Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi candidat la funcţia de rector al Universităţii „Ovidius" s-a terminat Tema a fost - „Centrul universitar Ovidius, trecut, prezent, vii

ro

20 Feb, 2012 20:28 4397 Marime text

img_5825_.jpg„Fapte nu vorbe!. Împreună în A!", este sloganul candidatului Dănuţ Epure la funcţia de rector al UOC. „Legea Educaţiei a imprimat o nouă direcţie dezvoltării învăţământului universitar românesc, prin integrarea sa în context european şi internaţional, ca factor proactiv în procesul de cristalizare a unui Spaţiu european al cunoaşterii. Adaptarea dinamică a universităţilor la mediul extern presupune nu doar asimilarea experienţei europene, prin armonizarea instituţională şi curriculară, ci îndeosebi capacitatea de construire şi promovare a unei imagini identitare prestigioase, pentru a beneficia de recunoaşterea ca parteneri egali. Programul meu de management se axează pe imperativul de a oferi mediului universitar ovidian premisele, strategiile şi instrumentele atât de necesare unei dezvoltări instituţionale armonioase, flexibile şi receptive la mediul concurenţial naţional şi internaţional", susţine prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure. Conceptele fundamentale pe care se structurează proiectul său de reformă managerială sunt următoarele: management academic, administrative şi marketing universitar. Mai multe despre proiectul managerial şi viziunea pe termen lung pentru UOC, marţi de la ora 14.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro .

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

img_5828_.jpg1. Sunteţi aproape de finalul mandatului de decan. Cum puteţi descrie această etapă a activităţii dvs?

D.E.: Am reuşit să aduc Facultatea de Ştiinţe Economice în topul facultăţilor de profil din ţară. Dupa cum am mai spus, peste 25% dintre studenţii Universităţii "Ovidius" aparţin facultăţii noastre, există o bună relaţie între absolvenţii noştri şi angajatori, pregătim o forţă de muncă bine calificată şi apreciată.Am mai reuşit să aduc una dintre specializările noastre pe locul al doilea în ţară, am sprijinit demersurile colegilor mei care au reuşit să coteze B+ revista ştiinţifica a facultăţii, am modernizat cea mai mare parte a spaţiilor de învăţământ. Cred că am reusit să dovedesc bunele mele intenţii şi capacităţile manageriale.

2. Care sunt cele mai importante realizări ale mandatului pentru dumneavoastră şi pentru echipa de conducere a Facultăţii de Ştiinţe Economice?

D.E.: Cred că cea mai importantă realizare este aceea că am reuşit să aducem Facultatea de Ştiinţe Economice în rândul celor mai bune facultăţi de profil din ţară. Gândiţi-vă că suntem, acum, mai bine clasificaţi decât cei de la Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara şi suntem în imediata apropiere a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Am avut sprijinul unei echipe manageriale formidabile şi, de asemenea, am reuşit să atragem resurse umane şi financiare valoroase.

3. Care sunt elementele care au adus plus valoare pentru facultate în această perioadă ?

D.E.: Clasificarea excelentă a facultăţii duce la o bună imagine şi, evident, la un interes mai mare pentru studiile economice la Constanţa, atât din partea studenţilor, cât şi din partea mediului de afaceri, al angajatorilor, al mediului ştiinţific. Mai mult, organizarea periodică de conferinţe internaţionale, şcoli de vară, olimpiade internaţionale, la care au fost invitate personalităţi de marcă din domeniul economic au sporit prestigiul atât naţional cât şi internaţional.

4. Pornind de la contextul educaţional actual, cum vedeţi facultatea în perioada următoare, care sunt perspectivele pe care le întrevedeţi pentru facultate şi pentru UOC?

D.E.: Programul meu managerial se bazează pe dezvoltarea concomitentă a actului administrativ, pe o infrastructură educaţională şi de cercetare modernă, pe un parteneriat profesor-student-piaţa forţei de muncă şi pe atragerea de resurse umane valoroase care să ne ajute să includem Universitatea "Ovidius" în categoria A în clasificarea Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului.

5. Pentru cei ce nu vă cunosc, cum ar suna in câteva cuvinte prezentarea dvs?

D.E.: Sunt o fire deschisă, comunicativă, am încredere în oameni, cu care relaționez ușor, dau dovadă de spirit de echipă, sunt bun organizator, mă simt atras de noutate și de provocare. În fiecare moment sunt conștient de responsabilitățile mele, atât că profesor, conducător de doctorat, prieten sau părinte.În ceea ce privește activitatea didactică, am parcurs toate treptele universitare, de la preparator, în anul 1995, la profesor universitar, în anul 2007. Sunt membru în Consiliul Profesoral din anul 2000 și până în prezent. În martie 2008 am fost ales prodecan al facultății și membru în Senatul Universității „Ovidius", iar din august 2009 ocup funcția de decan. Din anul 2008 sunt conducător de doctorat la Universitatea „Dunărea de Jos", Galați.

6. Ce v-a determinat să intraţi în cursa pentru fotoliul de rector al Universităţii „Ovidius"? Dar pentru Senatul Universitatii?

D.E.: Votul universal de până acum a dovedit că marea majoritate a colegilor mei aştepta o schimbare. Eu mi-am asumat acest program, de a ajuta la transformarea Universităţii „Ovidius" într-o instituţie de importanţă regională şi naţională, într-un pol de competitivitate. Ca rector, vreau să dau o dinamică nouă acestei schimbări, să construiesc un mediu şi mai favorabil atât pentru actul educaţional cât şi pentru cercetarea ştiinţifică. Succesul mandatului meu de decan m-a încurajat în luarea deciziei de a candida la fotoliul de rector şi pentru un loc în Senatul Universităţii.

7. Cum apreciaţi că s-a desfăşurat campania electorală? Din exterior, par a se fi coalizat ceilalţi trei candidaţi împotriva dvs?

D.E.: Din păcate, campania electorală din universitate nu a avut decenţa academică la care ne aşteptam. Cei care au pierdut sau au şanse mici de câştig au încercat să atragă atenţia asupra lor prin scandaluri în presă, prin acuzaţii nefondate şi nedovedite, prin intimidări. Unii contracandidaţi au încercat să profite, prin declaraţii publice, de notorietatea mea şi de faptul că sunt cel mai bine clasat în cursa pentru obţinerea funcţiei de rector. Da, din afară se vede că există o coaliţie a celorlalţi trei contracandidaţi. Cei trei se opun schimbărilor, sunt aliaţii celor care au pierdut alegerile, sunt cei care susţin că universitatea noastră nu are nevoie de un suflu nou. Eu sunt pregătit de luptă pentru că ştiu că majoritatea alegătorilor este de partea mea în 24 februarie.

8. Care consideraţi că este noua viziune, noua direcţie a Universităţii „Ovidius"?

D.E.: Cred că un nou tip de management, care să îmbine actul administrativ cu acela al priorităţilor în cercetare. Consider că este nevoie ca Universitatea să formeze o forţă de muncă competitivă, creatoare şi care să genereze bunăstare şi creştere economică în regiune. Universitatea "Ovidius" trebuie să devină un pol de dezvoltare regională si nationala.

9. Puncte tari, puncte slabe ale candidatului Dănuţ Tiberius Epure?

D.E.: Puncte tari: sunt un manager prin formaţia mea profesională. Sunt un om al cifrelor şi al realităţilor. Stiu exact cum si când trebuie să actionez pentru a rezolva o situaţie nefavorabilă. De asemenea, sunt un om al echipei, evaluez ceea ce îmi spun cei din jur şi reuşesc, dincolo de divergenţe, să găsesc o soluţie comună.

Puncte slabe: Niciodată nu mă mulțumesc cu ceea ce obțin. Întotdeauna țintesc mai sus. Acest lucru impune un efort permanent și suplimentar din partea colaboratorilor mei.

10. Considerati ca apartenenta politica poate fi un avantaj sau un dezavantaj in competitia pentru functia de rector?

D.E.: Apartenenţa politică asumată, atâta vreme cât nu înseamnă o influenţă a oamenilor politici în administraţia universităţii, este un lucru care ţine de statutul fiecăruia dintre noi.

11. Simpatizati sau sunteti membru vreunui partid politic?

D.E.: Da, sunt membru de partid dar nu am deţinut şi nu deţin funcţii în interiorul vreunei organizaţii locale sau naţionale, de mai bine de 10 ani. Mai vreau să precizez că nu am primit şi nici nu am cerut sprijinul acestui partid în campania mea electorala din universitate.

12. Cum vedeţi mandatul de rector dacă veţi fi ales?

D.E.: Sunt convins că misunea unui rector nu este una facilă, dar în acelas timp convingerea că pot încununa cu succes această provocare izvorăște din încrederea pe care o am într-o echipă managerială cu adevărat remarcabilă, formată din specialiști de excepție, care vor înfăptui alături de mine schimbarea mult dorită de întreaga suflare ovidiană.

13. Intrebare din partea prof. Marian Cojoc: Sunteti constienti de greutatile imense ce vor insoti obtinerea functiei de rector?

D.E.: Evident că ştiu. Nu mi-aş fi propus o campanie atât de grea dacă nu ştiam că funcţia de rector al Universităţii nu este uşoară. Ştiu că trebuie să continui spiritul managerial pe care l-am aplicat la Facultatea de Ştiinţe Economice, ştiu că este nevoie de mult mai multe fapte decât de discursuri frumoase. Proiectul meu este unul singur: să aduc Universitatea "Ovidius" în rândul primelor universităţi din ţară.Obiectivele asumate sunt proiectate strategic pe termen scurt, mediu și lung. Pentru a le atinge, am alături o echipă formată din profesioniști valoroși, integri, optimiști și curajoși. Sunt sigur că, odată încheiate disputele electorale, ni se vor alătura și cei care acum se poziționează diferit. Este nevoie de noi toți pentru a clădi un viitor frumos universității noastre!

14. Intrebare din partea prof. Mihai Gîrtu: Poate fi credibil ca rector impartial un decan care sacrifica o specializare in folosul celei in care e implicat direct?

D.E.: Cred că dl. profesor Mihai Gîrţu, unul dintre contracandidaţii meu, se referă la faptul că una dintre specializările Facultăţii de Ştiinţe Economice a devenit, recent, a doua din ţară în urma clasificării Ministerului Educaţiei Cercetarii Tineretului si Sportului. Universitatea "Ovidius" are doar două astfel de specializări clasificate A şi înţeleg că există gelozii din punctul ăsta de vedere. Despre specializarea Management, aflată în categoria E, autorizată provizoriu, pot spune că este la început de drum, fiind înființată acum patru ani, iar acesta este un pas firesc în evoluția ei.

15. Intrebare din partea prof. Eden Mamut: Ce anume ne dezbina in aceasta universitate si de ce sunt atat de aprige disputele, cum ar trebui sa cladim un cadru de respect reciproc, demnitate si tinuta academica ca un model de referinta pentru spatiul constantean si romanesc in general?

D.E.: Legea Educaţiei Naţionale a pus bazele unor schimbări majore în sistem. O bună parte dintre cei care au condus facultăţile şi destinele acestei universităţi nu se mai regăsesc în structurile de conducere după examenul votului universal. A fost decizia comunităţii universitare de a nu-i mai alege. Ieşirile nedemne în presă, acuzele nedovedite, intimidările, toate astea nu fac decât să mă convingă că aceia care au pierdut nu ştiu ce înseamnă o competiţie onestă, pe bază de programe şi proiecte. Vom rămâne colegi şi după aceste alegeri. Eu nu voi contesta votul universal şi legal al colegilor mei. Voi respecta orice rezultat stabilit prin vot, aşa cum am făcut şi până acum. Nu voi răspunde nimănui care încearcă să facă un scandal mediatic pe baza notorietăţii mele.Îi invit şi pe contracandidaţii mei la decenţă, demnitate şi respect.

16. Care sunt principalele direcţii ale proiectului mangerial: „Împreună în A"?

D.E.:

> Ambiția de a accede în categoria universităților de cercetare avansată și educație se bazează pe atuuri importante și recunoscute în prezent universității noastre : domenii de studii clasificate deja în A, competențe științifice incontestabile, pluridisciplinaritate și o solidă cultură europeană și internațională.

> Creșterea veniturilor membrilor comunității ovidiene, prin atragerea de surse extrabugetare provenite din granturile de dezvoltare regională, din serviciile inovative și de consultanţă, din contractele cu mediul privat, din cursurile postuniversitare de formare continuă.

> Promovarea personalului didactic prin aplicarea unei politici transparente, fundamentate pe competenţele și performanțele profesionale;

> Crearea unor condiţii optime pentru cadrele didactice tinere - acces la burse, cazare în spaţiile universităţii, stagii de documentare;

> Acordarea anuală a unor premii de excelență pentru întreaga activitate universitară cadrelor didactice aflate la apogeul carierei;

> Poziționarea Universității Ovidius din Constanța ca POL DE COMPETITIVITATE local, regional și național, în vederea obținerii unui echilibru dinamic la interfaţa cu mediul social, economic şi politic, prin asumarea statutului de veritabil vector de progres:

> Modernizarea și dezvoltarea bazei materiale a universității, prin finalizarea clădirilor din Campus; construirea unei noi cantine în acest perimetru; înființarea Casei Universitarilor; crearea unei săli de fitness, accesibilă întregii comunităţi academice, în Baza Sportivă existentă.

> Sporirea vizibilităţii naționale și internaţionale a universităţii prin :

- înfiițarea Trustului Media Ovidius care va include un ziar săptămânal, un post de radio şi emisiuni televizate;

- crearea Departamentului de Marketing Educaţional şi Relaţii Publice pentru beneficiarii interni (corp profesoral, studenţi, corp administrativ, absolvenţi) şi beneficiarii externi ( comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională);

- promovarea unei culturi a diseminării rezultatelor cercetării în publicaţii de prestigiu internaţional, prin organizarea periodică de sesiuni de informare și traning prin Departamentul de Cercetare Științifică al Universității;

- crearea unor programe de schimb academic care să susţină mobilitatea cadrelor didactice și studenţilor în ambele sensuri.

17. Care este mesajul către colegi, studenţi cu trei zile înainte de alegeri?

D.E.: Voi spune din nou ceea ce am susținut încă din momentul zero al campaniei electorale, și anume că alegerea unui nou rector reprezintă un moment oportun ca Universitatea Ovidius să se angajeze într-un proiect comun de reformă instituțională, care să focalizeze întreg capitalul său intelectual (uman, relaţional şi structural) în orientarea spre performanță într-un mediu globalizat, caracterizat prin competiţie şi dinamism.

Candidez la funcția de rector și sunt ferm convins că misiunea mea este de a asigura Universității Ovidius din Constanța predictibilitate, strategii credibile şi coerente, structuri manageriale caredovedească, prin decizii şi comportament, atât o atitudine adecvată excelenţei, cât și un just echilibru între răspundere și competență.

18. Aţi solicitat Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului prezenta unor observatori neutri la alegerile pentru functia de rector, din data de 24 februarie. Ce v-a determinat să faceţi această solicitare?


D.E.: Solicitarea privind prezența observatorilor MECTS a fost o reacție firească la atacurile neacademice practicate de contracandidații mei, care au culminat cu acuzații total nefondate și halucinante aduse mie și echipei mele. Este păcat că nu au reușit să-și gestioneze cu decență eșecurile și că au recurs la mijloace pripite de denigrare, nu de puține ori vecine calomniei. Sper ca prin prezența observatorilor ministeriali să se reducă din acest potențial reactiv și să se conștientizeze că promovarea unei imagini negative pentru universitatea noastră nu aduce niciun beneficiu nimănui.

19. Aţi fost ales şi preşedinte al Senatului Universităţii Ovidius. Intraţi cu un avantaj major în alegerile de pe 24 februarie. Totuşi aşi luat în calcul şi un eventual eşec?

D.E.: Încerc să vă răspund cât mai simplu la această întrebare extrem de complexă: dacă nu-ți calculezi exact avantajele, dezavantajele și riscurile potențiale înseamnă că nu ești un competitor autentic. Eșecul este și el un risc asumat atunci când proiectezi o victorie, însă nu te bazezi pe el, ci încerci să-l neutralizezi.

20. Daca veţi deveni rector cu ce coleg v-ar plăcea să lucraţi din postura de preşedinte al Senatului?

D.E.: Răspunsul la această întrebare este deja redundant: președinția Senatului va reveni Facultății de Medicină, mai exact partenerului meu de campanie, dnul prof.univ.dr. Petru Bordei. Tandemul Epure-Bordei a devenit de altfel un laitmotiv al acestor alegeri. Știu că există voci destul de virulente care clamează ruperea acestui parteneriat, dar trebuie să-i dezamăgesc, întrucât adevărul învinge întotdeauna. Am candidat la Președinția Senatului nu pentru că mi-aș fi încălcat cuvântul dat, nici pentru că domnul prof. Petru Bordei ar fi făcut acest lucru, ci pur și simplu pentru a întări șansele ca tandemul Epure-rector = Bordei-președintele Senatului să se înfăptuiască. Este o mișcare tactică pentru care e într-adevăr nevoie de curaj și de încredere. Și, credeți-mă, ambele ne caracterizează. Desigur, îi înțeleg pe adversari în exasperarea lor, dar mi se pare că au întrecut demult limitele suportabilității

Întrebări pentru contacandidaţi:

Intrebare pentru Mihai Girtu:

Cum vă explicați faptul că nu sunteți susținut de majoritatea colectivului pe care îl coordonați în calitate de decan? Considerați că este posibil ca un decan care nu a demonstrat calități manageriale să fie un bun rector?

Intrebare pentru Marian Cojoc:

Cum vă explicați faptul că după un mandat de decan și unul de prorector pe probleme de învățământ, nu vă bucurați de sprijinul colectivului facultății în care activați?

Intrebare pentru Eden Mamut:

Prin mesajele dumneavoastră v-ați jignit adeseori colegii, iar prin comportament ați adus grave prejudicii imaginii universității? Considerați aceste demersuri compatibile cu funcția de rector?

21.În contextul unei unei campanii cu patru aspiranţi la funcţia de rector al Universităţii „Ovidius", care ar fi principalele puncte forte ale Dvs?

D.E.:Mi-am propus ca Universitatea „Ovidius" să devină unul dintre cele mai importante centre academice din ţară. Potenţialul este unul foarte mare, s-a dovedit în anii din urmă, şi cred că este posibil să ajungem în vârful ierarhiilor. Pentru mine, foarte importantă va fi calitatea educaţiei şi a actului managerial. Spre deosebire de ceilalţi trei candidaţi, acest lucru eu l-am dovedit deja, în mandatul de decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice. Când afirm răspicat că vreau o universitate de cercetare avansată şi educaţie, adică una dintre primele din ţară, sunt conştient de drumul pe care trebuie să-l parcurgem deoarece am realizat performanţa intrării uneia dintre specializările Facultăţii pe care o conduc în categoria A în clasificarea ministerului.

22.Care este profilul relaţiei profesor- student în opinia Dvs?

D.E.:Eu cred că studentul trebuie să devină un partener în procesul de educaţie. Mai mult, cred că putem începe să acceptăm participarea reală a studenţilor în mecanismele manageriale ale universităţii. De aceea, îmi asum public afirmaţia că doresc adaptarea ofertei educaţionale la realitatea socială şi economică, la aşteptările absolvenţilor fiecărui program de studiu. Ca economist şi manager al unei facultăţi de profil ştiu mai bine decât contracandidaţii mei care este relaţia dintre studenţi, absolvenţi şi angajatori. Ştiu foarte bine, de asemenea, că taxele studenţilor trebuie să se regăsească în facilităţile pe care aceştia le aşteaptă: biblioteci, săli de curs şi laborator la un nivel performant, săli multimedia, informare rapidă în legătură cu situaţia şcolară, burse, premii şi altele.

23.Din acest punct de vedere, care sunt diferenţele faţă de opţiunile contradidaţilor?

D.E.:Faceţi, cu obiectivitate, o comparaţie cu facultăţile celorlalţi contracandidaţi. Intraţi în sălile de curs, stabiliţi discuţii cu studenţii. Eu îmi doresc să formez profesioniştii pe care îi aşteaptă piaţa muncii, eu nu mai vreau să aud că există şomeri care deţin diplome de absolvent de la Universitatea „Ovidius".

24.Campania electorală din universitate, care a început în luna ianuarie, a cunoscut o intensitate nebănuită. Care credeţi că ar fi motivele?

D.E.:În primul rând vreau să spun că sunt extrem de încântat de implicarea colegilor mei în actul electoral. Participarea masivă a acestora la alegerile pentru reprezentanţii în Senatul Universităţii m-a bucurat enorm. Acest for are, acum, o legitimitate fără precedent. Acest lucru implică o responsabilitate mai mare decât până acum şi îl obligă pe viitorul rector să aibă o colaborare cât mai strânsă. Sper ca acest interes major să se menţină şi în ziua de vineri, 24 februarie, când au loc alegerile pentru funcţia de rector. Aş mai vrea să spun că regret ieşirile isterice, neacademice şi nedemne ale unora dintre colegii mei, în presă în special.

25.Cum comentaţi scandalurile ieşite în presă?

D.E.:Cei care le-au provocat nu au nimic de a face cu decenţa unei campanii electorale, nu ştiu să piardă, nu ştiu să accepte rezultatele votului universal.

26.Ce părere aveţi despre modalitatea de desfăşurare a alegerilor în universitate prin vot universal? Consideraţi acest lucru un avantaj sau un dezavantaj?

D.E.:Au reuşit să intre în consiliile facultăţilor şi în Senatul Universităţii, în urma votului tuturor cadrelor didactice, oameni de o deosebită valoare profesională, didactică şi morală. Este adevărat că votul a scos din cursă cea mai mare parte a echipelor manageriale vechi, de la nivelul tuturor facultăţilor. Este dovada că se doreşte altceva, o schimbare majoră. Vreau să asigur toate cadrele didactice universitare că eu, spre deosebire de alţii, am respectat şi voi respecta rezultatele votului. Nu voi incrimina pe nimeni, nu voi ameninţa, nu voi ieşi în presă cu scandaluri.

27.Care este sloganul campaniei Dvs electorale şi cum îl motivaţi din punctul de vedere al priorităţilor ?

D.E.:Eu sunt un om care construieşte, pe mine nu mă intereseză să polemizez cu adversarii. Acesta este şi motivul pentru care am ales sloganul „Fapte, nu vorbe! Împreună în A". Da, am priorităţi şi ele sunt legate de ambiţia de a continua tradiţia acestei universităţi şi de a o situa între cele mai importante din ţară. Pentru aceasta, voi sprijini excelenţa, atât în actul didactic cât şi în cercetare, în management, în infrastructură. Vreau să devenim o instituţie legată de tot ceea ce înseamnă pregătirea forţei de muncă de înaltă calificare, de crearea de oportunităţi de finanţare, de evoluţii regionale. Vreau să sprijin demersurile tinerilor mei colegi, care sunt la începutul carierei şi care au nevoie de un impuls.

28.Acum, cu câteva zile înaintea scrutinului din 24 februarie, consideraţi că aveţi un avantaj în faţa contracandidaţilor Dvs.?

D.E.:Până în acest moment, sunt singurul candidat care am obţinut victoria în alegerile pentru Consiliul Facultăţii şi pentru un loc în Senatul Universităţii. Ceilalţi contracandidaţi fie au refuzat să îşi testeze capacităţile de convingere, fie au pierdut în faţa colegilor. Pe de altă parte, votul pentru Senatul Universităţii a dovedit că cea mai mare parte a aleşilor în acest for susţine planul meu managerial.

29.Cum veţi sprijini instituţional tinerele cadre didactice, atât în actul didactic cât şi în activitatea de cercetare?

D.E.:Eu sunt de părere că trebuie creat un climat intern favorabil performanţelor înalte, în care fiecare să-şi poată dezvolta şi valorifica potenţialul de care dispune. Tinerii, în special cei aflaţi la început de drum, trebuie ajutaţi. Spre exemplu, mă gândesc că vor putea primi din partea universităţii burse sau stagii de documentare în ţară şi în străinătate, că vor putea fi sprijiniţi în includerea în proiecte de cercetare finanţate, pe baza competenţelor lor specifice. Cunosc foarte bine situaţia lor materială şi am în vedere chiar un sprijin în cazarea lor în spaţiile universităţii. Mai am în vedere şi un alt aspect, cunoscut de mai toţi colegii mei din universitate: normele didactice să fie în concordanţă cu ceea ce prevede Legea Educaţiei şi să nu mai cunoască modificări (în sens maxim) pentru obţinerea de economii financiare. În acest fel se poate valorifica mai bine timpul dedicat cercetării şi activităţilor de excelenţă şi, de asemenea, se poate conta şi pe colaborarea cu oameni valoroşi, din ţară şi din străinătate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii