Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionel Spătaru „Propun un nou tip de a face politică, o nouă viziune“

ro

05 Nov, 2008 23:21 1970 Marime text

pnl_ionel_spatar.jpgCandidatul PNL consideră că e nevoie de o nouă generaţie de deputaţi, mai bătăioşi, mai dinamici, cu putere de muncă, tineri, inteligenţi şi descurcăreţi

Directorul Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Ionel Spătaru, este unul dintre cei trei tineri susţinuţi de PNL Constanţa în alegerile parlamentare din 30 noiembrie. La nici 30 de ani, el şi-a convins colegii de partid că este decis să se implice în schimbarea mentalităţii şi a nivelului de trai al românilor.

Ce proiecte veţi promova, ca parlamentar, pentru colegiul unde candidaţi?

În primul rând, înainte de a vorbi de proiectele care pot fi promovate în Colegiul 5, unde candidez, trebuie să ne raportăm la rolul parlamentarului în sistemul de vot uninominal. Acest nou sistem de vot introdus de către PNL creează o mai mare apropiere între alegător şi parlamentar, între oameni şi Parlament. Parlamentarul va avea datoria de a se implica în mod activ în viaţa comunităţilor locale şi în găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea acestora. El trebuie să devină un liant între administraţiile publice locale, între acestea şi Guvern, şi un sprijin în atragerea şi promovarea unor proiecte, în obţinerea de fonduri şi investiţii. În ultimii ani, România a avut cel mai mare ritm de creştere economică, iar o parte din aceasta trebuie să se întoarcă spre oameni. De asemenea, având în vedere integrarea României în Uniunea Europeană, s-a deschis perspectiva atragerii de fonduri europene pentru proiectele mari, ce vizează dezvoltarea infrastructurii, turismului, mediului de afaceri etc.

În acest context, cred că un rol important al parlamentarului va fi acela de a reuşi să sprijine administraţiile publice locale, indiferent de culoarea politică a edililor, în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale. Numai în acest fel pot fi promovate proiecte majore de dezvoltare a zonei, care nu ar putea fi niciodată susţinute doar prin fondurile locale.

Şi vorbesc, în primul rând, despre dezvoltarea turismului, atât în zona Mangaliei şi a staţiunilor aferente, unde nu s-a mai investit de peste 12 ani, dar şi în celelalte localităţi situate pe litoral, Limanu şi Costineşti, care au o tradiţie în turism, cât şi a comunelor Tuzla şi 23 August, care, deşi beneficiază de o poziţie favorizată, nu s-au axat pe o dezvoltare turistică. Trebuie înţeles că numai prin realizarea unor investiţii majore în infrastructură şi utilităţi, pentru a atrage investitori privaţi, şi prin sprijinirea mediului de afaceri poate fi dezvoltată din nou această zonă.
De asemenea, vreau să sprijin administraţiile locale în accesarea fondurilor pentru realizarea unor proiecte de interes imediat: asfaltarea drumurilor în Tuzla, iluminat public, apă potabilă şi infrastructură rutieră în Pecineaga, reţeaua de canalizare în Limanu, introducerea sistemului de gaz şi reabilitarea termică a locuinţelor în Mangalia şi în celelalte localităţi etc.

Desigur, principalul rol al unui parlamentar este acela de a promova şi sprijinii proiecte de lege. Însă nu voi fi atât de ipocrit încât să promit oamenilor că voi promova o lege sau alta, deoarece dacă singurul meu angajament pentru un mandat de patru ani va fi să promovez una sau două legi, înseamnă că oamenii mă vor trimite pe degeaba în Parlament. Eu candidez din partea unui partid care, vreme de patru ani, a demonstrat că se ţine de promisiuni şi a determinat cea mai mare creştere economică, în mare măsură aceasta întorcându-se către cetăţeni, prin dublarea salariilor, pensiilor şi crearea unor noi locuri de muncă. Desigur că mai sunt multe de făcut, iar prin activitatea mea, ca parlamentar, voi contribui la continuarea proiectelor iniţiate de PNL. 

ionel_spatar_76.jpgCum veţi acţiona în cazul în care interesul comunităţii nu coincide cu direcţiile de acţiune ale partidului dumneavoastră?

Direcţiile de acţiune ale PNL au vizat întotdeauna dezvoltarea economică şi, pe baza dezvoltării economice, bunăstarea pentru oameni, prin investiţii, crearea unor noi locuri de muncă, salarii mai bune, pensii mai mari. Nu văd cum aceste proiecte ar veni în contradicţie cu interesele comunităţii.

De ce v-ar vota oamenii care vă întâlnesc pentru prima dată în campanie?

Cred că judeţul Constanţa are nevoie de o nouă generaţie de deputaţi, mai bătăioşi, mai dinamici, cu putere de muncă, tineri, inteligenţi, descurcăreţi. Eu le propun un nou tip de a face politică, le propun o nouă viziune, o viziune liberală, de dreapta, axată pe dezvoltare. Am în vedere şi faptul că principalii contracandidaţi sunt oameni care au avut posibilitatea, peste 10 ani, să demonstreze ceea ce pot şi faptul că au fost sancţionaţi de electorat demonstrează că nu şi-au respectat promisiunile şi nu mai au ce oferi.

Câte deplasări aţi făcut în colegiu, de la data stabilirii lor, pentru a vedea realitatea?

Cunosc zona de foarte mulţi ani, nu mă confrunt cu problemele ei pentru prima dată. Aceasta este zona în care mi-am petrecut o mare parte a copilăriei şi o cunosc aşa cum arăta acum mulţi ani şi aşa cum arată acum. Este adevărat, însă, că, de când m-am hotărât să candidez în acest colegiu, am avut mult mai multe deplasări şi întâlniri cu oamenii, care m-au ajutat să descopăr şi problemele lor personale, de zi cu zi.

Veţi da pomeni electorale pentru a atrage electoratul de partea dvs?

Nu voi putea face niciodată aşa ceva. Vorbeam mai devreme despre un alt mod de a face politică. Să vină un bătrân la mine şi să-mi spună că pensia lui este prea mică, la cât de scumpe sunt toate, şi eu să iau o figură miloasă, să-i întind o pungă de zahăr, care nu i-ar ajunge mai mult de două săptămâni, să-i zâmbesc ipocrit şi să-i cer să mă voteze, că din Parlament, de la Bucureşti, voi avea grijă de el? Bătrânul acela ar putea să fie la fel de bine bunicul meu, iar bunicii mei sunt oameni demni! Românii trebuie să aibă demnitate!

Ce privilegii personale credeţi ca vă va aduce funcţia de parlamentar?

Am ales să mă implic în politică încă de la vârsta de 18 ani şi încerc să aduc un suflu nou. Câştigarea alegerilor ar reprezenta că toată munca mea din ultimii ani nu a fost în van. Am pornit de jos, iar toate realizările mele sau datorat şi faptului că, la momente de răscruce, am avut norocul să întâlnesc oameni care m-au ajutat. Din acest motiv, oricând am putut, am încercat să îi ajut şi eu pe ceilalţi. Din funcţia de parlamentar voi putea să îi ajut mai mult decât în prezent.

Dacă nu câştigaţi acum, veţi mai încerca?

Candidez pentru a câştiga şi sunt foarte încrezător în rezultat. Pot să afirm că sunt, în general, un învingător. Pun mult suflet în ceea ce fac şi asta m-a ajutat întotdeauna să realizez ceea ce îmi propun. Ultima competiţie am pierdut-o în clasa a treia, când nu am fost ales şef de clasă. Anul următor, însă, am fost. Caracterul unui om puternic este dat de experienţele pe care le are în viaţă şi de modul în care reuşeşte să înveţe din eşecuri şi să persevereze. Dacă nu câştig, înseamnă că oamenii nu au nevoie de tipul de om politic pe care îl reprezint, că poate nu a venit încă vremea schimbării. Însă eu sunt încrezător că cetăţenii s-au săturat de promisiunile deşarte ale unor oameni care au avut posibilitatea să demonstreze ceea ce pot, ani de-a rândul, şi au eşuat.

Cu ce bani vă finanţaţi campania electorală?

În cea mai mare parte, cu banii proprii, însă şi cu sprijinul multor prieteni care au crezut şi cred în mine.

Dacă aţi fi implicat într-un scandal cu tentă sexuală, cum aţi gestiona situaţia pentru a nu afecta şi imaginea partidului din care proveniţi?

Am 28 de ani, am o familie şi un băieţel de numai patru luni, care, pentru mine, reprezintă totul. Familia este pe primul loc în viaţa mea şi nu pot să concep o astfel de situaţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii