Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:26 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie s-a terminat Tema a fost „Bilanţul pe opt ani de mandat"

ro

10 Apr, 2012 22:13 4677 Marime text

img_2526_1.jpgSe apropie alegerile electorale şi cu ele şi momentul bilanţului primarilor aflaţi în funcţie. Edilul de la Eforie, Ovidiu Brăiloiu îşi prezintă raportul de activitate pe cei opt ani de mandat, joi de la ora 10.00 la Interviu Online. Edilul şi-a structurat activitatea pe următoarele şase direcţii: dezvoltarea oraşului, economie locală - turism, mediu, solidaritatea socială, fonduri europene şi management performant. Un proiect important în privinţa dezvoltării oraşului l-a constituit cel privind construirea de locuinţe pentru tineri. Brăiloiu a precizat că face demersuri pentru ca Eforie să fie declarată staţiune balneară ceea ce va atrage eliminarea TVA-ului pentru turismul de sănătate. Şi spaţiile verzi şi energia verde - au fost şi vor rămâne o prioritate.

Joi de la ora. 10.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro, aflaţi şi proiectele de viitor ale primarului oraşului Eforie, Ioan Ovidiu Brăiloiu.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

img_2534_2.jpg1. Domnule primar, in ultimii ani criza a facut ravagii in bugetele majoritatii primariilor. Care este situatia la Eforie?

Criza a fost unul dintre cei mai grei adversari pentru orice primar din România. Iar Eforie nu a făcut excepţie.
Fiind un oraş mic, orice scădere a bugetului ne afectează foarte mult.
o Dacă din 100 de lei se scad 5 lei, impactul este minim. Dar dacă din 10 lei se scad 5, vorbim deja de o problemă mare.
Am încercat să împărţim fondurile disponibile pentru a asigura funcţioneare eficientă a instituţiilor, dar şi pentru a continua programele de investiţii.
În plus, un primar bun astăzi trebuie să atragă fonduri pentru oraş. Nu mai este suficient să fii un bun gospodar şi atât. Administraţia s-a schimbat mult.

2. De unde ati reusit sa aduceti fonduri in oras, din moment ce bugetul a scazut?

Am avut două direcţii importante: fondurile europene şi programele guvernamentale.
Am reuţit să atragem fonduri importante din ambele surse, dar situaţia ar fi fost şi mai bună dacă la Bucureşti am fi avut parteneri, şi nu adversari. Din păcate, asta este situaţia în România când eşti primar de Opoziţie.

3. Care sunt cele mai importante proiecte realizate de Primarie cu bani europeni?


Am amenajat un parc de aproape 2 hectare în Eforie Nord;
Am realizat un sistem informatic integrat şi un portal pentru tot ce înseamnă administraţie în Eforie - astfel încât cetăţenii îşi pot plăti online taxele şi impozitele şi pot obţine orice informaţie de pe portal;
Am înlocuit sistem clasic de încălzire de la Grupul şcolar Carmen Sylva cu un sistem ecologic, care utilizează energie regenerabilă;
Am obţinut fonduri europene pentru promovarea staţiunilor Eforie Nord şi Eforie Sud ca destinaţii turistice - proiect pe care îl implementăm în acest moment;
Şi, de asemenea, am obţinut fonduri pentru formarea şi reconversia profesională a 112 şomeri - în domenii de interes pentru angajatorii din zonă. Proiectul se desfăşoară în acest moment, iar fiecare şomer care va participa la cursuri va avea şi o indemnizaţie de 1.000 de lei, pe care am obţinut-o tot din fonduri europene.
Alături de acestea, mai avem o serie de proiecte depuse, proiecte foarte importante pentru noi, dar care au fost întârziate nepermis de mult în ultimii ani.

4. În cele două mandate aţi dezvoltat mai multe proiecte. De ce spuneti ca ati intampinat piedici?


Ca să aveţi o imagine clară, la Eforie au fost implementate până în prezent proiecte din fonduri europene în valoare de 100 de miliarde de lei.
Mai avem depuse proiecte de încă 300 de miliarde de lei. Unele proiecte sunt depuse de 2, de 3 sau chiar de 4 ani. Proiectele sunt bune, sunt absolut necesare pentru Eforie şi aşteptăm înnceperea lucrărilor.
Dar am fost amânaţi şi ţinuţi pe tot felul de liste. Acestea sunt piedicile pe care le întâmpină un primar de Opoziţie în România.

5. Alaturi de fondurile europene, care sunt prioritatile dumneavoastra pentru perioada urmatoare?

În primul rnd locurile de muncă şi dezvoltarea turismului local, pentru că această activitate asigură un venit pentru câteva mii de familii din Eforie.
Primăria se va implica pentru a facilita angajarea celor fără un loc de muncă.
Sperăm ca după această perioadă de criză să fie reluate şi o serie de investiţii importante pentru noi, care au fost puse în stand-by din cauza crizei.

6. Spuneaţi că Eforie va fi declarată staţiune balneară. Când s-ar putea întâmpla acest lucru?

Primăria a realizat toată documentaţia şi eu personal ţin legătura cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, care vor aviza Eforie ca staţiune balneară.
Sunt convins că în acest an vom avea această autorizare, iar vestea bună este că pachetele turistice de sănătate vor fi mai ieftine, pentru că se va elimina TVA.
Acest lucru înseamnă dezvoltarea accelerată a turismului balnear în Eforie, mai multe locuri de muncă, prelungirea sezonului şi mai multe surse de venit pentru oameni.

7. Cum credeti ca va fi acest sezon turistic pentru investitorii şi localnicii din Eforie?

Am încredere că va fi un sezon bun.
Eforie este în acest moment cea mai accesibilă staţiune de pe litoralul românesc, din mai multe motive:
Se ajunge foarte uşor. Din Bucureşti, în două ore ajungi la Eforie, iar cea mai mare parte din drum se face pe autostradă. Nu vor mai fi cozi şi probleme în trafic.
Avem preţuri foarte competivive;
Şi avem atracţii pentru toate vârstele. Şi cei mai tineri au ce face în Eforie, şi familiile, dar şi seniorii.

8. Cum veti aborda alegerile locale din acest an?

Sunt primar în funcţie, iar campania începe peste o lună de zile.
Voi comunica cu oamenii, le voi prezenta proiectele noastre, le voi prezenta planurile noastre şi ce trebuie făcut în Eforie în următorii 4 ani.

9. Cu ce program veţi veni în faţa locuitorilor din Eforie?

Noi avem o serie de proiecte deja depuse - între care se numără reabilitarea completă a falezelor, realizarea unui nou parc în Eforie Sud, realizarea unor parcuri fotovoltaice, care vor asigura necesarul de energie electrică a instituţiilor publice, iar lista poate continua.
Alături de aceste proiecte, intenţionez să mă consult cu cetăţenii, pentru a stabili împreună o serie de proiecte pe care să le demarăm în următorii 4 ani.

10. Cum credeti ca va fi campania electorala a localelor din acest an?

Sper să fie una civilizată şi corectă, iar oamenii să voteze cu mintea limpede.
Am încredere în cetăţenii din Eforie şi ştiu că vor distinge între lucrurile bune, deja realizate, şi promisiunile deşarte ale unor care vor da şi luna de pe cer pentru 2 voturi.

11. Sunteţi candidatul USL sau doar al PSD la locale?

Sunt candidatul oamenilor care mă susţin. Spre mândria mea, nu sunt deloc puţini.
Avem o echipă foarte bună la PSD, avem oameni serioşi care vor să se implice şi cu ei mergem mai departe.

12. Ce le transmiteţi contracandidatilor dvs?

Să fie oameni corecţi şi să nu mintă cetăţenii din Eforie.
Din pix şi din vorbe se pot face multe. Însă administraţia de astăzi nu mai e la fel ca în urmă cu 20 de ani. Trebuie să fii în pas cu timpul, să cunoşti mulţi oameni şi să stai foarte mult în ministere, în instituţii şi audienţe la alţi demnitari. V-am spus, un bun gospodar nu este de ajuns. Trebuie un bun gospodar, un om pregătit şi chiar cu destule conexiuni pentru a fi un primar bun.
Dar revenind, mi-ar plăcea să fie o campanie corectă, în care cetăţenii să nu fie minţiţi.

13. Privind retrospectiv care dintre cele două mandate a fost cel mai dificil?

Categoric primul. Chiar dacă sunt un om cu aproape 20 de ani de experienţă în administraţie, primele luni la Primăria u fost foarte dificile.
Durează mult până cunoşti oamenii, până construieşti o echipă şi până faci lucrurile să meargă într-o instituţie.
Acum lucrurile merg mult mai bine.

14. Care sunt proiectele pentru cel de-al treilea mandat?

În primul rând, să obţin sprijin politic pentru a debloca proiectele depuse de peste 300 de miliarde. Cred că după alegeri acest lucru va fi posibil.
Odată implementate aceste proiecte, Eforie se va schimba mult în bine.

15. Până la sfârşitul acestei luni, oraşul Eforie ar putea avea un nou plan urbanistic general (PUG). Ce noutati aduce şi ce probleme va rezolva acest PUG?

Principalul meu obiectiv, pe care l-am trasat şi arhitectului şef (primul arhitect de meserie care ocupă această funcţie la Primărie) este să punem ordine în oraş.
S.a construit mult şi s-a construit şi prost. Înainte de 2004 a fost o veselie a construcţiilor, a autorizaţiilor. S.a crat un haos de nedescris.
Acest Plan Urbanistic va pune ordine în Eforie.

16. În cei 8 ani petrecuţi la primărie aţi vizat dezvoltarea oraşului, economia locală şi turismul, mediul, solidaritatea socială, atragerea de fonduri europene. În care dintre aceste domenii aţi atins maximul?

Nu pot spune că am atins maximul. Încă mai sunt lucruri de făcut şi muncim în continuare. Spre exemplu, în cele 2 cartiere noi din Eforie Nord şi Eforie Sud lucrăm în permanenţă - în funcţie şi de resursele de la Primărie.
Mă bucur totuşi că am făcut lucruri aşteptate de cătăţeni de peste 20 de ani.
Spre exemplu, am construit primele locuinţe din Eforie după 1988, am construit un parc mare, o grădiniţă cu program prelungit, am reabilitat şcolile, am anvelopat o parte dintre blocuri, iar proiectele continuă.
Mai avem proiecte multe de făcut în Eforie, dar esenţial este ca lucurile bune să continue.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mircea 12 Apr, 2012 12:15 Ar trebui sa faca ceva si pentru Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie Sud! Nu face parte tot din ograda sa ? Nu a trimis, de ani de zile, macar o echipa de la Spatii Verzi ca sa mai curete parcul Spitalului ! In atatia ani de zile, de cand se lauda ca este primar, nu a asfaltat nici macar o alee din curtea Spitalului ! In schimb, spala o gramada de bani din fondurile primariei pe asa-zisele parcuri! Ar trebui sa vina cineva in control pe la Primaria Eforie si sa vada cam cum se invart banii aceesteia in orasul care este capitala falificatorilor de carduri !