Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:09 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu oenologul Răzvan Macici, Comandor al Grand Conseil des Vins de Bordeaux s-a terminat Tema a fost - „Consultantul celei mai mari podgorii româneşti şi secretele lui Bachus! "

ro

03 Oct, 2011 23:50 5445 Marime text

img_3621_.jpgCompania Murfatlar a inaugurat o cramă de vinuri premium, după o investiţie de 550.000 de euro. Unitatea de producţie marchează şi începutul colaborării cu unul dintre cei mai renumiţi oenologi, Răzvan Macici, cel care a adus gloria podgoriei Nederburg din Africa de Sud. Un vin al său a câştigat marea medalie la competiţia "Five Nations" din luna septembrie 2011, adică a fost desemnat cel mai bun vin al emisferei sudice. Răzvan Macici s-a născut într-o familie de vinificatori şi a crescut în viile din Dealu Mare, având multe de învăţat de la tatăl său, regretatul profesor Mihai Macici, una dintre personalităţile marcante ale oenologiei româneşti.

macici_.jpgAre un masterat în viticultură şi oenologie obţinut la USAMV Iaşi. Profesia şi, deopotrivă, pasiunea lui, vinul, i-au îndrumat paşii spre emisfera sudică, unde după mai mulţi ani a ajuns să ocupe postul de Cellermaster la Nederburg, lider al producătorilor de vinuri premium din Africa de Sud şi cea mai decorată cramă din această ţară. În semn de recunoaştere a contribuţiei sale la dezvoltarea industriei viticole a Africii de Sud, Răzvan Macici a fost numit în aceasta vară Comandor al Grand Conseil des Vins de Bordeaux, un prestigios şi onorant Ordin Internaţional. După 17 ani, Răzvan Macici se întoarce în ţară iar joi 6 octombrie de la ora 10.00 vine la Interviu Online pentru a vă dezvălui din „secretele lui Bachus".

În direct pe: http://www.ziuadeconstanta.ro/ .

31850_11_vin_.jpgRealizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

img_3625_.jpg1. Sunteti celebru in Africa de Sud. De ce ati ales Romania? De ce ati ales Murfatlar?

R.M.: Am ales Romania pentru ca sunt roman iar Murfatlar pentru ca m-a interesat colaborarea cu cel mai mare producator de vin din Romania. Am mai lucrat si in Franta si Germania, dar carierea mi-au desavarsit-o in Africa de Sud.

2. Cum a fost campania de anul acesta? Faceti o paralela cu campania din Africa de Sud (similitudini, diferente)

R.M.: Foarte buna, o vreme superba, soare bland, strugurii se coc foarte buna, se vorbeste de cea mai buna campanie din ultimii 10 ani, comparabila cu cea din 2001. In Africa de Sud recoltam din ianuarie -aprilie. Ca asemanari, pot mentiona vremea foarte frumoasa, apropierea catre mare, pentru ca si podgoriile Africii de Sud sunt aproape de ocean si beneficiaza de briza oceanului iar aici la Murfatlar avem Marea Neagra care la fel aduce un plus valoarea recoltei.

3. Ati facut vinul Campionatului Mondial de Fotbal de anul trecut. Faceti si vinul  finalei Europa League din 2012, eveniment gazduit de Bucuresti?

R.M.:  Mi-ar face placere depinde de Murfatlar daca se va angaja in acest lucru. Vinul pentru Campionatul Mondial s-a realizat prin colaborarea cu FIFA, a fost vinul oficial al CM de Fotbal. Am facut trei vinuri, o gama - un vin alb, un vin roze si un vin rosu care s-a produs sub sigla FIFA si care s-a vandut peste asteptarile noastre in toata lumea. Am vandut din Brazilia pana in Japonia.

4. Ati inaugurat la Murfatlar crama mica din crama mare. Ce vinuri veti face acolo?

R.M.:  Toate vinurile. Ma voi implica in toate gama de vinuri ale cramei plus cateva vinuri noi pe care le vom lansa incepand de anul urmator.



5. Locuiti in Constanta pe perioada culesului. Cum vi se pare orasul?

R.M.: Imi place Constanta foarte multe. Mi-am adus aminte de tinerete in urma cu 20 de ani cand veneam la mare. Constanta imi place foarte mult mai putin zona istorica. As vrea sa vad Peninsula, pietonala, partea istorica pusa in valoarea si cu multe locuri care sa atraga turistii - cafenele, promenada si multa curatenie, spatii verzi ingrijite.

6. Ati reveni definitiv in Romania?

R.M.: Nu neg aceasta posibilitate dar nu sunt singur, dar sotia mea si copiii sunt in Africa de Sud si e mai complicat.


7. Ce vinuri beau românii? De unde ar trebui să cumpere românii vinuri în care să aibă încredere?

R.M.: Oferta din vinuri din Romania s-a diversificat. Alaturi de cramele mari, binecunoscute, au aparut crame mici. Romanii beau vinuri romanesti, vinurile din afara sunt destul de putine. Exista si partea asta cu autoconsumul, romanul bea vinul pe care si-l face singur.
Romanii sa cumpere vinuri care sunt certificate, etichetate cu denumiri de origine din magazine de specialitate, inclusiv cramele Murfatlar. Vinurile facute in gospodarie pot fi nocive. Au un compus numit malvidina care se considera daunatoare daca este consumata in exces si poate afecta vederea.

8. Un oenolog ar putea face un vin nobil din ceea ce românii numesc zaibăr sau 1001?

R.M.: Un vin nobil este facut din soi nobil de vita-de-vie. Deci raspunsul este nu.

9. O podgorie care se respectă, cam câţi oenologi ar trebui să aibă?

R.M.:Depinde de dimensiunea cramei, de numarul de vinuri. Vorbim de o proportie. Murfatlarul are 5 oenologi datorita dimensiunilor productie. O crama mica are un mod normal un singur oenolog. In Africa de Sud unde crama are dimensiunea Murfatlarului suntem tot cinci oenologi.

10. Sau ar trebui să înţelegem că un oenolog este specializat pe anumite soiuri de vin sau pe suprafaţa de podgorie recoltată?

R.M.: Un oenolog are stiinta producerii vinului indiferent de soi sau podgorii dar exista in cramele mari oenologi pe vinuri albe sau rosii. In general insa oenologul stie sa faca orice tip de vinuri.

11. Vinurile de la Murfatlar, cu ce podgorii celebre ale lumii au caracteristici similare?

R.M.: Murfatlar are caracteristici unice care sunt reprezentantative pentru ceea ce poate sa produca aceasta podgorie- mare, solurile nisipoase, continutul de calcar care exista in anumite zone din podgorie. Taminele sunt suple, moi, vinurile sunt aromate, deci un potential de calitate ridicat. Sunt asemari cu podgoriile din Africa de Sud cu ceea ce avem la Murfatlar. Exista asemanari si cu zone din centru si sudul Italiei sau Frantei, daca ne raportam la Europa.

12. Într-un clasament de specialitate, într-un top 100, unde aţi aşeza podgoria, vinurile de la Murfatlar?  

R.M.: Murfatlarul este o crama competitiva si poate fi competitiva. Daca este in top 100 chiar nu stiu, chiar nu cred ca exista un top in acest, in Romania este crama numarul unu. Romania nu este o tara cu o amprenta foarte puternica in ceea ce inseamna exportul de vinuri. Dar este in crestere, sigur s-a iesit de pe niste piete din motive obiective dar se fac investitii mari, vinurile sunt din ce in ce mai bine si vinurile romanesti revin pe pietele internationale. Important este ca Romania sa aiba un brand care sa-l fac pe consumatorul strain sa consume si vinuri romanesti.

13. Ce trebuie sa stie consumatorul roman despre noile vinuri de la Murfatlar?

R.M.: Ca vor fi vinuri foarte corecte, bine facut  si tipice pentru caracteristicile podgoriei Murfatlar.

14. Printre obiectivele asumate de Murfatlar se afla si cresterea exporturilor pe pietele externe precum  Anglia, SUA, Germania? Este asta o prioritate pentru viitor pentru dvs?

R.M.: Cu siguranta. Nu ma gandesc la o destinatie precisa, suntem deja in Europa, Asia, ne intereseaza si America...

15. Care este angajamentul personal al lui Razvan Macici fata de consumatorul roman, avand in vedere ca intreaga campanie de comunicare a Murfatlarului se raporteaza la persoana dvs?

R.M.: In primul rand sunt onorat de interesul aratat de ceea ce incercam sa facem la Murfatlar si am sa incerc sa nu dezamagesc consumatorul roman si sa producem ceea ce promitem ca vrem sa facem: vinuri bune si vinuri de calitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat ziua de constanta 06 Oct, 2011 09:47 @Marcel Popescu: nu vorbim de talent nativ. trebuie sa-ti placa aceasta profesie,e nevoie de fler si creatie. Pregatirea, inspiratia si experienta sunt vitale.
  • Cezar Ioan 06 Oct, 2011 08:51 Bună dimineața, suntem online, a apărut invitatul special?
  • Marcel Popescu 05 Oct, 2011 13:15 Un solist are ceva nativ, vocea. Pe urmă face studii şi se perfecţionează. Un oenolog are ceva nativ si se perfectioneaza sau cum ajunge sa practice aceata meserie!