Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:12 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intel plateste pentru a incheia litigiul cu AMD!

ro

14 Nov, 2009 07:31 1634 Marime text

În urma înţelegerii survenite între cei doi producători, aceştia au ajuns la un acord pentru a încheia toate litigiile existente, inclusiv acuzaţiile privind practicile monopoliste şi problemele privind licenţele.

Într-un comunicat dat publicităţii de oficialii AMD se precizează că Intel va plăti AMD 1,25 miliarde dolari, compania acceptând să respecte anumite reguli legate de libertatea pieţei de microprocesoare. Companiile vor beneficia de drepturi de brevet în cadrul unui nou acord pe cinci ani şi au renunţat la orice plângere legată de violarea contractului din acordurile prcedente, urmând să îşi îndrepte atenţia spre dezvoltarea de noi produse şi tehnologii. Dirk Meyer, CEO al AMD, a precizat că prin această înţelegere se încearcă restabilirea unei relaţii între cei doi producători, care va deschide o cale spre transformarea modului în care se operează în această industrie, admiţând însă că această schimbare nu se va face extrem de rapid. La rândul lor, oficialii Intel au precizat că AMD va retrage, în urma acestei înţelegeri, toate acuzaţiile formulate în justiţie - inclusiv în litigiul nefinalizat care se judecă la Curtea de Justiţie din Delaware sau în cele două cazuri rămase deschide în Japonia.

Conflictul dintre cei doi producători are o lungă istorie. Cu o largă experienţă pe piaţa procesoarelor, Intel şi AMD au semnat un acord de schimb de tehnologii, în 1982, ca furnizori de microprocesoare ai IBM. În 1995, AMD şi Intel - în urma unui acord - obţin drepturi comune asupra design-ului x86, arhitectura de bază a microprocesoarelor pentru PC-uri. Înţelegerea s-a deteriorat însă, din pricina concurenţei acerbe şi din cauza încercărilor de a obţine exclusivitate asupra procesoarelor. AMD, numărul doi pe piaţa microprocesoarelor, a acuzat Intel de concurenţă neloială şi de încălcarea licenţelor, intentând în acest scop mai procese atât în Statele Unite, cât şi în Europa şi Japonia.

În 2000, Intel a fost acuzată de AMD că încalcă legile europene legate de concurenţă şi că prin diverse metode constrânge clienţii să nu utilizeze produsele AMD. Compania a adus în faţa justiţiei probe legate de practicile monopoliste ale concurentului său, care ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pentru a determina producătorii din domeniul IT să nu folosească produse AMD. La rândul său, Intel a ameninţat AMD cu un proces privind extinderea licenţei x86 la subsidiara GlobalFoundries.

Deşi înţelegerea dintre cele două companii rezolvă conflictul direct dintre acestea, Intel se va confrunta, în continuare, cu justiţia pe problem legate de legislaţia antitrust- opinează specialiştii. În luna mai 2009, compania a primit din partea Comisiei Europene o amendă record de un miliard de euro, pe baza considerentului că ar fi făcut abuz de poziţie dominantă pentru a-şi intimida concurenţii. Mai mult, în septembrie CE a dat publicităţii un set de documente şi înregistrări furnizate de o serie de producători de echipamente (Dell, HP, Lenovo, Acer) cărora Intel le-a cerut (în unele cazuri, folosind chiar şi ameninţări!) să cumpere chip-urile sale în detrimentul celor ale concurentului AMD, oferind bani pentru a-i determina să amâne lansarea unor produse care foloseau procesoare rivale. Intel s-a apărat de aceste acuzaţii afirmând că producătorii de PC-uri se folosesc deseori de tot felul de practici pentru a încerca să obţină beneficii şi reduceri când cumpără procesoare şi a respins acuzaţiile UE ca fiind nefondate.

Atât oficialii Comisiei Europene, cât şi reprezentanţii procurorului general al Statelor Unite şi ai Federal Trade Commission au afirmat că, în ciuda înţelegerii dintre Intel şi AMD, vor continua cercetările privind abuzurile liderului de piaţă.

Sursa: chip.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii