Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul on line cu col. în retragere Remus Macovei, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate s-a terminat, Tema discuţiei a fost "Scandalul pensiilor militare e politic"?

ro

25 Jan, 2011 12:18 6536 Marime text
_MG_7570.jpgPensiile militarilor nu vor mai fi recalculate, potrivit unei decizii irevocabile pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Practic, în acest moment prevederile referitoare la calculul pensiilor potrivit principiului contributivităţii nu mai au nici o bază legală şi se revine la situaţia anterioară emiterii hotărârii de guvern. Cu alte cuvinte, militarii în rezervă vor beneficia în continuare de aceleaşi pensii speciale. Potrivit magistraţilor, pensia reprezintă un drept patrimonial care este garantat de Constituţie. Instanţa supremă a respins recursul făcut de Guvern împotriva unei hotărârii a Curţii de Apel Cluj, prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor. Traian Băsescu a relansat, din supermarket, disputa privind recalcularea pensiilor . Şeful statului a avertizat că decizia Înaltei Curţi privind suspendarea procedurii de recalculare a pensiilor militare trebuie respectată. Guvernul îşi vede mai departe de treabă. În timp ce opoziţia acuză, puterea se apără şi afirmă că la mijloc nu este decât un alt scandal politic generat la comanda mogulilor şi prezentat ca atare pe posturile de televiziune ale acestora.

_MG_7574.jpgJoi de la ora 10.00 prin intermediul chat-ului pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro, col. în retragere Remus Macovei, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, filiala Constanţa vorbeşte online cu cititorii Ziua de Constanţa despre scandalul pensiilor militare.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

1. Instituţiile de forţă ale statului(Jandarmeria, Armata, serviciile speciale)vor deveni tot mai ostile la adresa Puterii, pe măsură ce tot mai mulţi militari înţeleg riscul recalculării pensiilor. Chiarsubofiţerii care se bucură, pentru moment, că au primit 50 de lei în plus, vor fi afectați pe termen lung, odată ce se decuplează pensia de salariul celor în activitate. Ce are de pierdut Puterea în scandalul pensiilor militare?

RM: Puterea s-a decredibilizat total si a demonstrat incompetenta in eleborarea si aplicarea acestei legi iar prin reprezentantii care au iesit pe posturile nationale sa justifice masurile aberante nu au facut altceva decat sa se faca de ras si populatia sa-si piarda si ultima ramasita de incredere in ei. Ce sa intelegeaga romanii cand primul ministru ordona incalcarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

2. Pensiile ocupaționale asigurau păstrarea statutului cadrelor militare, după trecerea în rezervă, mai ales că acestea puteau fi mobilizate în orice moment pentru intervenții în situații de catastrofă naturală sau tehnologică, sau de conflict. Deveniți simpli pensionari, militarii vor rămâne cu pensiile înghețate, chiar dacă salariile "activilor" vor crește. Cum pensionarea se face la 55 de ani, angajații instituțiilor militarizate au devenit conştienţi că, pe termenul a 15-20 de ani, vor pierde mai mult decât iluzoriile câştiguri de câţiva lei pe care le anunţă autorităţile?

RM: Era o prevedere foarte buna aceasta care LEGEA 164 care spunea ca ori de cate ori are loc cresterea militari activi, un procent sa se regaseasca si in pensiile rezervistilor. In felul acesta se asigura o concordanta intre pensiile celor care vor iesi la 2030 si a celor care vor iesi in 2015-2020. 

3. Planul inițial al guvernului Boc era să scadă fondul de pensii militare cu 15 la sută, afectând diferențiat cadrele militare, astfel încât să ia din veniturile unei minorități și să le redistribuie majorității, ca să obțină și un beneficiu de imagine. Era mai bine aşa?

RM: Cel putin vroia sa scada cu 15%. Acum economisirea s-a dovedit o simpla vorba intentia guvernului. Adevaratul scop al recalcularii a fost economia iar la militari ruperea pensionarilor militari de cei activi.

4. Bâlbele administrativei-aurevoltat pe toți rezerviștii, în timp ce militarii activi au perceput adevăratul resort al măsurii de anulare a pensiilor ocupaționale. De ce în această luptă a dvs nu i-au avut alături şi pe subofiţeri?

RM: Este fals. In cadrul sindicatului noi avem 35 de maistrii militari si 15 subofiteri. la toate actiunile de protest organizate la Constanta au participat si dansii. la Bucuresti, din 150 de participanti, cel putin 10% erau subofiteri.

5. Secretarul de stat în MApN Viorel Oancea a declarat că scandalul pensiilor militare este politic, provocat de liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, "un fost activist de partid adus de Ilie Ceauşescu în armată şi care pentru ca are stagiul militar incomplet, va fi afectat de noua calculare a pensiilor.

RM: Nimic mai fals. Presedintele Dogaru a recomandat membrilor de sindicat sa nu trimita cereri de recalculare dare fiecare membru de sindicat a avut optiunea lui. Majoritatea celor de la Constanta am trimis cereri de recalculare si am precizat ca le trimitem impotriva vointei noastre, ca nu am putut sa verificam autenticitatea sumelor trecute in adeverinte si ca ne rezervam dreptul sa actionam in instanta in situatia in care veniturile ne vor fi afectate. Personal pe ianuarie am incasat cu mai mult de jumatate mai putin pensia. Nu este normal. Sindicatul pe care-l reprezint a primit ieri un raspuns din partea MApN, Statul Major General, semnat de un contramiral de flotila si prin care ni se aduce la cunostinta ca adeverintele eliberate de CMJ Constanta, anexate la petitie sunt intocmite in conformitate cu legislatia in vigoare si eu am sesizat in acele petitii contineau erori (referitor la lipsa unor ani din activitate intre 13-26 de ani), date eronate privind soldele trecute in acte. Va dati seama cum au verificat aceste documente.

6. În toate discursurile puterii se spune că cei care au stagiu complet, adică au ieşit la pensie la 55 de ani nu vor suferi în urma recalculării. Aşa prevede într-adevăr Statutul cadrelor militare adoptat în 1995. Numai că de atunci armata a trebuit să fie reformată pentru ca România să intre în NATO. Şi s-a acţionat pe două căi: disponibilizări pe baza Ordonanţei 7/1998 şi introducerea limitei de vârstă în grad. Prin prima s-a permis ieşirea la pensie anticipată celor cu 20 de ani vechime, indiferent de vârstă, prin cealaltă măsură vârsta de pensionare a fost diminuată pentru cei care nu au putut accede la gradul de colonel (pentru care a rămas valabilă vârsta de 55 de ani)Ex: un locotenent -colonel era automat trecut în rezervă la 52 de ani! Unde s-a greşit?

RM: In Legea164 nu era prevazuta nicio diferenta intre cei care ieseau cu pensie pentru limita de varsta si cei care ieseau la pensie anticipat. S-a caut o modalitate sa fim sanctionati, pentru ca legea initiala a fost corecta si s-a inventat lipsa stagiului complet.

7. Mă refer acum la MAI, unde pensionările anticipate sunt determinate, în număr foarte mare, de o răfuială între tabere, între oameni. De o aberantă şi păguboasă politică de cadre care afectează în mod profund calitatea resurselor umane în acest minister. Cei puternici rămân, iar cei "slabi", care nu au pile, sunt nevoiţi să plece. Aşa se face că ofiţerii din MAI care nu mai sunt în "vederile" noilor sefi, sunt pusi la dispozitie pentru o perioada de sase luni. Timp in care primesc o parte din fostul salariu. In aceste sase luni, ministerul sau structura unde au fost pusi la dispozitie trebuie sa le ofere un post pe masura pregatirii, egal cu cel detinut anterior. Cine "se misca bine", cine isi gaseste un nou protector, se descurca si primeste o noua functie. De multe ori in alta unitate, pe un profil de care nu au habar, dar ce mai conteaza eficienta in munca. Sau se pensionează anticipat şi nu vor avea vechimea completă şi prin urmare nici pensia... Ce-I de făcut cu sistemul?

RM: Din ceea ce am citit este regretabil ceea ce se intampla la interne si nu bag mana in foc ca la MApN nu se intampla acest lucru. Este regretabil cand militari capabili sunt trecuti pe linie moarta iar in functii superioare sunt promovati incompetentii si obedientii. Este deosebit de periculos ca in armata cei de la varf sa fie incompetenti iar experienta istorica demonstreaza acest lucru. Noi am participat si la protestele politistilor cand am facut noi proteste i-am rugat sa participe cu noi si domnul Caraivan mi-a spus: Ne e frica sa nu fiti dati afara, nu mai putem protesta. M-a uimit acest raspuns.

8. Acelaşi general Oancea spunea că asociaţiile de rezervişti aservite PSD au instigat la nerespectarea legii şi astfel peste 20.000 din 80.000 de pensionari nu au îndeplinit formalităţile prevăzute de lege, aşa că vor primi pensii mult diminuate, conform salariului mediu. Cum comentaţi? Aţi fost instigaţi de PSD sau de alţi reprezentanţi ai opoziţiei?

RM: Singurul instigator la protestele noastre a fost guvernul Boc. Oamenii si-au strigat problemele, nu avea cine sa ne manipuleze. Cazului Vasile Teofil de la Constanta i s-a dat o amploare nejustificata. Il cunoasteti din perioada cand am lucrat la Topraisar este un om foarte calm. Dar are o situatie familala deosebita si asa a aparut acesta reactie. Incidentul s-a datorat faptului ca el a stat langa membri sindicatului din Mangalia care nu-l cunosteau. El nu era membru de sindicat, dar noi am invitat toti pensionarii militari. L-am auzit pe prefectul Palaz declarand ca stia ca se vor intampla actiuni nedorite, vreau sa va spun ca nu am avut cunostinta de asa ceva. Daca stia trebuia sa discute cu mine. Asta nu inseamna ca nu e regretabil gestul lui Teofil dar si interventia jandarmilor. Printre manifestanti erau membrii si simpatizanti ai tuturor partidelor. Nu a fost maipulare politica.

9. Pensionarii din MAI si MApN au reclamat scăderi de până la 60% după recalcularea pensiilor. Oficial MApN a publicat situaţia pensiilor recalculate: din 25.798, cresc 18.293. Care este realitatea?

RM: Poate au vrut sa spuna ca vor sa creasca. In acele liste nu sunt trecute criterii, sunt doar niste cifre. Exemplul meu: ptr criteriile mele, nu mi-am dat seama in ce situatie din cele prezentate ma pot incadra. Din membrii de sindicat de la Constanta, nu sunt decat doua persoane care au primit decizii de marire a pensiilor, amandoi sunt maistrii, unul de SRI si altul de MApN. In SRI, la ei niciunul nu au primit si din cate s-au interesat nici nu vor primi prea curand.

10. Pe lângă depunerea gradelor, în semn de protest faţă de desfiinţarea pensiilor militare de stat (anunţată în media de col. Dogaru), un alt act amennţă să devalorizeze cu totul virtuţile militare. Este vorba despre returnarea către statul român a medaliilor militare (denumite în jargon "Răbdarea Magarului"), care vor deveni simple tinichele fără valoare, denumite "Meritul Militar". Unde ar trebui să se oprească aceste proteste domnule Macovei?

RM: Indiferent ce v-a spus domnul Boc si ai lui, eu am fost si voi fi militar, sunt col. in rezerva Macovei si nu-mi voi depune gradul. De asemenea chiar sa vreau sa-l depun, eu fac parte din categoria celor care nu le-am primit, eu am numai brevetele semnate de Ceausescu, Iliescu si Constantinescu dar medaliile nu le-am primit. Aceste sunt niste masuri mai mult de imagine, dar adevaratele masuri care trebuie duse pana la capat sunt cele din instanta, singurele care ne vor garanta revenirea la normal.

11. Este Armata Română este o piesă pe tabla de şah a luptei politice??dacă da, cine şi-o dispută? Cum ar trebui să fie armata în 2011?

RM: Armata romana nu este a nici unui partid, reprezinta interesele Romaniei, este cea mai mare lucru sa fie aservita politic. Incercarile care se fac, numirile pe criterii politice au dus armata in situatia care este. Din punct de vedere a inzestrarii este in situatie critica, fregatele britanice, rachetele olandeze , tancurile germane achizitionate sunt simple fiare vechi. Ne desfasuram actiuni in teatrele de operatiuni din Afaganistan cu masini de lupta imprumutate de la americani pentru ca noi nu suntem in stare sa cumparam. Bine ca plantam Mig-uri in parcurile din Romania, pe post de monumente. Si de asemenea starea morala a cadrelor din rezerva este scazuta iar o armata fara moral nu prea exista. Speranta activilor este la noi pentru ca luptand pentru noi,luptam si pentru noi. 

12. În ultimele zile deja se vorbeşte despre victime ale recalculării, militari în rezervă care au decedat în toiul scandalului pensiilor. Până unde se va merge totuşi cu aceste alăturări de întâmplări nefericite adaptate la realitatea de pe la unele televiziuni?

RM:Astazi la Constanta are loc inmormantarea locotenent -col Sasu Ion - fost comandat de geniu din cadrul Diviziei 9 Mecanizata. Omul acesta s-a dus la Casa Armatei si a luat un model de constestatiei a deciziei de recalculare, a discutat cu prietenii, a plecat acasa sa-si completeze formularul, a avut un atac cerebral si a murit pe 25 ianuarie. E cert ca omul acesta a fost afectat cert de lucrul acesta si e pacat sa se intampla asa ceva si absolut necesar ca Executivul sa puna capat erorilor din ultima perioada sau daca nu este in stare, sa plece.

13. Pe 24 ianuarie aţi protestat la Bucureşti împotriva acestor recalculări, între timp ÎCCJ a suspendat aplicarea prevederilor referitoare la calculul pensiilor potrivit principiului contributivităţii nu mai au nici o bază legală şi se revine la situaţia anterioară emiterii hotărârii de guvern. Cu alte cuvinte, militarii în rezervă vor beneficia în continuare de aceleaşi pensii speciale. În ce condiţii vor fi reluate protestele?

RM: Daca pana la data de 1 martie 2011, guvernul nu reuseste prin masurile pe care le ia sa rezolve echitabil problema pensiilor militare atunci pe 1 martie toti pensionarii militari vom manifesta la Bucuresti. Asteptam ordonanta de Urgenta si Hot de Guvern care urmeaza, dar mie imi este teama ca se va merge pe aceeasi linie de forta si atunci este foate grav. Noi credem ca nu au solutii si atunci vom continua protestele si actiunile in instanta. Singura rezolvare viabila la ora actuala ar fi elaborarea unei legi ocupationale pe scheletul Legii 164 pentru MApN si a legii 179 pentru MAI cu eventuale amendamente pentru remedierea inechitatilor prevazute de aceste legi, nici ele nu sunt perfecte. Daca nu se va proceda asa, haosul in domeniul reclacularii pensiilor militare se va aprofunda prin masuri aberante pe care intuiesc ca Guvernul le pregateste.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • PANI HACITIN 10 Feb, 2011 20:39 doresc să vă spun că dumneavoastră sunteţi cel care minţiţi în faţă poporul român atunci când spuneţi că militarii care au trecut în rezervă începând cu 1998 până în 2009 au trecut în rezervă pentru că au vrut ei. Nu, domnule preşedinte! În majoritatea lor covârşitoare, au trecut în rezervă pentru că au fost daţi afară, pentru că ţara le-a cerut-o şi, în condiţiile create de ţara lor, chiar dacă au făcut rapoarte pentru că aşa le-au spus cadriştii să facă: dacă nu făceau rapoarte, ar fi fost daţi afară oricum, pierzând, însă – vă citez – şi „miliardul“;
  • PANI HACITIN 10 Feb, 2011 20:22 doresc să vă spun că dumneavoastră sunteţi cel care minţiţi în faţă poporul român atunci când spuneţi că militarii care au trecut în rezervă începând cu 1998 până în 2009 au trecut în rezervă pentru că au vrut ei. Nu, domnule preşedinte! În majoritatea lor covârşitoare, au trecut în rezervă pentru că au fost daţi afară, pentru că ţara le-a cerut-o şi, în condiţiile create de ţara lor, chiar dacă au făcut rapoarte pentru că aşa le-au spus cadriştii să facă: dacă nu făceau rapoarte, ar fi fost daţi afară oricum, pierzând, însă – vă citez – şi „miliardul“;
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:21 @Printul Malin:Legea 164/2001 a fost elaborata in conformitate cu principiile specifice NATO. In aceste tari pensia se calculeaza dupa ultima luna de activitate, procentul este diferit la care se adauga diferite sporuri specifice domeniului de activitate. S-a reusit prin aceasta lege sa se revina la manual, nu au mai existat generali care sa aiba pensii mai mici decat subofiterii, cazul generalul Popa Gheorghe. Acum toti au pensii functie de treapta ierarhica. Sunt si probleme dar care puteau fi rezolvate fara a afecta aceasta lege care este singura modalitate corecta de rezolvare a problematicii pensiilor militare.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:17 @Ajutor social, nu pensii:Sa nu uitati faptul ca in decembrie 89 s-a strigat totusi armata e cu noi. Atunci speranta a fost in armata. sa nu uitati actiunile armatei la curtemur si la inundatii, cand de fiecare data romanii au fost ajutati de militari. este regretabila fapta cu bataia, in mod normal toti cei care au fost implicati in actiuni care au afectat personalitatea celor aflati in aceasta situatie ar fi trebuit sa raspunda.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:14 @Dani: este rusinos ca se intampla asa ceva. S-a intamplat si in trecut dar si astazi. Am prezentat personal aceste aspecte in cartea mea - Coruptia si armata romana - si sunt absolut de acord ca cei care comit aceste fapte sa raspunda penal pentru ele.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:12 @Lovitura la adresa securitatii nationale:ADEVARUL ESTE CA VOR VENI ANI GREI, SISTEMUL DE SECURITATE ARE PROBLEME, DAR IN SISTEM SUNT OAMENI CAPABILI CARE VOR GASI SOLUTIILE PENTRU CA SISTEMUL SA-SI FACA TREABA. NIMENI, NICI MACAR CEAUSESCU NU A REUSIT SA STAPANEASCA ACESTE SISTEM IN MNOMENTUL IN CARE A DEPASIT LIMITELE BUNULUI SIMT.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:09 @Bravo Basescu:Cel putin in 2004, militarii au votat masiv cu Traian Basescu, dar vina este a lui Adrian Nastase ca nu am avut ce sa alegem dintre un corupt si arogant. Ca in timp promisiunile lui Basescu nu s-au adeverit e treaba dansului. S-a ajuns sa nu mai poate sa iasa din Palatul Cotroceni fara sa fie huiduit.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:07 @pensiile????:toti militarii primeau locuinte in acelasi regim ca si civilii, masini nu s-au primit cat despre haine este in traditia armatei sa se asigure uniformele prin anumite norme.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:05 @criminalii:sunt oameni care la revolutie au coordonat represiunea , perioada 16-22 decembrie 1989 si acesti oameni nu trebuie iertati, trebuie sa raspunda. De asemenea sunt militari care au fost angajati in dezimformarea care a condus la sute de morti. Nici acestia nu trebuie iertati. Dar sa nu se uite faotul ca fara sprijinul armatei revolutia nu ar fi avut sens si marea majoritate a militarilor au fost alaturi de popor.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:03 @fost militar activ al armatei: este dureros ca din oameni respectabili am devenit pensionari nesimtiti si vina este a actualilor guvernanti care au invrajbiti toate categoriile sociale.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 10:01 @Doina:Este posibil sa fie si cadre care sa fi practicat asemenea metode dar sunt raritati in armata. Problema nu este a militarilor ca au aceste pensii mari ci a politicienilor care pe parcursul anilor nu au luat masuri sa asigure un nivel al pensiilor corespunzator pentru cetatenii din toate domeniile.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 09:59 @Minciuni domle, minciuni:Eroare. Majoritatea celor care au sub 3000 sunt dispozibilizati in perioada de restructurare a armatei. Acestia nu au stagiu complet si potrivit declaratiilor domnilor Boc si Basescu vor avea de suferit cu toate ca au plecat din sistem in conditiile impuse de stat si nu de bunavoie.
  • Ziua de Constanta Interviu Online 27 Jan, 2011 09:56 @Demisia , Oprea, demisia:Eu am solicitat-o de mai multe ori si in plus solicit imputarea sumelor care s-au cheltuit pe procesul de recalculare pana acum celor vinovati si in mod special domnului Gabriel Oprea.
  • Printul Malin 26 Jan, 2011 20:25 Prea multa vanzoleala si revolta la auzul recalcularii pensiilor militarilor, facuta sigur de cei avantajati de prevederile legii din 2001, in care ca baza de calcul se lua ultima solda! Sigur ca pentru cei ce au beneficiat de aceasta lege, lucrurile au iesit otova iar banii s-au adunat tescheleu la buzunarul pensionarilor respectivi! Dar din pacate sunt o sumedenie de pensionari militari, carora calculul li s-a facut dupa veniturile dobandite in ultimii cinci ani! Acestia au pensiile simtitor mai mici decat ultimii! Deci, o revedere in ansamblu al intregului proces de acordare a pensiilor militare se impune de la sine! Iat de ce, initiativa actualului guvern de recalculare a pensiilor speciale dupa criteriul contributivitatii mi se pare absolut corecta si echitabila!
  • Ajutor social, nu pensii 26 Jan, 2011 19:55 Pentru tot ce au facut pentru tara lor de la terminarea razboiului si pana azi le-ar fi suficient si un ajutor de vreo 100 de dolari cel mult pe luna. Iar la uni, foarte multi, le-ar sta bine sa putrezeasca in puscarie. De exemplu cei care au tras la revolutie. Sau cum am auzit ca locotenentul care ne-a batut crunt cand an vrut sa fugim in Yugoslavia in 1986 este acum colonel la pensie.
  • Dani 26 Jan, 2011 19:54 Sunt foarte curios cum se impaca onoarea militara cu vinzarea subiectelor de la examene,cu cadourile primite pentru permisii,cu militarii in termen care erau dusi la construirea vilelor stabilor,cu aprovizionarea de la GA-urile unitatilor. Tin minte ca am dat spaga sa fac armata in Bucuresti unui colonel de la centrul de recrutare. Dar padure fara uscaturi nu exista.
  • Lovitura la adresa securitatii nationale 26 Jan, 2011 19:53 Ce nu vrea nimeni sa inteleaga este faptul ca acest guvern vrea sa demonstreze ca face ce doreste in acesta tara, constitutia si legiile statului sunt optionale pentru ei. Din pacate democratia s-a dus. Singurul bastion ramas era armata. L-au darimat, o sa astepte anii grei.
  • Bravo Basescu 26 Jan, 2011 19:52 Voi, armata, l-ati votat masiv pe Basescu. Ofiter de-al vostru, saluta scurt, cu salutul militar: sa traiti (si a adaugat soparla cu "bine" - pentru prosti!) Ati muscat-o rau de tot ! Vazand rezultatul alegerilor de la Baru unde a castigat candidatul PD-L rezulta ca acest partid nu e in prea mare lipsa de popularitate. Dimpotriva.
  • pensiile???? 26 Jan, 2011 19:52 Domnilor militari a ti slujit un guvern dictatorial . l ati aparat (a ti tras in populatie la Timisoara in 89 ,,,si nu numai)in regimul comunist o duceati foarte bine (casa ,masina si haine asigurate) la locul de munca se fura tot ce se putea ,razboaie nu au fost….la ce mai cereti pensii mari ;eroilor’?
  • criminalii 26 Jan, 2011 19:51 cei din armata uita ca la revolutie au omorat oameni prin incompetenta lor? nu le este RUSINE sa ceara in continuare sume ametitoare! sunteti criminali si nesimtiti!
  • fost militar activ al armatei 26 Jan, 2011 19:51 Cum sa nu fie scazut moralul armatei cand toata lumea o blameaza, cand increderea populatiei in armata a scazut, cand militarii sunt perceputi ca tirani, vampiri, cu salarii de lux si pensii nesimtite, cand sunt taxati drept privilegiati ai societatii, cand sunt loviti din toate partile, iar cel care trebuie sa ii apere, -culmea ghinionului-
  • PENSIONARUL NESIMTIT 25 Jan, 2011 16:14 DEZINFORMATI pensionarii militari...nu scad decat pensiile ce depasesc 3.000 ron
  • Doina 25 Jan, 2011 16:12 Cu ce drept un colonel de armata care toata viata a furat salamul de la gura soldatilor , a luat spaga sa plece in permisie , a furat motorina cu tonele s.a.m.d ia 2.900 de lei pensie , iar un cetatean cu aceleasi studii (sau chiar mai mari ) si cu o vechime dubla in munca ia 1.000 de lei ? Asta nu e o incalcare a constitutiei ? DISCRIMINARE ? In sfarsit a facut si Boc ceva bun.
  • Minciuni domle, minciuni 25 Jan, 2011 16:11 cei care sunt impotriva recalcularii pensiilor militare sunt cei care au pensii mai mari de 3000lei,pensionari gen seful sindicatului remus macovei...cei care au pensii mai mici de 3000 lei pot avea mariri de pensie de 0-300 lei.
  • Demisia , Oprea, demisia 25 Jan, 2011 16:11 Solicităm demisia ministrului Apărării Naţionale pentru bătaia de joc care se petrece în toată ţara!