Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:25 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai rapid calculator din lume

ro

12 Jul, 2010 21:58 2292 Marime text

simbbluegenel.jpgCel mai rapid computer din Marea Britanie

În Edinburgh, capitala Scoţiei, a fost inaugurat săptămâna aceasta cel mai rapid computer din Marea Britanie. Capabil a efectua 63 de milioane de milioane de calcule pe secundă, echivalentul a 12 mii de calculatoare de birou, acest supercomputer va facilitatea cercetarea în diverse domenii ale ştiinţei, de la cosmologie la medicină. Ştiinţa în Marea Britanie devine astfel şi mai puternică.

HECToR

Supercalculatorul se numeşte HECToR, sau High-End Computing Terascale Resource (Resursă de calcul de gamă înaltă la scară tera - tera, adică milioane de milioane). A fost produs de compania americană Cray Inc. A costat 113 milioane de lire sterline (150 de milioane de euro). Este găzduit la Universitatea din Edinburgh şi este aşa de mare, încât este răspândit în 60 de săli diferite.

Achiziţionarea calculatorului a fost coordonată de o agenţie naţională britanică de inginerie şi cercetare, numită Engineering and Physical Sciences Research Council. Deşi este cel mai rapid calculator din Marea Britanie şi unul dintre cele mai rapide din Europa, este totuşi în urma celui mai rapid din lume.

Cel mai rapid calculator din lume

Acesta se numeşte Blue Gene/L, este găzduit de laboratorul american de cercetare Lawrence Livermore National Laboratory, din California, unde este folosit pentru a simula teste de bombe nucleare, ne mai fiind astfel necesară explozia lor efectivă, pentru a se vedea rezultatele.

Blue Gene/L este produs de IBM în parteneriat cu the Department of Energy's (DOE) şi National Nuclear Security Administration (NNSA). Ocupă poziţia întâi în lume încontinuu din noiembrie 2004. Putea efectua 281 de milioane de milioane de calcule pe secundă, iar primăvara lui 2007 poate efectua 478. A se compara cu cele 63 ale lui HECToR.

Paranteză despre fizica particulelor

Şi în fizica particulelor sunt folosite calculatoare din cele mai puternice, fiind necesară o mare putere de calcul pentru a analiza imensa cantitate de date experimentale şi pentru a putea fi create simulări foarte numeroase. De asemenea, tehnologia de grid computing, folosită mai ales în fizica particulelor, are nevoie de supercalculatoare performante.

Aici puteţi vedea lista celor mai rapide 100 de calculatoare din lume în noiembrie 2007. Această listă este actualizată de mai multe ori pe an.

Sursa: StiintaAzi.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii