Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein „Nu s-a stabilit unde se va amplasa scutul antiracheta" (video)
Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein: „Nu s-a stabilit unde se va amplasa scutul antiracheta" (video)Mark Gitenstein a vorbit şi despre evenimentul la inaugurarea căruia a participat „Apa este Viaţă", manifestându-şi speranţa că ar putea să se stabilească relaţii de lucru între companiile româneşti şi cele americane participante la expoziţia de săptămâna trecută.
1. Se întrevede o răcire a relaţiilor româno-sovietice din cauza intenţiei SUA de a amplasa scutul antirachetă undeva în zona Dobrogei?
Nu văd absolut niciun motiv să se întâmple acest lucru pentru că acele rachete nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Rusiei. Ruşii sunt conştienţi de acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vor exista comentarii de o parte şi de alta, din partea oficialilor ruşi, dar nu am văzut dovezi că ar putea exista o răcire a relaţiilor româno-ruse şi nici guvernul Statelor Unite nu a observat acest lucru. Au existat discuţii pe această temă la cel mai înalt nivel între guvernul american şi guvernul rus, iar semnarea tratatului START demonstrează faptul că o răcire a relaţiilor nu se va întâmpla. Aş vrea să precizez foarte clar că nu s-a stabilit unde se va amplasa acest scut de apărare antirachetă. Nici guvernul SUA nu a luat o decizie în acest sens, nici guvernul României. Nici măcar nu s-a ajuns la discuţii detaliate în acest sens.
2. De ce aţi ales Constanţa pentru evenimentul „Apa este Viaţă"?
Pentru că Marea Neagră este una dintre cele mai importante resurse ale României, la fel şi Delta Dunării, iar Constanţa este un oraş minunat.
3. Printre expozanţi se numără atât companii româneşti cât şi americane. S-au stabilit deja unele relaţii de colaborare?
Este puţin cam devreme să ne pronunţăm. La expoziţie au participat reprezentanţi a 12 companii americane, iar din discuţiile avute cu ei şi cu unele companii româneşti au existat unele semne încurajatoare care să demonstreze stabilirea unor relaţii. Este încă prea devreme. Cum am spus şi în discursul meu de la deschiderea oficială, cel mai important lucru este ca aceste companii să aibă acces la fondurile structurale europene pentru a putea cumpăra tehnologiile americane. Unele dintre firmele care activează în domeniu, precum cele din Constanţa, Brăila şi Cluj au avut succes în accesarea fondurilor europene, însă pentru altele este mai dificil să facă acest lucru.
4. Va exista o consolidare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Constanţa?
Aşa cum ştiţi, guvernul SUA are o istorie foarte îndelungată a relaţiilor cu oraşul Constanţa prin stabilirea bazei americane de la Mihail Kogălniceanu. Aici am avut prezenţi de-a lungul timpului mai mulţi instructori, personal militar. Faptul că oraşul Constanţa este situat în apropierea Deltei Dunării şi că este unul dintre cele mai mari porturi este un factor economic foarte important.
5. Se ştie că sunteţi primul ambasador cu origini româneşti? Cât de importante sunt rădăcinile pe care le aveţi cu misiunea pe care o aveţi de îndeplinit aici ?
Este important atât pentru mine cât şi pentru români. Am descoperit că românii sunt foarte entuziasmaţi când află că am origini româneşti. Acest lucru înseamnă că abordez fiecare subiect nu doar cu mintea ci şi cu inima. Sunt foarte mândru că sunt roman şi american în acelaşi timp.
6. Aţi fost până acum la Brăila?
Străbunicul meu spunea că provine dintr-un oraş numit Braova, dar după ce am făcut unele cercetări am descoperit că Brăila se numea în trecut Braova. Străbunicul meu se numea Bralower şi am descoperit că îşi scria numele şi ca Braovar. Recent am intrat în posesia unei istorii genealogice a familiei de 300 de pagini în care se specifica faptul că străbunicul meu a emigrat din Botoşani şi stră-străbunica mea locuia în Botoşani înainte să plece în Statele Unite. Mă gândesc că au locuit în Brăila înainte de a se muta la Botoşani, pentru că mulţi dintre evrei au ajuns în Delta Dunării, iar apoi au emigrat spre nord-est. Nu am ajuns încă nici la Brăila, nici la Botoşani, dar vreau să ajung. Este mai probabil să descopăr urme ale existentei lor în Botoşani decât în Brăila. Am un văr care s-a ocupat de verificarea informaţiilor. De asemenea, am fost în Chişinău în urmă cu două luni şi mi-am cunoscut un văr îndepărtat. Bunicul Gitenstein, pe care l-am cunoscut, a emigrat din Chişinău în 1880, când avea 18 ani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp