimentul. Potrivit declaratiilor presedintelui Anisoara Puscuta, "Asociatia Agricola Poarta Alba a fost infiintata in baza Legii 36 si, potrivit acesteia, se percepeau taxe si impozite foarte mari, iar din agricultura se incaseaza bani numai vara, restul anului reprezentand perioada insamantatului. In ultimii trei ani au fost seceta si inghet total al culturilor de grau si orz. Datorita acestui fapt nu s-a mai putut prelua procesul de productie in anul agricol viitor. Acest fapt a stat la baza deciziei membrilor asociatiei de a hotari dizolvarea asociatiei. Daca ne gandim ca intr-un an agricol lucrarile necesare pentru cultivarea unui hectar de grau costa aproape sapte milioane lei, iar asociatia noastra detinea aproape 300 de hectare de teren, este justificabila decizia noastra".

Eforturi pentru a infiinta oalta asociatie agricola

In toamna anului trecut, cu eforturi, au fost insamantate culturile, respectiv grau si orz, si ramaneau de pus culturile de primavara, insa a fost declarat falimentul asociatiei. Disperate, cele aproximativ 200 de familii care aveau terenul dat la asociatie au cerut sprijin autoritatilor locale. Primarul Nicolae Sant-Ion a intervenit pe langa o persoana cu putere economica pentru a infiinta o noua asociatie agricola in localitate. In cadrul Adunarii Generale la care au participat membrii fostei asociatii si persoana care dorea sa infiinteze noua asociatie, s-a facut o conventie intre cele doua parti pentru a insamanta terenurile cu culturile de primavara, urmand ca din toamna, in luna septembrie, sa se incheie noile contracte de arena. Dupa ce situatia parea rezolvata, in zona au aparut alti arendasi care au mers din casa in casa si au incheiat contracte individuale de arenda. In aceste conditii, suprafata ramasa pentru prima asociatie s-a diminuat la fel ca si numarul persoanelor ramase pentru prima asociatie. Pentru ca nu au respectat conventia pe care o facusera in primavara, primul arendas a refuzat sa mai infiinteze asociatia. In ciuda celor intamplate, la insistentele primarului au fost realizate lucrarile si oamenii si-au primit cota de grau conform intelegerii anterioare, respectiv 1000 kilograme de grau la hectar. Datorita acestei situatii, acum, cand se apropie toamna, locuitorii comunei Poarta Alba sunt in pericol de a nu avea nici o asociatie si, implicit, sa ramana cu terenurile nelucrate. Tocmai din aceasta cauza, autoritatile locale din comuna si cetatenii fac apel la arendasi pentru a veni in localitate si pentru a reinfiinta o noua asociatie. Mai mult decat atat, primarul Sant-Ion si-a oferit tot sprijinul, el fiind dispus sa puna la dispozitie spatiul pentru desfasurarea intalnirii cu proprietarii de terenuri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii