A doua centrala nucleara din Romania va avea intre doua si patru reactoare
A doua centrala nucleara din Romania va avea intre doua si patru reactoare
18 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
823
Marime text
A doua centrala nucleara din Romania, pe langa cea de la Cernavoda, va avea intre doua si patru reactoare, unitatea urmand sa fie construita dupa anul 2020, a declarat luni directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. "Dupa 2020 va fi nevoie de o noua centrala nucleara, cu doua pana la patru unitati", a afirmat directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, la un seminar pe tema strategiei energetice organizat de Finmedia.
Dezvoltarea viitoarei centrale nucleare a fost anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu anul trecut.
Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, pana in 2015, alte doua rectoare cu puteri similare, in urma unei investitii de 2,2 miliarde euro.
Nuclearelectrica asteapta pana in 25 martie confirmarile celor sase companii selectate sa dezvolte proiectul, respectiv RWE (Germania), ArcelorMittal Romania, Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), Enel (Italia) si Electrabel (Belgia).
Investitia de 2,2 miliarde euro nu include insa costurile de finantare si nici cresterile preturilor la materialele de constructie, in special ale otelului si ale manoperei din faza finala de constructie a unitatilor 3 si 4, a adaugat Chirica.
Potrivit lui Chirica, documentele pentru infiintarea companiei care va construi unitatile 3 si 4 vor fi parafate in 26-28 martie, urmand ca in aprilie raportul comisiei de negociere cu cele sase companii sa fie supus aprobarii Guvernului. Compania de proiect este estimata sa fie inregistrata in mai, iar constructia propriu-zisa a celor doua reactoare va incepe in a doua jumatate a anului 2009. "Mentinerea unor cote mari pe piata reglementata, in conditiile in care tarifele sunt sub pretul pietei, nu ne va permite sa avem o participare mai mare in compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4", a spus Chirica.
Compania de proiect va avea intr-o prima faza un capital social de 30 milioane euro si va functiona timp de 18 luni, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie stabilita structura finala a actionariatului. Societatea va proiecta, pune in functiune si exploata cele doua reactoare.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei si Finantelor, cu 90,5%, in timp ce Fondul Proprietarea detine 9,5%.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii