Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:41 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu preşedintele organizaţiei locale Noua Republică, Cătălin Anghel s-a terminat Tema a fost - „Noua Republică prinde rădăcini şi în Constanţa. Cât ne costă o clasă politică coruptă? "

ro

19 Jul, 2012 01:00 3430 Marime text

1.jpgNoua Republică are filială locală şi un preşedinte de filială, Cătălin Anghel care aşteaptă să i se alăture noi adepţi. Preşedintele Noii Republici consideră că actuala clasă politică trebuie schimbată: „Cred într-o clasă politică bazată pe oameni de caracter, în reprezentativitate şi în civism. Cred că abuzurile nu sunt aducătoare de progres". Joi de la ora 10.00 la Interviu Online, liderul Noua Republică face o prezentare a obiectivelor şi a principiilor noii formaţiuni politice în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Noua Republică s-a născut dintr-o mişcare, în toamna lui 2011, în urma unui manifest publicat pe Internet de Mihail Neamţu.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

22_.jpg1. Mai intai o prezentare a obiectivelor şi a principiilor noii formaţiuni politice:

Aceata prezentare o regasim in „Manualul de identitate" de unde voi prezenta cateva lucruri

Incepem cu raspunsul la intrebarea :Mai e Cineva aici?

Da.

Noi suntem neresemnaţii. Cei care nu pot pleca, nu se pot obişnui şi nu pot închide ochii.

Noi, cei care ştim că România trebuie să arate altfel. Cei care ştim că nu asta e ţara pe care vrem s-o lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri. Adormiţi ori scârbiţi de propaganda transmisă

live, non-stop, unii au început să creadă că n-avem nicio şansă. Că suntem, prin însăşi natura noastră, bolnavi, neputincioşi, iresponsabili şi corupţi până-n măduva oaselor.

Noi credem altfel. Suntem tot mai mulţi.

Nu putem accepta ca românii să importe mâncare având, totodată, milioane de hectare de pământ agricol de cea mai bună calitate, parte dintre ele nelucrate.

E trist că milioane de români strălucesc profesional și prosperă sub raport personal în Occident, fiind adesea întâmpinaţi acasă cu scepticism și reticenţă.

Dorim să punem capăt acestor stări de lucruri.

Cerem refondarea politica românească plecând de la valorile autentice ale democraţiei, nepătată de moștenirea comunismului și preocupată de viitorul naţiunii într-o lume globalizată.

Vă propunem Noua Românie într-o Nouă Republică.

Cateva din ideile proaspete ale noii republici vizează:

  • Stimularea pieţei muncii;
  • Reforma Statului în direcţia unor instituţii puternice, suple şi transparente, capabile să slujească cetăţeanul;
  • Eliminarea rigidităţilor birocraţiei de azi;
  • Reducerea numărului de ghișee în favoarea modernizării tehnologice;
  • Votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora;
  • O nouă Constituţie care să garanteze drepturile naturale pentru românii de pretutindeni.
  • Un cod etic propriu intransigent, dar şi limitarea mandatele primarilor sau ale preşedinţilor de Consilii Judeţene.
  • Anularea imunităţilor parlamentare de care s-au bucurat atât timp unii oameni care aveau probleme cu Justiţia.

Înainte de toate, Noua Republică este locul geometric al cetăţeniei active. şi-au dat întâlnire, graţie acestei noi construcţii, oamenii care susţin întărirea Statului şi limitarea birocraţiei, dar mai ales o bună guvernanţă şi o justiţie imparţială și eficientă.

2. „Vino. Spune. Schimbă" e sloganul dumneavoastră. Să ne imaginăm că am venit. Ce să schimbăm?

R: Principiile bazandu-se pe Civism, trebuie sa vedem mai intai ce vrea Cetatea, iar apoi sa sa schimbam principiile guvernantei. Sa ne bazam pe implicare. Sa ia fiecare dupa merit, intr-un stat flexibil si puternic.

3. Noua Republică îşi propune să relanseze conceptul de cetăţenie activă. Cum se defineşte un cetăţean activ?

R: 2. Societatea civila din Romania incepe sa se dezmorteasca, sa inteleaga ca votul/opinia unui cetatean conteaza. Cultura politica a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult iar oamenii incep sa ia atitudine, sa isi exprime convingerile, orientarile sau chiar respingerile in ceea ce privesc subiectele politice de actualitate. Cetateanul activ nu mai reprezinta doar un om care voteaza odata la 4-5 ani. Cetateanul, in viziunea Noii Republici, se respecta pe sine si ii respecta pe ceilalti.

4. Iniţiatorul mişcării Noua Republică, Mihail Neamţu a declarat recent într-un interviu televizat că Traian Băsescu reprezintă trecutul. Credeţi că preşedintele izolat astăzi pe scena politică, se va întoarce la Cotroceni?

R:3. Nu poate nimeni sa spuna daca Traian Basescu va veni sau nu inapoi la Cotroceni. Asta se va hotara prin referendum si va fi decizia populatiei. Da, Traian Basescu, la fel ca multi care fac parte din actuala clasa politica au aparut intr-o perioada de tranzitie, perioada care la un moment dat va trebui sa ia sfarsit.

5. Aţi afirmat că actuala clasă politică trebuie schimbată.Ce punem în loc?

R: 4. Dupa cum spuneam, la fel cum a spus si Mihail Neamtu, despre "o structura a tranzitiei care trebuie sa se desparta de viitorul Romaniei", avem nevoie de fete noi, de oameni tineri, oameni gospodari care sa construiasca Romania de maine. Ar trebui sa renuntam la logica asistentialismului si sa construim o alternativa la politicile populiste de pana acum. Clasa politica se va reconstrui prin valori, oameni noi si prin institutii.

6. Nu consideraţi că sunteţi mult prea idealist să credeţi în existenţa viitoare a unei clase politice bazată pe oameni de caracter, o clasă politică reprezentativitativă şi o mişcare civică adevărată, vie?

R: Ronald Reagan spunea că lumea liberă are nevoi de visători pragmatici. Noua Republică a fost o stare de spirit care a trezit, a animat zeci şi poate sute de mii de oameni în doar câteva luni. Noua Republică s-a născut prin miracolul „mâinii invizibile": nevoia de înnoire existentă pe piaţă a întâlnit oferta credibilă a unor cetăţeni activi şi implicaţi. Noua Republică se doreste afi o mişcare cetăţenească înainte de-a fi un partid cu structuri rigide.

Totul pleacă de la atitudinea faţă de viaţa cetăţii. Noua Republică ar trebui sa fie un ideal pentru o Nouă Românie - un ideal care animă astăzi zeci de mii de oameni din diaspora şi din ţară.

Apariţia unei structuri organizate (Partid) nu trebuie să tempereze entuziasmul unei mişcări la firul ierbii.

7. Cum vă gândiţşi să-i atrageţi pe constănţeni în această formaţiune politică?

Explicand pozitia noatra, consultandu-ne cu cetatenii inainte de alua decizii, comunicand cu oamenii si explicandu-le ca pot fi mai liberi si mai bogati daca se respecta principiile statului de drept transparent.

Apropo de asocierea cu PDL, nu avem nicio legatura, si la ei este vorba de o calitate a oamenilor,i ei se pot reinventa, eu cred in proiecte economice si politice nu in culori, ei sunt tot de dreapta, dar au fost la putere si au apucat sa se decredibilizeze. Pot sa dispara sau pot lasa loc de alte partide sau aliante de dreapta. Putem colabora in cazul in care fac loc unor oameni de caracter.

8. Cum intenţionaţi să vă faceţi cunoscuţi? Orice mijloace moderne...clasice sau nu J

Cui vă adresaţi?

Noua Republică este un proiect independent şi mai ales deschis tuturor cetăţenilor care împărtăşesc valori precum libertatea, pluralismul politic, munca, responsabilitatea, competiţia, dreptatea, cultura memoriei, morala creștină şi respectul faţă de patrimoniul spiritual.

9. Se plăteşte cotizaţie ca în cazul celorlalte partide?

Se plateste o cotizatie modica - azi 20 lei /luna ( a fost 50 lei pana in luna iunie), iar pensionarii si studentii 10 lei. Este normal sa existe cotizatii daca se doreste trasparenta.Noua Republică există doar prin implicarea fiecăruia dintre noi. Toate partidele finanțate de structuri obscure și-au pierdut libertatea. În locul cetăţenilor simpli şi demni, au câştigat grupurile de interese. A critica baronizarea actualelor partide parlamentare nu e suficient. A sosit timpul, acum, să construim o alternativă credibilă. În câteva luni de existenţă am demonstrat că putem oferi României figuri nepătate, politici înnoitoare şi valori autentice. Acolo unde alţii măsluiesc adevărul sau mimează prospeţimea, noi vă propunem maxima transparenţă. Noua Republică este prima şi singura platformă politică din România care pune la vedere toate operațiunile fiscale! ( pe site )

Noua Republică e finanţată exclusiv de membrii şi simpatizanţii acestei mişcări. Unele donaţii au venit din diaspora, altele ne sunt oferite din ţară. România şi Europa traversează un climat de austeritate. Ne adresăm aşadar sponsorilor care înţeleg că fiecare leu, dolar, euro sau liră sterlină contează. Mizăm pe donaţiile mici dar frecvente, necondiţionate de tratament preferenţial ulterior. În mod special, Noua Republică are speranţa de-a atrage donaţii de 100 Euro din partea a 20,000 de cetăţeni români dornici să aibă altfel de reprezentanţi în Parlament. O atare susţinere financiară ar putea fi decisivă în timpul campaniei electorale. Banii sunt foarte importanţi și o spunem din perspectiva dreptei. Credem că actualele metode de finanţare trebuie denunţate şi atacate. Trebuie rupt cercul vicios care înseamnă finanţarea de la privat, urmată de răsplata prin contracte și funcţii de la stat. O nouă lege a sponsorizării partidelor politice ar trebui să primenească democraţia.

10. Câţi membri aveţi în momentul de faţă cu adeziuni?

Avand in vedere faptul nu a trecut nici o luna de cand am fost infiintati ca si partid ( functionand ca si o fundatie pana acum) suntem in plin proces de semnare a adeziunilor pe Partidul Noua Republica, avand semnate in jur de 50 de adeziuni. Numarul celor interesati de principiile noastre creste in fiecare zi si pe aceasta cale invit oamenii sa vina sa vada cum lucram, sa vina la sedinte, sa ne urmareasca pe Facebook.

11. Cine este în spatele Noii Republici? Băsescu? Este Alba ca Zapada propusă de Sebastian Lazaroiu? Dinu Patriciu?

Chestiunea cu Alba ca Zapada este draguta doar prin simbolistica, oricu probabil ca era de asteptat sa para un partid nou, avand in vedere blocarea comunicarii intre partidele actuale. NOUA REPUBLICĂ este o mișcare politică apărută în toamna anului 2011, ca urmare a publicării pe internet de către Mihail Neamțu a unui manifest intitulat "Crez politic". Preluat rapid în blogosferă, documentul a generat spontan un val de simpatie și emulație, mii de "internauți" exprimându-și susținerea și comentând intens pe marginea manifestului. Crezul este completat de un Manual de luptă. Apariția site-ului www.nouarepublica.ro a dus în mod firesc la constituirea unei comunități online care a cunoscut o evoluție fulminantă, atât ca număr de membri cât și ca prolificitate a dezbaterilor.

La sfârșitul anului 2011 Noua Republică dobândea personalitate juridică (Asociația Noua Republică, cu sediul în București), dar existau deja grupuri de acțiune în mai multe orașe din România.

Apar și sunt votate în cadrul următoarelor două adunări naționale desfășurate la Sibiu, documente descriind strategii de organizare. Apar noțiunile de GIN (Grupul de Inițiativă Național) și GIL (Grup de Inițiativă Local). Mihail Neamțu este ales în mod formal Președinte al asociației.

Începutul anului 2012 găsește Noua Republică în plin proces de evoluție organizatorică și doctrinară. Se lucrează la diverse documente sectoriale și la statutul viitorului partid. Apar poziții oficiale și strategii de reformare, ca cele referitoare de exemplu la Sănătate. Noua Republică începe să devină din ce în ce mai vizibilă în mass-media, prin vocea fondatorului său, Mihail Neamțu, dar și prin declarații și luări de poziție diverse ale mai multor vectori de opinie. Se organizează acțiuni de stradă, se lansează campania de strângere de semnături pentru înființarea partidului, apar referințe publice ale actorilor politici la adresa Noii Republici. Apar auto-poziționări clare față de celelalte forțe politice și față de evenimente importante dezbătute public.

În 2012, Noua Republică are peste 35 de filiale active, mii de membri și zeci de mii de simpatizanți în România și Diaspora. Noua Republica s-a transformat in partid politic in 23.06.2012.

Nu credeţi că faceţi jocurile PDL în condiţiile în care criticaţi dur stânga? („Stânga romanească nu s-a delimitat niciodată, în sens moral sau juridic, de comunism"Mihail Neamţu).

12. De cele mai multe ori, formaţiunile noi apărute au făcut greşeala să coopteze membri din alte formaţiuni din dorinţa îmbogăţirii zestrei unei filiale. Veţi face o selecţie foarte riguroasă în acest sens?

R: Avem criterii destul de clare in aceasta privinta. Majoritatea membrilor sunt oameni de implicare, fie ca sunt bugetari sau antreprenori care nu au mai facut politica. Nu se primesc membri sau simpatizanti ai policiclor de stanga, in care statul trebuie sa ne dea cate ceva ( de lucru, de pomana etc). Nu se primesc Baroni locali. Persoanele cu vedere liberale, conservatoare si crestin democrati - adica de dreapta, sunt bine primiti la noi. Daca au mai facut politica este bine ca ei aiba o pauza de 2 ani din partidul din care au activat pana acum pentru a nu incuraja traseismul. Cetatenii care sunt nemultumiti de modul cum este vazuta si condusa administratia sunt asteptati de noi. Acum in ceea ce priveste selectia, pornind de la firul ierbii este posibil sa existe o perioada de triere a valorilor. Se va vedea cine are initiativa si este eficient, cine are capabilitati de administrare sau e bun orator, cine doreste sa faca treaba sau doar este un oportunist. Trebuie sa fim atenti la raportul calitate / cantitate. Exista oricum dorinta de a face o selectie riguroasa.

Noua Republică este un proiect independent şi mai ales deschis tuturor cetăţenilor care

împărtăşesc valori precum libertatea, pluralismul politic, munca, responsabilitatea, competiţia, dreptatea, cultura memoriei, morala creștină şi respectul faţă de patrimoniul spiritual.

13. În campania pentru referendum unde se poziţionează Noua Republică?

R: Membrii Noua Republică sunt aparatori ai statului de drept si ca atare sunt cetateni implicati in respectarea principiilor ce guverneaza statul de drept. Suspendarea Presedintelui, desi posibila nu are baze solide in motivatiile alese, si asta tocmai pentru ca interesele de partid sunt puse inaintea intereselor nationale si ale cetatenilor.

Iata ca uneori majoritatea nu este sufiecienta ca sa iei decizii bune pentru tara.Tocmai de aceea militam pentru oameni noi, ne bazam pe oameni care aiba verticalitate si care sa se poata opune unei directive de partid, pe oameni de caracter.

Eu cred ca se poate imbunatati actualul sistem politic de partide, care numai interesul Cetateanului nu-l reprezinta. ( Partidul nu trebuie sa fie o gasca guvernata de interese financiare imediate si care vede lucrurile doar pe termen scurt)

Avand in vedere toate aceste lucruri noi il sustinem pe Presedintele ales.

Din punct de vedere politic lucrurile devin un pic mai complicate. Calcule pragmatice spun ca azi, il putem sustine fie prin a vota la Referendum cu NU suspendarii Presedintelui, fie prin a nu valida prin prezenta numarul.

Eu nu cred ca este in spatele nostru cineva, doar timpul va dovedi. Chiar daca a fost cineva la inceput, partidul s-a dezvoltat singuri. Majoritatea suntem la prima experienta politica, ceea ce poate fi si un avantaj si un dezavantaj

14. Noua Republică va avea reprezentanţi în alegerile parlamentare?

R: Suntem un partid tanar cu ambitii mari. La ultima sedinta a fost exprimata dorinta a catorva membri de a participa la alegerile din toama. Nu avem inca notorietate si nu stiu exact de pe acum cum vor evolua lucrurile. Asa cum am spus...tinta este 2016. Suntem persoane mai putin publice si fara experienta politica prea mare, ne trebuie ceva timp sa transmitem mesajele catre electorat astfel incat sa atragem Constanta de partea noastra. Oricum vom avea o pozitie la problemele Constantei.

15.Unde vă găsesc cei care vor să afle mai multe despre proiectele şi filosofia partidului Noua Republică?

Ne gasesc in sediul din Constanta pe str. Calarasi Nr 17,

ne gasesc pe mail la adresa nouarepublicaconstanta@yahoo.com si ne vor gasi foarte curand la adresa constanta@nouarepublica.ro,

ne gasesc pe pagina de Facebook : http://www.facebook.com/NouaRepublicaConstanta ;

pe Twiter: http://twitter.com/NR_Constanta si in curand pe Youtube.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii