Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:14 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Romeo Nunzio, reprezentantul legal al Fin.Co.Ge.R.O. SpA Catania Italia - sucursala România s-a terminat Tema a fost - „Problemele cu administraţia Mazăre sau cum poţi face afaceri în Constanţa"

ro

02 Sep, 2011 00:00 8950 Marime text

img_9904.jpgIstoria zbuciumată a Fin.Co.Ge.R.O. SpA în România a atins deja zece ani. La începutul anilor 2000, italienii au încheiat două contracte de concesiune, pentru terenuri în zonele Mihai Eminescu şi Faleză Nord cu Primăria condusă de Gheorghe Mihăieşi, apoi s-au judecat timp de şapte ani cu administraţia Mazăre. Când se părea că problema se rezolvase, iar instanţa dăduse câştig de cauză italienilor, definitiv şi irevocabil, piedicile s-au ţinut lanţ. Alte bătăi de cap, alte procese, alte piedici în finalizarea celor două proiecte imobiliare. De-a lungul vremii, numele societăţii a fost asociat cu cel al primarului Radu Mazăre, însă reprezentanţii Fin.Co.Ge.R.O. SpA se dezic de aceste legături. Ultima lovitură: prefectul Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Tribunalului Constanţa anularea autorizaţiilor de construire 621/21.04.2010, 628/22.04.2010 şi 1072/26.07.2010 emise de primarul municipiului Constanţa, Radu-Ştefan Mazăre, pentru Stabilizarea taluzului, Sistematizarea verticală şi realizarea căilor de acces auto şi pietonale la ansamblul rezidenţial şi Stabilizarea taluzului, etapa 2, porţiunea nord şi porţiunea sud, investiţii S.C. Fin.Co.Ge.R.O. SpA Catania Italia. Se spune chiar că în zona cartierului din Faleză Nord s-a început construirea controversatei şosele de coastă. Despre cum poate un străin să răzbată în „mlaştina" afaceristică locală, dar şi despre relaţia cu administraţia Mazăre, şoseaua de coastă şi numeroasele procese intentate primăriei vom discuta cu Romeo Nunzio, reprezentantul legal al Fin.Co.Ge.R.O. SpA Catania Italia - sucursala România.

Vă aşteptăm în direct pe: www.ziuadeconstanta.ro - vineri, 2 septembrie de la ora 10.00.

Realizator: Corina Samoilă

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebările redacţiei: 

img_9913.jpg1. Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Tribunalului Constanţa anularea autorizaţiilor de construire 621/21.04.2010, 628/22.04.2010 şi 1072/26.07.2010 emise de primarul Radu Mazăre. Edilul a declarat că prefectul i-a făcut un bine. Cum este Fin.Co.Ge.R.O. afectată de acest demers?

RN:  Fin.Co.Ge.R.O.  este străină de acest litigiu politic, în care suntem convinşi că prefectul este de bună credinţă, în timp ce domnul primar este în absolută răutate, aşa cum este de fapt stilul dumnealui, pentru că autorizaţiile de construire aferente infrastructurii sunt toate însoţite de toate avizele prevăzute de lege. Am fost supuşi unei serii infinite de controale şi inspecţii care s-au finalizat fără nicio amendă. Suntem siguri că informaţiile primite de către prefect sunt probabil inexate. Rămânem la dispoziţia domnului prefect pentru orice întrebare dumnealui consideră că trebuie să o pună. Avem încredere în dumnealui pentru că reprezintă bine instituţiile locale şi, aşa cum îl cunosc de 12 ani, sunt convins că domnul Claudiu Palaz este o persoană de bună credinţă. Dumnealui şi familia dumnealui. Nu pot să spun acelaşi lucru despre ceilalţi. Ne face foarte rău acest scandal, pentru că într-un moment de criză mondială, când sectorul cel mai afectat este cel al construcţiilor, acest comportament iresponsabil, absolut nebunesc, al Primăriei şi al funcţionarilor acesteia ne dăunează imaginii şi credibilităţii noastre în relaţiile cu sistemul financiar internaţional. Lucrăm cu banii proprii, ai familiei, dar se vor termina. Contrar a ceea ce spune câte un nebun, banii familiei mele provin din munca noastră de 40 de ani. În schimb, în România am văzut persoane îmbogăţindu-se în foarte puţini ani. Eu nu mă duc 200 de zile pe an în concediu în Brazilia. Cred că am mai multe posibilităţi şi drepturi după 40 de ani de muncă. Voi, constănţenii, ar trebui să faceţi o revoluţie. Oraşul acesta nu merită acest cancer.

2. Faceţi afaceri în Constanţa de ani buni. Cum a fost relaţia dvs. cu primarul Mihăeşi şi cum a decurs relaţia cu primarul Radu Mazăre?

RN: Relaţia noastră cu Mihăeşi a fost simplă, banală, pentru că era înconjurat de persoane de bună credinţă, cum ar fi Palaz, care era consilier juridic, o persoană serioasă. Arhitectul-şef Iulia Iordache, Dumnezeu să o ierte!, o persoană extraordinară. Domnul primar Mihăeşi avea o viziune extraordinară pentru oraş, europeană, globală, nu intenţiona să permită distrugerea lacului Siutghiol, nu voia să permită continuarea construcţiilor sovietice şi îşi dorea construcţii de tip european. După epoca Mihăeşi, construcţiile în Constanţa au devenit de o calitate din ce în ce mai slabă. Unde este cartierul consilierilor era prevăzut un alt cartier, ca cel din Faleză Nord. Construcţiile de lux pot aduce bogăţie în acest oraş, pentru că dacă vin aici oameni bogaţi, bogăţia se va distribui, dar noi pretindem bogaţi civilizaţi, care să fie într-adevăr bogaţi. Apoi a venit administraţia Mazăre şi ne-am transformat din societate de construcţii, din investitori imobiliari, în procesomani. Noi, în toată cariera noastră, în 40 de ani, nu am intentat nici măcar jumătate dintre procesele pe care le avem aici. Aceasta este administraţia Mazăre. Regatul Mazăre, dictatura Mazăre, dar, în momentele acestea lumea se trezeşte, dictatorii fiind eliminaţi cam de peste tot. Luaţi exemplu de la egipteni, tunisieni, libieni...

3. Cititorii au comentat pe site-ul nostru că edilul a fost, împreună cu fraţii săi, la dvs., în Italia...

RN: Nu este adevărat. Într-o zi m-a sunat fratele meu, Giovanni, care a fost alungat din societate şi cu care ne judecăm pentru că s-a românizat, dar într-un mod negativ, şi mi-a spus că în Catania este Alexandru Mazăre, în vacanţă. Eu eram aici, în România. În spiritul ospitalizăţii care ne caracterizează pe noi, sicilienii, care suntem cunoscuţi în toată zona mediterană, i-am chemat pe fiii mei, care vorbesc foarte bine engleza, şi l-au invitat o dată la cină şi o dată la prânz. Punct. Noi nu am găzduit pe nimeni. În Italia este obligatorie înregistrarea oaspeţilor în hoteluri şi putem documenta în orice moment că dumnealui a făcut rezervările, a achitat notele de plată. Noi am fost doar civilizaţi. Chiar dacă astăzi ar veni domnul Mazăre ar fi primit cu aceeaşi educaţie şi ospitalitate, chiar dacă suntem într-un război atroce.

4. Aveţi numeroase procese cu primarul şi primăria lui. Care credeţi că va fi deznodământul?

RN: Avem încredere absolută în justiţie. Am câştigat deja împotriva lui Mazăre. Îl executăm silit pentru 12-13 milioane de lei, iar primăria pierde toate acţiunile. Evident, este obişnuită să comită abuzuri şi să facă procese pe care le pierde de la început cu bună ştiinţă, cheltuind astfel banii constănţenilor (daune, cheltuieli legale, expertize, consultanţă). De unde vin banii aceştia? Evident, din buget...

5. Este adevărat că în cartierul Fin.Co.Ge.R.O. din Faleză Nord s-a început construirea şoselei de coastă? V-a obligat Mazăre să faceţi asta?

RN: Asta este o altă legendă metropolitană. În 1999, când am realizat proiectele de dezvoltare urbană din Faleză Nord, Mihai Eminescu, portul Tomis, Palazu Mare viziunea era de a recupera urbanistic suprafeţe mari ale oraşului, cu scopul de a îndrepta către mare acest oraş. Dacă veţi studia PUD-urile din 1999 veţi putea verifica ceea ce vă spun. Noi, având o sentinţă forte, am obligat Primăria să-şi însuşească proiectele noastre. Şi, considerând că banii sunt ai cetăţenilor Constanţei şi nu ai domnului Mazăre, am făcut în aşa fel încât orice euro se cheltuie va avea un viitor şi o utilizare din partea tuturor constănţenilor şi a românilor. Este de ajuns să veniţi în şantierul din Faleză Nord şi veţi observa că acolo unde iniţial era o groapă de gunoi şi canalizările care deversau în mare în mod abuziv, astăzi regăsim cea mai frumoasă plajă din România. Noi nu ne lăsăm intimidaţi de nimeni, pentru că în acelaşi moment ne adresăm justiţiei în toate gradele de judecată. Inclusiv DNA dacă este necesar. Evaluăm posibilitatea de a face plângeri la DNA, dar şi la instanţele internaţionale, pentru că această activitate are un caracter “criminal“ împotriva României, pentru că noi vom primi avantaje în urma acestor demersuri, pentru că în urma oricărui proces pe care îl vom câştiga vom primi daune. Dar cine va plăti aceste daune? Românii... Intenţionăm să ne adresăm instituţiilor europene de justiţie pentru a obliga Guvernul în a lua măsuri împotriva acestui comportament nominalizând un comisar guvernamental care să supravegheze situaţia. Astfel, am fi dispuşi să renunţăm la daune şi să putem într-un final să ne facem meseria, adică să construim, obiectivul nostru principal. Nu facem şoseaua de coastă. Între construcţii şi mare există 9 metri. Deci, stabilizarea întregii zone a fost făcută evitând să cheltuim inutil bani care aparţin cetăţenilor. Toate lucrările de consolidare sunt făcute în limitele corecte pentru a putea fi utilizate peste 1 an, 5, 10, pentru a realiza un parc, o promenadă, parcări, şoseaua de coastă, ceea ce vor. Nu este treaba noastră să decidem destinaţia acelui spaţiu. Dacă nu va fi realizat acest zid în locaţia corectă, în ipoteza în care într-un viitor ar fi existat intenţia obţinerii unei finanţări pentru realizarea acestei şosele, aprobată planimetric de Consiliul Local, pe un proiect realizat de Blizzard Design pe banii constănţenilor, totul s-ar fi distrus.

6. De-a lungul timpului, v-aţi simţit constrânşi de autorităţile locale să faceţi demersuri cu care nu aţi fost neapărat de acord?

RN: Există actele care vorbesc despre asta. Am scris peste 1000 de notificări către Primărie în care contrastăm activitatea şi hotărârile nefondate şi fanteziste ale dumnealor, unice în lume. 

7. Până unde sunteţi dispus să duceţi războiul cu Radu Mazăre şi care vor fi următorii paşi în această luptă?

RN: O vom continua până va triumfa justiţia. Având în vedere faptul că noi considerăm că suntem de partea dreptăţii, vom intenta procese până la final. Avem încredere absolută în justiţie. Acolo vom merge.

8. La un moment dat aţi ameninţat că, dacă autorităţile nu vor fi mai corecte, veţi renunţa şi vă veţi întoarce în Italia. De ce nu v-aţi pus planul în aplicare?

RN: Pentru că am constatat că autoritatea în România nu este reprezentată doar de Mazăre. Am văzut că în România există şi Prefectură, Mediu, Cadastru, Apele Române, ANAF, ITM... Singurii cu care avem probleme sunt cei de la primărie. Chiar şi problemele cu ANAF derivă tot din cele pe le avem cu Primăria. Problema cu SPIT este nebunească. Trebuie să plătesc pentru ceea ce nu am. Este ca şi când eu v-aş vinde o maşină pe care nu o voi preda nicicând, dar dvs. trebuie să plătiţi taxele.

9. Care este relaţia de afaceri pe care o aveţi cu Georgică Giurgiucanu, inculpat în dosarul retrocedărilor?

RN: Vreau să-i reabilitez imaginea lui Georgică Giurgiucanu în mod public. L-am cunoscut în 2004 în Bucureşti, fiindu-mi prezentat de un conaţional de-al meu care este agent imobiliar şi care se cheamă Domenico Santeramo, în legătură cu nişte afaceri în zona Lacului Mogoşoaia. Am văzut atunci o persoană arogantă pe care am respins-o. El a venit până în Sicilia să-şi ceară scuze şi, având în vedere că atât el cât şi soţia sa vorbesc foarte bine italiana, acest comportament foarte educat m-a uimit, mai ales că era precedat de unul contrar. Ne-am împrietenit, am început să ne întâlnim la Viena, la Paris, la Milano, unde fiul meu studiază. Într-o zi mi-a spus că este constănţean şi dacă vreau vorbeşte el cu primarul, pentru că sunt din acelaşi partid. La aceea vreme Giurgiucanu avea o funcţie în PSD, în Eforie. Am refuzat eventualul lui ajutor şi i-am spus că îmi voi continua procesele asistat de către ambasadă. I-am spus să-şi schimbe atitudinea arogantă. În 2009, la începutul anului, am început să fiu mai prezent în Constanţa pentru munca mea şi ne-am văzut mai des. La sfârşitului anului a început să aibă probleme financiare şi am iniţiat rapoarte de muncă, absolut transparente, ajutându-l să aibă de muncă. Astăzi este unul dintre colaboratorii noştri cei mai buni. Lucrează foarte bine, este punctual, este corect. El şi-a schimbat foarte mult atitudinea, se trezeşte la 6 dimineaţa, vine în şantier, lucrează, iar acum în sfârşit câştigă  din munca proprie. Dar în ceea ce mă priveşte, triunghiul Nunzio-Giurgiucanu-Mazăre nu există. Atunci când am avut o relaţie bună cu domnul Mazăre, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, atunci când se părea că intenţiona să-şi facă datoria instituţională, triunghiul era eu, fratele meu, primarul. Instituţional şi transparent, chiar dacă era la primărie, în casa lui Mazăre sau într-un restaurant. Nu există un amestec... problema cu DNA-ul o cunosc superficial pentru că nu am o viaţă socială la Constanţa şi, prin firea mea, nu mă interesează problemele altora. Am deja foarte multe ale mele. Eu văd astăzi o persoană mult schimbată în bine şi care îşi iubeşte oraşul. Lucrează, produce.

10. A fost Mazăre legătura dintre firma dvs şi Giurgiucanu?

RN: Nu, legătura noastră cu Mazăre a fost Excelenţa sa, ambasadorul Daniele Mancini. Noi informăm în mod constant ambasada despre tot ceea ce se întâmplă. Banii pe care i-am adus aici vin din Italia, nu sunt numai ai mei, sunt ai italienilor. Ambasadorii au pretins întâlniri pentru a găsi soluţii. 

11. Dacă aţi mai avea de ales, v-aţi mai face planuri de afaceri în Constanţa?

RN: Cu actuala administraţie locală, cu siguranţă nu. Aş sta departe la un milion de kilometri.

12. În şedinţele de Consiliu Local s-au votat în ultimii ani mai multe translatări ale terenului pe care Fin.Co.Ge.R.O. l-a concesionat în Faleză Nord. Este adevărat că iniţial amplasamentul a fost altul, însă Radu Mazăre a retrocedat o porţiune din concesiunea societăţii dumneavoastră (Spectrum Residence), apoi v-au modificat suprafaţa de teren?

RN: Da, este adevărat, suntem în proces din această cauză, îl executăm silit. Din terenul care a rămas am compactat într-un unic loc, am modificat spaţiul verde şi străzile şi am realizat un nou PUD. Am luat toate avizele, inclusiv cele de la Bucureşti şi am ajuns în faza de eliberare a autorizaţiei de construire. Această creştere a numărului de apartamente în locul vilelor este un avantaj pentru oraş pentru că vor putea mai mulţi cetăţeni să beneficieze de o locuinţă într-un loc civilizat, unde distanţele dintre construcţii respectă legea. Greşeala Primăriei ne-a costat câteva milioane de euro numai pentru proiectare. Apoi, câteva zeci de milioane din cauza întârzierilor (întrucât nu am putut finaliza până în 2008, anul crizei). Cred că oraşul are nevoie de schimbări rapide, pentru că alatăieri am fost la Brăila, unde avem alte investiţii şi am găsit un şantier în lucru. Şi acolo este un primar PSD. Cum de acolo se poate? Este nevoie să arătăm administratorilor oraşului că modul cel mai bun într-o societate civilă este pacea şi convieţuirea, iar luptele politice nu trebuie să fie în defavoarea cetăţenilor. Luptele politice se fac în locurile adecvate, dar cu obiectivul comun final al binelui cetăţenilor. Oricum şi mereu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Ziua de Constanta 02 Sep, 2011 11:29 @elena iosif: Obiectivul lui Mihăeşi era acela de a transforma această groapă de gunoi într-un skyline vizibil de pe mare, organizat urbanistic şi curat. Pe toată colina erau proiectate vile. Între vile şi blocuri exista un spaţiu verde pentru a ascunde blocurile vechi, vilele au distanţe mari între ele pentru ca să se poată avea imaginea unei grădini. În schimb, în Cartierul consilierilor parcă eşti în Beirut, şi aşa ar fi trebuit să fie în Portul Tomis, în zona Vilei Şuţu. Noi am făcut un PUD aprobat de către Ministerul Culturii, dar nu de către primărie. În Faleză Nord am găsit cinci turnuri, nişte coloşi coloraţi din beton. foarte coloraţi. Am fost constrânşi că facem un fermoar urbanistic, un liant, între Spectrum, blocurile ceauşiste şi vilele noastre. dacă priviţi turnurile noastre veţi vedea că nu sunt închise, sunt deschise, şi vor deveni centrul cartierului. Sunt 20.000 mp de piaţete şi grădini, la dispoziţia întregii Constanţe. Am prevăzut fântâni pe terenul nostru pe care îl vom transfera din privat în public. Va fi un spaţiu utilizat de toată lumea. Vom realiza 1000 de locuri de parcare subterane. Un etaj din parcare va putea fi utilizat de oricine vine în acea zonă. Nu vom avea bariere, nici garduri. Dezvoltarea este a oraşului.
  • elena iosif 02 Sep, 2011 08:40 Este adevarat ca Fincogero construieste langa Spectrum 4 blocuri de 12-16 etaje ? Aceasta intrebare este legata de ultima intrebare a redactiei : constructia acestor 4 blocuri uriase face parte din acordul tacit cu Mazare ? adica fincogero cedeaza catre mazare terenul pentru Spectrum(sigur, retrocedat si recuperat apoi prin five holding) iar mazare da autorizatii de constructie pentru cele 4 blocuri plus piateta ( ilegale datorita incalcarii mai multor legi: costiera, mediu, etc).