Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:09 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iustin Fabian Roman, candidatul ARD Constanţa pe Colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor „Parlamentarul trebuie să îşi ajute Colegiul, nu doar să promită în campanie"

ro

07 Dec, 2012 00:00 2780 Marime text
06_Roman.jpgDe ce aţi ales să intraţi în lupta electorală?

Sunt constănţean - născut, crescut şi educat în Constanţa. Sunt tată - am doi copii de care eu şi soţia mea suntem foarte mândri. Sunt fiu, iar părinţii mei, bineînţeles, locuiesc în Constanţa. Sunt un om ca oricare altul, cu griji şi probleme, cu bucurii şi împliniri.

De 14 ani, în fiecare zi, îmi educ copiii să fie corecţi, oneşti şi dedicaţi. Doar că în jurul nostru lumea s-a schimbat în mai rău. Oricâte eforturi am depune noi, ca părinţi, să ne educăm copiii, ei nu au decât doua şanse: să se adapteze acestei societăţi şi să devină parte din ea - răi, egoişti, nerespectuoşi -, sau să emigreze pentru a putea trăi o viaţă normală într-o societate normală. Un proverb spune aşa: „Dacă te îngrijorează viitorul, ocupă-te de prezent". Şi, cum până acum i-am lăsat pe alţii să se ocupe de viitor, cu rezultatele pe care le vedem acum, mi-am zis că de dragul copiilor mei şi de dragul copiilor noştri e timpul să mă implic direct. Trebuie să îndreptăm societatea în care trăim, trebuie să oferim şansa copiilor noştri să trăiască o viaţă normală într-o societate normală aici, în România. Şi este nevoie ca politicienii tineri să se implice.

Care este părerea dumneavoastră în legătură cu preluarea acţiunilor Portului de către Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa?

Sunt de părere că orice proiect bun pentru Constanţa ar trebui susţinut de către orice politician, indiferent de partid. Nu contează culoarea politică atunci când este vorba despre binele oraşului. Nu m-am opus acestui proiect, însă cred că trebuie analizat mai serios. Cred că în situaţia economică actuală substratul politic este cel mai puţin important. Dacă se va dovedi, în baza unor previziuni bugetare pe câţiva ani, că municipiul Constanţa va putea susţine financiar planurile de dezvoltare ale Portului Constanţa, că va avea capacitatea de a ajuta Portul, eu sunt întru totul de acord cu acest proiect. Însă, trebuie să avem această certitudine. Portul nu este doar „o vacă de muls", ci trebuie ajutat să se dezvolte, să fie competitiv în piaţă. Dacă va fi aşa, nu am nicio obiecţie, ba chiar voi pune umărul pentru a ajuta administraţia locală în acest sens. Nu putem ajunge peste cinci ani în situaţia gravă de a nu mai putea face nimic. Mai mult decât atât, consider deosebit de importantă consultarea oamenilor de afaceri din perimetrul Portului. Nu sunt foarte mulţi, nu ar fi ceva dificil de realizat. Ei ştiu cel mai bine ce se petrece în Port. Ar trebui făcut un grup de analiză pentru a diseca această situaţie, format din marii oameni de afaceri din Port, din reprezentanţii administraţiei locale şi din cei ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Consider că numai în acest fel se poate lua decizia corectă în ceea ce priveşte Portul Constanţa.

Unul dintre proiectele prezentate în campanie are în prim plan Poliţia Locală. Care sunt problemele în acest sens?

Problema este că oamenii nu se simt protejaţi. Este inadmisibil. În Constanţa, Poliţia Locală se ocupă numai cu caracatiţele la roţi şi de circulaţia pe bulevardul Tomis. În alte localităţi din judeţ situaţia este şi mai rea, iar infractorii nu se tem de nimeni şi de nimic, însă localnicii sunt terorizaţi. Din punctul meu de vedere, o viaţă normală este o viaţă în siguranţă, să nu-ţi fie teamă să ieşi pe stradă sau să-ţi trimiţi copilul la şcoală. Susţin consolidarea autorităţii Poliţiei Locale şi Naţionale, prin creşterea numărului de poliţişti pe stradă. De asemenea, trebuie să dăm o importantă sporită creşterii protecţiei legislative a poliţiştilor în faţa infractorilor, concomitent cu verificarea acestora în teren. Trebuie să înlăturăm orice tentativă de corupţie în rândul poliţiştilor, fie ei locali sau naţionali. Cum să ai încredere într-o Poliţie coruptă?

Aţi atras atenţia, cu alte ocazii, asupra problemelor din cartierul constănţean Poarta 6. Care sunt soluţiile pentru acea zonă?

Trebuie înfiinţată o subsecţie de Poliţie în Poarta 6. Cartierul aparţine de Secţia 5, care este totuşi destul de departe şi se ocupă de o zonă destul de mare şi de dificilă a Constanţei. Este necesar ca oamenii să se simtă protejaţi, să nu mai simtă teamă. În Poarta 6 mai există o problemă. S-a construit, în urmă cu câţiva ani, o piaţă în care ar fi trebuit să îşi amenajeze spaţii de vânzare producătorii de legume şi fructe. Numai că, spaţiile au fost închiriate până la urmă altor comercianţi, iar legumele şi fructele au ajuns să fie vândute de pe scările pieţei, în locuri absolut nepotrivite. Nu este o situaţie normală, pentru că în acea zonă este nevoie de o piaţă agro-alimentară.

Colegiul dumneavoastră cuprinde şi o zonă rurală. Ce probleme aţi sesizat în acea parte de judeţ?

Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă. Situaţia este deosebit de gravă şi este nevoie de o intervenţie imediată. Din punctul meu de vedere, ar trebui să încurajăm micii producători agricoli şi să le facilităm accesul, prin Camerele Agricole, la fonduri europene. Astfel, localnicii care deţin teren agricol, dar nu au cum să-l folosească acum, ar putea să-şi asigure un venit din vânzarea recoltelor.

Susţin înfiinţarea de Camere Agricole în localităţile rurale, prin intermediul cărora locuitorii vor fi îndrumaţi pentru accesarea rapidă de fonduri europene. Pentru a avea recolte bune, micii agricultori au nevoie de utilaje, de sisteme de irigare. Mai mult, oamenii spun că le lipsesc spaţiile de depozitare, silozuri sau depozite frig pentru legume şi fructe, dar şi pieţe amenajate pentru a-şi comercializa recoltele. Toate acestea se pot face cu fonduri europene, dar şi cu ajutorul Guvernului. Iar oamenii aceştia chiar au nevoie de ajutor.

Mi s-a povestit că, atunci când agricultorii din judeţ îşi duc recoltele la piaţă se lovesc de aşa-zişii producători, cu certificate mincinoase, care îi dau la o parte şi nu le permit să vândă. Astfel, recolta autohtonă se strică, iar noi cumpărăm fructe şi legume din import. Mai mult, falşii producători sunt mână în mână cu administraţia pieţelor, care îi protejează. În felul acesta, micii fermieri din judeţul nostru nu numai că nu sunt ajutaţi, ba chiar li se pun piedici. Produsele româneşti nu ajung pe rafturile supermagazinelor din cauza preţurilor practicate de acestea. Nu există nicio metodă de a-i proteja pe producătorii locali. Această situaţie trebuie să se schimbe.

Lipsa locurilor de muncă este o problemă a întregului judeţ. Cum se poate reveni la normalitate?

Este absolut necesar să susţinem companiile româneşti. Este ca un mecanism. Dacă firmele autohtone funcţionează bine, atunci ele dau de muncă oamenilor, îi plătesc bine, oamenii vor fi mulţumiţi şi vor putea să-şi plătească taxele către stat, iar statul, la rândul lui, va putea susţine programele sociale, pe cele de infrastructură, de sănătate şi aşa mai departe. Dacă firmele româneşti vor deveni competitive, vor putea ajuta statul în aceste proiecte. Şi tot aşa. Trebuie să facem „maşinăria" să meargă, pentru că altfel nici statul nu va avea cum să funcţioneze. Trebuie să reţinem că oamenii vor avea de muncă şi că vor primi salarii decente. Este un aspect foarte important.

Cum vi s-a părut campania electorală?

Eu cred că discursurile candidaţilor conţin prea multă ură şi prea puţine soluţii pentru cetăţeni. Ar trebui să fie invers.

Ce le transmiteţi alegătorilor?

Să aleagă înţelept, să se gândească nu numai la prezent, ci mai ales la viitor, la viitorul copiilor lor. Ştiu că oamenii sunt neîncrezători în politicieni, dar noi, cei tineri, trebuie să schimbăm această percepţie. Eu, ca tânăr politician, am simţit că trebuie să mă implic pentru a-mi ajuta concetăţenii. Nu este de ajuns ca un politician să promită în campanie, el trebuie să-şi ajute colegiul şi în cei patru ani pe care îi petrece în Parlament. Nu este firesc ca un candidat să ajungă deputat, iar apoi să slujească numai interesele partidului său, nicidecum pe cele ale oamenilor care l-au ajutat, prin votul lor, să ajungă în parlament. Colegiul trebuie să rămână prioritatea. S-a greşit mult în politică, iar aceste greşeli trebuie sancţionate. Şi cred cu tărie că este nevoie de politicieni tineri, asemenea mie, care să reprezinte oamenii, cetăţenii de rând, nu interesele vreunui grup. Numai aşa oamenii vor avea un trai mai bun.

Vreau să trăim normal, într-o societate normală, aici, în România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii