Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:57 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hayabusa 2 va căuta originile vieţii în spaţiu

ro

25 Aug, 2010 04:53 1949 Marime text

02space_span_articlelarge_v2_69342700.jpgPrima sondă Hayabusa trebuia să aducă mostre de la un asteroid, dar a fost un semi-eşec.

Sonda japoneză Hayabusa care s-a întors în urmă cu câteva luni de la un asteroid, va avea un urmaş până 2014. Hayabusa 2 s-ar putea întoarce în 2020 cu indicii importante despre originea vieţii pe Pământ.

Investiţia guvernului este de două miliarde de dolari, Agenţia Spaţială Japoneză (JAXA) a primind acceptul pentru a demara proiectul Hayabusa 2.

La fel ca şi predecesorul său, va vizita un asteroid pentru a se întoarce cu mostre, dar cu o diferenţă importantă. Prima sondă Hayabusa a mers la asteroidul Itokawa pentru a aduna mostre bogate în siliciu şi fier. Hayabusa 2 va merge însă la un asteroid mult mai mare, numit 1999 JU3, căutând molecule organice care ar putea să fie aceleaşi care au pornit procesul vieţii pe Pământ.

Voiajul primei sonde a fost plin de probleme, dar noua misiune va încercă să încorporeze experienţa dobândită pentru a evita incidente nedorite. Deşi Hayabusa a reuşit să se întoarcă pe Pământ, nici până acum nu este clar dacă a reuşit să adune mostrele aşa cum era planificat, conform newscientist.com.

Inovaţia cea mai importantă va fi o bombă de 30 de centimetri care va fi lansată de la o distanţă de 500 de metri. Potrivit Makoto Yoshikawa, unul dintre inginerii din echipa Hayabusa 2 de la JAXA, sonda se va ascunde apoi în spatele asteroidului, aşteptând explozia. Rezultatul va fi un crater de un metru adâncime care va permite adunarea de mostre de sub suprafaţa asteroidului, unde materialul este mai puţin afectat de radiaţiile solare.

Ultima metodă folosită de japonezi nu a funcţionat foarte bine, iar sistemele de colectare vor fi redundante, prin urmare, acum va exista şi o rezervă. Prima tehnică de adunare a mostrelor foloseşte un fel de glonţ care este tras de la distanţă mică. Materialul ridicat este cules de un mecanism special. A doua metodă implică împingerea unui material siliconic, lipicios, de care se va lipi praful. Pentru a evita problemele primei misiuni, Hayabusa 2 va avea un sisteme de ghidare de rezervă, o antenă mult mai bună, precum şi un nou motor.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii