Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu liberala Ana Marcu s-a terminat Tema a fost - „Este Consiliul Local Constanţa o „maşină de vot" pentru primar?"

ro

23 Jan, 2013 14:02 5082 Marime text

img_6240_1.jpgAna Marcu este consilierul local care s-a opus vehement majorării taxei de habitat, prin reducerea subvenţiei, în municipiul Constanţa. În prima şedinţă a Consiliului Local Constanţa aceasta l-a înfruntat pe primarul Radu Mazăre, căruia i-a cerut onestitate şi consecvenţă. Este liberala un opozant al edilului-şef? Este aceasta persoana care va repoziţiona PNL-ul în relaţia cu PSD Constanţa? Se mai poate defini Consiliul Local drept o „maşină de vot a primarului"? Despre toate acestea vorbim mâine, de la ora 11.00, cu Ana Marcu, în cadrul unui interviu on-line, în direct pe www.ziuaconstanta.ro

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

img_6241_2.jpg1. Faceţi politica Partidului Naţional Liberal încă din 1990. Cu toate acestea, abia acum, de câteva luni, de când sunteţi consilier în Consiliul Local Constanţa, vocea dumneavoastră a început să se audă. Ce v-a determinat să faceţi un pas înainte?

E adevărat, m-am înscris în PNL în anul 1990 şi ţin minte foarte bine acel moment, pentru că aveam nevoie de o mărturie scrisă a faptului că mi-am cîştigat libertatea de opinie. De activat însă am început să activez din 2004. Politica nu este o activitate simplă, presupune voluntariat, responsabilitate, experienţă profesională cel puţin într-un domeniu, aşa că pasul în faţă, un pas înainte îl faci în momentul în care eşti antrenat suficient. Este exact ca în sport, nu poţi să intri pe teren fără antrenament pentru că rişti fie să te accidentezi, fie să ai o prestaţie slabă.

2. V-aţi abţinut la votul pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pe 2013, din cauza taxei de habitat. Cât este de importantă pentru contribuabilul constănţean această taxă?

Este importantă ca orice taxă care trebuie plătită din bugetul familiei. Cetăţeanul are nu doar obligaţia de a plăti taxe şi impozite, are şi dreptul de a fi informat corect, coerent şi de fiecare dată când se majorează o taxă. Oamenii înţeleg foarte uşor explicaţiile bazate pe sinceritate şi logică.

3. Aţi declarat că vreţi de la primarul Constanţei, Radu Mazăre, onestitate şi consecvenţă. Consideraţi că acestea i-ar fi lipsit edilului şef într-un moment anume?

Dacă solicit onestitate şi consecvenţă de la cineva eu însămi trebuie să dau dovadă de aceste două lucruri şi de aceea vă spun că dacă am ceva de declarat mi se pare corect ă o declar în faţa celui implicat şi nu în presă. Este important să avem întotdeauna toate punctele de vedere ale celor implicaţi.

4. Care credeţi că ar trebui să fie relaţia dintre un cetăţean din Constanţa, plătitor de taxe şi impozite, şi un ales local? Celui din urmă, oricare ar fi el, i se reproşează că, odată câştigate alegerile, uită să reprezinte interesele celui care l-a ales în funcţie.

Depinde pe ce se bazează această relaţie. Dacă a avut în vedere un interes de o zi, gen  “am nevoie de votul tău, ai nevoie de pungă”, atunci nu cred că putem vorbi de reproşuri ulterioare şi cred că nici măcar nu putem de o relaţie. Dacă ne referim la o relaţia care se bazează pe respect reciproc şi grija faţă de comunitatea din care facem parte, atunci da, cred că această relaţie are şanse să devină din ce în ce mai bună. Important estă să conştientizăm că trebuie să fim din ce în ce mai responsabili, indiferent de calitatea pe care o avem.

5. Prin problemele ridicate, prin felul în care v-aţi poziţionat faţă de anumite proiecte de hotărâre, v-aţi creat, probabil involuntar, imaginea de opozant al primarului Constanţei. Vă regăsiţi în această postură?

La această întrebare voi răspunde cu trei puncte. Primul: nu, nu am cum să mă regăsesc în postura de opozant al primarului Constanţei, atâta vreme cât la alegerile locale am candidat pe lista USL, cu primarul Radu Mazăre. Mi-am asumat acest fapt atunci, mi-l asum şi acum. Al doilea punct: în cadrul Consiliului Local, reprezint Partidul Naţional Liberal, iar valorile partidului din care fac parte sunt libertarea de expresie, libera iniţiativă, accesul liber şi neîngrădit la educaţie şi sănătate. Cu aceste valori mă identific. Trei: nu am cum să uit că Uniunea Social Liberală a ajuns la putere pe fondul unor revolte din iarna anului trecut, revolte în care oamenii cereau cu disperare un alt gen de politică, respect şi transparenţă în luarea deciziilor. Acestea sunt lucrurile pe care le am în vedere de fiecare dată când particip la vreo şedinţă a Consiliului Local sau activez în cadrul comisiei de Buget Finanţe şi credeţi-mă că aceste lucruri nu se exclud unul pe celălalt. 

6. Consiliul Local Constanţa a figurat, în urmă cu câţiva ani, în rapoartele Institutului pentru Politici Publice, fiind dat ca exemplu negativ şi considerat o „maşină de vot" a primarului. Cum definiţi actualul Consiliu Local Municipal?

Cred că este prematur să definesc actualul Consiliu Local Municipal. În plus, nici nu cred că este corect să definesc eu activitatea consiliului. Cred că ar trebui ca Institutul pentru Politici Publice să se exprime în continuare cu privire la activitatea oricărui consiliu local. De asemenea, cetăţenii, în calitate de alegători, pot analiza şi defini activitatea consiliului.

7. Ce le-aţi reproşa colegilor dumneavoastră? Dar primarului municipiului Constanţa?

Aşa cum am mai răspuns, dacă voi avea reproşuri la adresa colegilor sau a primarului, mi se pare onest să fac acest lucru în prezenţa dumnealor şi nu mă gândesc aici la faptul că acest lucru ar fi o chestiune de ţine de disciplina de partid, cred că este o chestiune ce ţine mai mult de caracter. 

8. Care credeţi că sunt marile probleme ale Constanţei, pe lângă preţul foarte ridicat al gigacaloriei?

Marile probleme ale Constanţei sunt, de fapt, problemele oamenilor. În perioada 2008-2012, judeţul Constanţa s-a aflat în topul judeţelor în care s-au închis cele mai multe firme. Mii de firme au dispărut în această perioadă din oraşul nostru. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul unei crize economice fără precedent, dar şi din cauza unei politici guvernamentale lipsite de eficienţă. Fiecare firmă care s-a închis a însemnat dispariţia a cel puţin unui loc de muncă. Sărăcia a început să cuprindă cât mai multă lume, iar sărăcia atrage după sine teama, frica.
După cum ştim, frica ucide nu numai sufletul, ci şi mintea. Au fost efectuate tot felul de analize bazate pe cifre, uitându-se că activele cele mai importante ale unei societăţi, comapanii, instituţii sunt oamenii. Pornind de la aceste probleme grave, putem discuta atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, de prioritizarea investiţiilor în funcţie de oportunitate, de cheltuirea cu grijă a banului public, de transparenţă în luarea deciziilor.

9. Vă simţiţi condiţionată în vreun fel, în luarea de atitudine în Consiliul Local, de faptul că PNL şi PSD sunt partenere la guvernare?

Nu. Nu am avut niciodată niciun fel de constrângere din partea PNL sau PSD, care să privească atitudinea mea în Consiliul Local.

10. Cum se poziţionează PNL Constanţa în raport cu PSD-ul? Chiar dacă cele două partide guvernează împreună, Constanţa este, totuşi, un judeţ roşu.

Poziţionarea Organizaţiei PNL Constanţa nu este diferită de cea a PNL la nivel naţional faţă de PSD. În Constanţa, PNL are în vedere stabilirea unei strategii de promovare mult mai atentă a valorilor liberale şi o selecţie a oamenilor care, identificându-se cu aceste valori, pot câştiga încrederea constănţenilor.

11. Sunteţi liderul Organizaţiei de Femei a PNL Constanţa. Femeile liberale nu sunt, însă, foarte volubile. E drept, dumneavoastră sunteţi la momentul actual excepţia. De ce nu putem vorbi încă despre o voce a femeilor în politică?

Eu cred că putem vorbi de o voce a femeilor în politică. În schimb, nu sunt chiar sigură că suntem pregătiţi să auzim această voce. Pe de altă parte, cred că există momente în care o voce sinceră se poate auzi cu tărie din vocea mulţimii. Să nu uităm faptul că preşedinta Organizaţiei de Femei a PNL la nivel naţional este ministru în actualul Guvern.

12. Aţi fi tentată, la proximele alegeri generale, de o candidatură în Parlamentul României?

Citeam undeva că dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, povesteşte-i de planurile tale. Atenţia mea se concentrează pe activitatea din Consiliul Local.

13.  Aveţi o femeie model? Dar un politician model?

De regulă, în viaţă mă ghidez nu după modele, ci după principii. E adevărat însă că port respect, admiraţie şi dragoste faţă de oamenii care mi-au influenţat viaţa în bine şi de la care am avut în permanenţă ce învăţa. Ei sunt, de fapt, modelele mele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii