Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:29 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu Prof. Dr. Ing. Mamut Eden, candidat la funcţia de rector al Universităţii „Ovidius" s-a terminat Tema a fost - „Centrul universitar Ovidius, trecut, prezent, viitor"

ro

20 Feb, 2012 00:00 6450 Marime text

img_0263_.jpgProf. univ. dr. ing. de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă şi-a lansat de candidatura la funcţia de rector al Universităţii „Ovidius". "Intrarea mea în campanie nu a fost premeditată. Intrarea mea în campanie a fost consecinţa unei revolte. Era un moment în care campania cobora foarte jos şi exista riscul unui eşec de imagine pentru întreg colectivul de cadre didactice şi, implicit, pentru întreaga universitate. Eu mi-am propus să deschid o dezbatere pe probleme concrete, care să ne ajute să clarificăm între noi situaţia actuală şi direcţiile pe care trebuie să le urmăm în viitor. Din această perspectivă, consider că mi-am atins scopul: în ultimele două săptămâni, campania s-a orientat către întâlniri cu colegii, discuţii pe probleme concrete şi, în acest fel, consider că deja este un câştig pentru întregul colectiv", susţine profesorul Eden Mamut. Mai multe despre proiectul managerial şi viziunea pe termen lung pentru UOC, luni de la ora 14.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro .

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebari:

img_0264_.jpg1. Programul managerial Viziunea „Ovidius 2015": Să reinventăm împreună universitatea noastră ca o universitate în serviciul constănţenilor la cele mai înalte standarde internaţionale. Haideti sa punctam reperele acestui program.

Eden Mamut: Programul managerial pe care l-am propus porneste de la realitate si anume ca in 2011 , UOC a celebrat 50 de ani de activitate devenind o institutie academica matura, cu un corp profesoral recunsocut national si international si cu o structura a campusului si laboratoarelor suficienta si chiar in anumite cazuri la nivel european. In acelasi timp la nivel national ne aflam intr-un proces amplu de reforma, in general in educatie si inmod special in invatamantul superior avand ca scop cresterea competitivitatii sistemului de educatie romanesc si in general a economiei tarii noastre la nivel european si international. Prioritatile pe care le punctez in program, pleaca de la racordarea activitatilor de educatie si cercetare la cerintele reale ale mediului socio-economic constantean, de la asigurarea conditiilor necesate cadrelor didactice sa deruleze activitatile de educatie prin centrarea acestora pe studenti, a conditiilor pentru ca activitatea principala sa fie cercetarea stiintifica si in acest scop sa se poata garanta oricarei terte parti ca procesele care se deruleaza in universitate sunt la cel mai inalt standar de calitate. Cu aceste elemente UOC are capacitatea de a intra in competitia pentru clasarea in prima grupa valorica a universitatilor romanesti, atragerea intr-o masura semnificativa (20% din buget) de granturi de cercetare, atragerea de fonduri structurale pentru modernizarea si dezvoltarea unor facilitati la nivel european si nu in ultimul rand, internationalizarea universitatii prin cresterea de de studenti straini. 

2. Cum vedeti pusa in opera eficientizarea aparatului administrativ al universităţii, în vederea punerii în serviciul studenţilor şi al cadrelor didactice?

E.M.: Aparatul administrativ al universitatii reprezinta coloana vertebrala a functionarii unei universitati, am putea spune ca peste 80% din performanta unei institutii de de invatamant superior sub toate formele sunt determinate de calitatea actului administrativ. Exista doua probleme majore pe care le-am mostenit si anume: un sistem de renumeratie a persoanalului administrativ anacronic si total nemotivant, iar pe de alta parte, o mentalitate necooperativa din partea personalului administrativ atat cu cadrele didactice cat si cu studentii. Ca sa ma explic plastic, personalul se comporta ca si cum ar fi intr-o sala separata iar la doua ferestre mici sunt doua cozi, una a studentilor si cealalta a cadrelor didactice. Din acest motiv, eficientizarea aparatului adm. va pleca in primul rand de la procedurarea activitatilor de educatie si cercetare, precum si a activitatilor suport, cum ar fi cazarea studentilor, spatiile de agrement, spatiile pentru petrecerea timpului liber. Pe baza acestei proceduri se va stabili cu exactitate cerintele impuse in ceea ce priveste aspectele logistice, de intretinere, reparatii si alte functii adiacente. Aspectul legat de asigurarea unei remuneratii adecvate este o problema care este grevata, im mod artificial si de o serie de prevederi legislative cu privire la remuneratia personalului din institutiile publice. Insa ideea atragerii de persoane cu initiativa in domeniul admnistrativ se poate rezolva prin infiintarea unei fundatii a Universitatii iar in anumite cazuri, in conformitate cu legislatia iar in anumite situatii chiar o serie de intreprinderi prin care sa se externalizeze anumite activitati administrative. Ceea ce este foarte important este ca nu poti responsabiliza o persoana fara sa-i creezi conditiile necesare si fara sa-i garantezi conditii de trai si remuneratie. 

3. Ati afirmat ca intrarea în campanie nu a fost premeditată, dar a fost consecinţa unei revolte. Decriptati va rog aceasta afirmatie... Ce v-a determinat să intraţi în cursa pentru fotoliul de rector al Universităţii „Ovidius"?

E.M.: raspuns pe site!

4. In urma alegerilor pentru Senat, care sunt perspectivele colaborarii cu noul rector?

E.M.: Dupa cum cunoasteti alegerile pentru Senat se finalizeaza la momentul validarii acestora de catre vechiul Senat. Pana la momentul interviului, alegerile nu sunt validate si exista sesizari cu privire la necesitatea anularii acestor alegeri si refacerea lor. In mod special am postat pe blogul personal mai multe mesaje primite de la colegi si colege pentru a observa starea de nemultumire existenta in universitate, care nu poata fi trecuta cu vederea. Speram ca institutiile sesizate sa actioneze in concordanta cu cerintele impuse unui stat european din anul 2012. In luna aprilie, Romania organizeaza Conferinta Bolognia, unde participa 47 de ministri ai educatiei din tarile membre ale procesului Bolognia precum ministri si zonele partenere. In acest context nu putem iesi in fata lumii spunand ca avem un invatamant superior in rand cu restul Europei daca nereguli semnalate nu numai la UOC ci si in alte universitati sunt tratate cu indiferenta. In conditiile in care alegerile pentru Senat vor fi validate, exista doua alternative si anume, alegerea unui rector care sa fie persoana care coordoneaza grupul ce controleaza actuala structura a Senatului sau o persoana independenta care nu apartine niciunui grup, fiind echidistant, fata de orice influenta. Din aceasta perspectiva consider ca alegerea mea in functia de rector reprezinta o solutie de echilibru care va permite reunificarea colectivelor universitatii pentru a putea raspunde marilor provocari care ne asteapta in urmatorii trei ani.

5. Ati lasant un mesaj catre colegii dvs in momentul depunerii candidaturii. Ce asteptari aveti de la domniile lor in perspestiva alegerilor de pe 24 februarie?

E.M.: Daca va referiti la primul mesaj “daca nu noi, cei umili(...)”, deja in perioada scursa de atunci si pana in prezent am primit numeroase incurajari si opinii de sustinere, argumente si propuneri (si critici) si pot spune ca am satisfactia de a fi avut sansa sa cunosc o serie de persoane de exceptie pe langa care probabil ca treceam uneori fara sa dau un buna ziua. Suntem extrem de fericita ca in universitatea noastra exista astfel de oameni si ca deja se coaguleaza un curent de grija de preocupare ptr viitorul universitatii noastre. Am convingerea ca indiferent cine va fi rector, acesti oameni care au inceput sa-si spuna opinia, vor continua sa colaboreze si in timp sa se coaluleze un grup de reflexie si opinie care sa devina un referential pentru activitatile viitoare ale universitatii. In ceea ce priveste alegerile din 24 februarie, am convingerea ca voturile colegilor mei vor confirma faptul ca programul managerial pe care l-am facut este cea mai buna alternativa pentru UOC.

6. Puncte tari, puncte slabe ale candidatului Eden Mamut?

E.M: Incep cu punctele slabe, am o problema de fond. UOC se afla intr-o situatie extrem de dificila, cu o situatie economica fragila (peste 60% din buget reprezinta cheltuieli de salarii) si intr-un context economic sumbru, o persoana responsabila nu poate veni in fata colegilor spunand ca va rezolva toate aceste probleme, prin relatiile si conexiunile sale fara niciun efort din partea colegilor.
Puncte tari - experienta manageriala solida, cu activitati de cercetare stiintifica si educatie la standarde internationale, ceea ce imi va permite sa ofer o directie durabila de dezvoltare universitatii. Pe de alta parte, despre Eden Mamut in UOC veti putea auzi poate ca este o persoana rigida, in anumite cazuri exagerat de exigenta sau alocand foarte putin timp pentru a relationa cu colegii, dar nu veti putea gasi o persoana credincioasa care sa jure pe cartea sa spunand ca Eden Mamut este corupt sau ca a primit spaga, sau ca a fost influentat in actul de examinare. Tin la demnitatea mea de cadru  didactic si in acelasi timp consider ca este fundamental sa avem o conduita de integritate morala in tot ceea ce facem si in primul rand in actul didactic.

7. Unii dintre contracandidaţii dvs au pomenit de că le-au fost sugerate înţelegeri electorale. Dvs aţi fost implicat în astfel de discuţii?

E.M.: Din momentul in care m-am angajat in campanie, mi-am impus programatic sa evit intelegerile electorale, deoarece in conditiile in care as fi ales aceste intelegeri devin constrangeri si nu-ti mai permit o abordare profesionista  orientata catre performanta. Pot sa spun ca am fost contactat de diferite factiuni inainte de intrare in campanie prin diversi intermediari in vederea oferirea unor anumite functii ulterioare. Insa, in perioada campaniei nu au existat astfel de discutii.

8. Care sunt elementele cu care aţi putea aduce plus valoare pentru Universitate, dacă veţi ajunge rector ?

E.M.: Managementul universitar prin procedurarea activitatilor, orientarea catre performanta si asigurarea calitatii. In al doilea rand, centrarea acvititatilor pe studenti, cu asigurarea conditiilor adecvate pentru cadrele didactice, sa-si desfasoare activitatea la standarde internationale. Promovarea unei imagini multiculturale si multietnice a UOC, ca un nod de colaborare a Europei cu tari din orientul apropiat si Asia Centrala. 

9. Considerati ca apartenenta politica poate fi un avantaj sau un dezavantaj in competitia pentru functia de rector?

E.M.: Nu, este un dezavantaj deoarece oricare ar fi partidul politic din care face parte rectorul, partenerii universitatii constand in comunitate locala, primarii, institutii, se vor fragmenta raportandu-se la apartenenta politica a acestuia. In acest fel, echidistanta si deschiderea acestuia catre toti partenerii din mediul socio-economic si politic ar fi grav afectata. 

10. Simpatizati sau sunteti membru vreunui partid politic?

E.M.: Nu sunt membru de partid politic si nu simpatizez nicio formatiune politica in adevaratul sens al cuvantului. Datorita apartenentei la etnia tatara, am considerat ca este o responsabilitate in ceea ce priveste grija pentru conservarea limbii si a obiceiurilor noastre sa activez UDTTMR, care in acceptiunea mea reprezinta o organizatie cultural - etnica..

11. Cum vedeţi mandatul de rector dacă veţi fi ales?

E.M.: Va fi un mandat foarte greu pentru oricine va fi ales pentru ca contextul socio-economic este nefavorabil. Viitorul rector va trebui sa fi pe de o parte foarte intelept in relatia cu corpul profesoral, cu membrii colectivului pentru o restructurare a activitatilor si de calitate iar pe de alta parte, va trebui sa atraga alaturi de unversitate, toti factorii locali, intreprinderi si alti posibili aliati care sa permita asigurarea resurselor necesare pentru modernizare si afirmare internationala a universitatii.. 

12. In cazul unui esec, va veti continua activitatea universitara?

E.M.: Activitatea mea principala este munca de la catedra alaturi de colectivul pe care-l coordonez. In acest moment nu se pune nicio clipa problema intreruperii activitatii universitare, ci dimpotriva , datorita vremurilor grele care ne asteapta aceasta trebuie sa fie mult mai intensa si la un nivel de performanta ridicat.

13. Ce mesaj le transmiteti colegilor dvs, studentilor la final de campanie electorală ?

E.M.: Consider ca aceasta campanie a fost o perioada importanta care a permis sa cunoastem mai bine o serie de probleme din universitatea noastra si ne-a intarit convingerea, ca avem resursele necesare sa ridicam UOC, pe o treapta superioara de performanta iar acest lucru va putea fi facut prin munca, creativitate, respect reciproc si mai mult decat orice, prin unitatea noastra.

14. Intrebare din partea contracandidatului dvs, prof. Marian Cojoc: Sunteti constienti de greutatile imense ce vor insoti obtinerea functiei de rector?

E.M.: Functia de rector, ca orice functie de conducere este o functie care presupune dedicatie pentru un bine colectiv lasand la o parte orgoliile sau interesele proprii. Din aceasta perspectiva voi face tot ce-mi sta in putinta ca sa asigur conditiile necesare pentru functionarea universitatii. 

15. Intrebare din partea contracandidatului dvs, prof. univ. dr. Mihai Gîrţu : Poate ramane intr-o institutie condusa de un rector care a incercat sa-l intimideze si santajeze?

E.M.: Activitatea mea este in principal activitatea de la catedra alaturi de colectiv si impreuna cu studentii mei. Indiferent ce se va intampla in UOC nu-mi voi trada menirea mea de dascal si o voi continua oricare vor fi greutatile ulterioare.

16. Întrebare de la dl. prof. univ. Dănuţ Tiberius Epure: „Prin mesajele dumneavoastră v-aţi jignit adeseori colegii, iar prin comportament aţi adus grave prejudicii imaginii universităţii. Consideraţi aceste demersuri compatibile cu funcţia de rector?“ 

E.M.: Stimate Dle Prof. Epure,
 
Sambata seara, 28.01, invitasem la cina pe parintii mei. In momentul in care ati sunat dvs. eram la masa. Fara sa vreau, desi tineam telefonul la ureche, racnetele dvs au fost auzite si de mama mea (80 ani) si de tatal meu (83 ani). Amenintarile pe care mi le-ati adresat ca aveti deja doua persoane care in schimbul sprijinului in alegeri v-au solicitat functia de director la Institutul pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie si ca in cel mult o luna o sa ma schimbati din functie, pentru mine nu inseamna decat o dovada de infantilism si josnicie. Eu nu imi fac nici o grija pentru viitorul meu, indiferent cine va fi ales rector. Dar aceasta atitudine, de a considera universitatea ca pe propria mosie pe care deja incepi sa o imparti dupa bunul plac face din dvs. un caz psihiatric.
 
Sa nu aveti iluzia ca promovand o atmosfera de teroare, ma puteti intimida pe mine, dar teama si lacrimile din ochii parintilor mei nu am sa le uit niciodata!
 
Acum inteleg exact, ce intelegeti dvs prin intalniri cu grupuri restranse si de aceea invitatia la dezbatere publica ramane deschisa. Miercuri, 1 februarie, la ora 15, pe scena din Aula Magna se va afla un pupitru cu numele dvs. Noi, colectivul de cadre didactice, studentii si personalul acestei universitati VREM sa va cunoastem. Am pus in copie acest mesaj catre toate adresele inregistrate pe universitate si astept sa mi se raspunda daca este cineva care nu doreste o dezbatere publica cu candidatii la alegeri.
  
Daca intradevar acesta este mesajul in cauza, nu trebuia sa va jigneasca. Acest mesaj trebuia sa va trezeasca!

17. În baza multiculturalităţii din Dobrogea, ce perspective are UOC în următoarea perioadă?

E.M.: UOC reprezinta aceasta zona a Dobrogei care are deja o recunoastere internationala si nationala sub aspectul mozaicului etnic si cultural, dar, UOC trebuie sa se identifice cu acest specific al Dobrogei. Am avut discutii la Facultatea de Litere ca in viitor sa dam o mai mare atentie limbilor minoritatilor iar la Facultatea de Teologie am fost placut impresionat de sprijinul primit din partea cadrelor didactice la propunerea de a construi o capela multiconfesionala in campusul universitatii si de asemenea de a se organiza un Consiliu ecumenic international, invitand universitati din zona islamica si alte religii monoteiste. 

18. Va rugam sa formulati cate o intrebare pentru contracandidati/contracandidat?

E.M.: As adresa o intrebare catre toti candidatii: ce anume ne dezbina in aceasta universitate si de ce sunt atat de aprige disputele, cum ar trebui sa cladim un cadru de respect reciproc, demnitate si tinuta academica ca un model de referinta pentru spatiul constantean si romanesc in general?

[label]CV - Mamut Eden[/label]

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Interviu Online 20 Feb, 2012 14:27 @c.neagoe1: Dupa cum cunoasteti titlul de profesor universitar se acorda pe baza concurs, cu comisie, exista un sistem de validare a titlurilor la nivel national. Am avut numerosi colegi de-ai domnului Epure care au venit sa ne arate diverse dovezi si inscrisuri referioare la o serie de aspecte similare cu cele amintite de dvs. De fiecare data am spus acelasi lucru: exista mijloacele legale de a contesta titlurile universitare si trebuie sa existe curajul din partea celor care au probe sa le dea curs.
  • invitat Interviu Online 20 Feb, 2012 14:24 @c.neagoe: In 1996 am avut prima vizita in SUA, la universitea de stat din Virginia. Inainte sa plecam in aceasta vizita am avut o zi de instruirea la ambasada SUA in care primul lucru pus in vedere a fost ca este o perioada electorala (alegeri prezindentiale) si ca ceea ce trebuie sa stim este ca in universitatile americane este interzis sa se faca politica si nu cumva din greseala sa facem vreo referire pe parcursul vizitei. Acest punct de vedere avea sa-mi fie confirmat pe parcursul vizitei cand am constatat ca desi in afara campusului oricine, inclusiv cadre didactice puteau avea convingeri politice si se puteau angaja in diferite campanii, in universitate singurul lucru care conta era activitatea de la catedra, incluzand cercetarea stiintifica dar si o grija pentru munca cu stundetul. De atunci probabil ca am ramas cu aceasta deformatie si raman la convingerea ca un cadru didactic nu se poate incartirui politic. In ceea ce priveste aspectele legate de impostura si nonvaloare, aceasta este o problema de cand lumea. Din acest motiv singura maniera in care poti sa lupti impotriva lor este in primul rand propriul exemplu. In timp valorile ar trebui sa se coaguleze si sa devina un anumit standard. De aceea am convingerea ca si in tara noastra lucrurile se vor aseza , poate nu anul acestam poate nu in urmatorii 3 ani dar important este ca noi insine prin exemplul personal sa continuam acesta lupta.
  • c.neagoe1 20 Feb, 2012 09:05 Fiind f. ocupat , nu m-am putut adresa si domnului profeso Girtu .Fara sa-i cunosc personal consider ca rectorul trebuia ales intre domnii profesori Girtu si Mamut.Dar domnilor ,sunteti vinovati ca ati tolerat impostura si nonvaloare . Cu regret, v-o spune unul care regreta infintarea facultatii de medicina , la care am contribuit si care a scazut nivelul asistentei medicale la Constanta , in urma asimilarii celor rejectati de Iasi si Craiova la revolutie.Si pentru ca lucrurile au mers prea departe , va vor conduce niste nulitati , ramane sa demonstrati cum au ajuns unii profesori . si cum toate se pot rezolva doar politic , nu va mai temeti sa faceti politica .
  • c.neagoe 20 Feb, 2012 08:33 Regret ca ,find f. ocupat nu am putut adresa intrebari si domnului prof. Girtu . Consider , fara sa-i cunosc personal pe domnii Mamut si Girtu , ca alegerea ,trebuia sa se faca intre cei doi . Din pacate ,in ultimii 20-30 de ani ,nu au fost agreati in mediul universitar ,atat de catre cadrele universitare ,cat si de catre studenti profesorii seriosi; se poate trage concluzia ca impostura domina invatamantul , mai ales cel universitar . Domnilor , ma adresez celor doi , dar si celor care mai au valoare si sper ca mai sunt, incepeti o campanie de deratizare a invatamantului . Sunt mult prea multi impostori si nulitati , care in afara faptului ca va compromit , iata ca va si conduc. Catre ce ? Va spune aceste vorbe unul care regreta ca a contribuit la infiintatre facultatii de medicina , care a distrus sanatatea din Constanta , strangand gunoaiele securiste inlaturate de cei de la Iasi si Craiova . Aveti si datoria de CETATENI ; de ce va este frica sa faceti politica ? Doar politic se pot indrepta lucrurile . Cautati-l putin pe epure la dosar , sa vedem cum a ajuns mare prof. universitar .