Anca Oprea Zoo Baneasa respecta conditiile impuse de Ministerul Mediului si nu va fi inchisa
Anca Oprea: Zoo Baneasa respecta conditiile impuse de Ministerul Mediului si nu va fi inchisa
13 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
2495
Marime text
Gradina zoologica din Baneasa nu a putut aplica pentru fonduri de reabilitare alocate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) pentru ca nu este proprietarul sau administratorul terenului pe care functioneaza in prezent, insa asta nu inseamna ca va fi inchisa, sustine conducerea zoo.
Atat locatia actuala a Gradinii zoologice, cat si cea din comuna Chiajna, propusa pentru relocare, sunt in litigiu.
Cu toate acestea, directorul Gradinii Zoologice Baneasa, Anca Oprea, spune ca parcul zoo nu se va inchide, cel putin pentru moment, pentru ca are autorizatie de functionare pana in 2010, dar si pentru ca institutia respecta cerintele Ministerului Mediului, cuprinse in ordinul de ministru emis in decembrie 2007.
Ceea ce impiedica punerea in aplicare a proiectelor de constructie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale gradinii este faptul ca terenul nu se afla in proprietatea sau administrarea Gradinii.
In Baneasa, doua din sase hectare sunt revendicate, precum si spatiul din Comuna Chiajna, propus pentru constructia noului parc zoologic. Prin hotararea 308 din 2006, cele 60 de hectare din Chiajna treceau in administrarea Gradinii Zoologice, unde urma sa fie construit noul parc zoo. Insa, odata emisa hotararea de consiliu, Primaria Chiajna a atacat-o, iar in momentul de fata terenul este in litigiu, a explicat Anca Oprea.
In opinia sa, singura cerinta pe care gradina nu o respecta este spatiul pentru ursi.
"Nu exista nici un motiv pentru care gradina sa fie inchisa. Gradina Zoologica nu se incadreaza in prevederile ordinului care stabileste spatiul minim pentru ursi. Pentru restul speciilor exista spatiu de expunere suficient", a spus Oprea, care a precizat ca restul prevederilor cuprinse in ordinul de ministrul care stabileste conditiile pe care o gradina trebuie sa le respecte pentru a functiona sunt respectate.
"Cat timp cat acest ordin este in vigoare, nu exista nici un motiv ca gradina sa se inchida", a afirmat Anca Oprea.
Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a spus ca nu exista nici o solutie la problema de spatiu cu care se confrunta Zoo Baneasa.
"Nu avem unde sa o mutam. Daca stiti voi unde, spuneti-mi un loc", a declarat Videanu.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat, marti, la Brasov, ca 14 gradini zoologice din tara vor fi reabilitate cu bani de la minister, iar 18 gradini zoologice, intre care si cea din Bucuresti, care nu indeplinesc conditiile necesare pentru functionare, vor fi inchise.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, la Brasov, ca 14 gradini zoologice din tara vor fi reabilitate cu fonduri alocate de la minister de 130 milioane lei, iar celelalte 18 gradini zoologice, intre care si cea din Bucuresti, care nu indeplinesc conditiile necesare pentru functionare, vor fi inchise, urmand ca mii de animale sa fie distribuite in alte locatii.
Doua dintre cele 32 de gradini zoologice din tara, cele din Piatra Neamt si Bacau au primit deja aviz de inchidere, potrivit ministrului.
"Toate gradinile zoologice din tara, care sunt locuri create in scopuri educative si recreative, din pacate sunt departe de a fi ceea ce se vrea in Uniunea Europeana. Uneori avem de a face mai degraba cu adevarate lagare pentru animale, nu cu gradini zoologice. Multe nu indeplinesc conditiile necesare pentru a functiona si prin urmare vor fi inchise", a spus ministrul intr-o conferinta de presa sustinuta la rezervatia de ursi din Zarnesti.
Cele 18 gradini zoologice care vor fi inchise in urmatorii doi ani nu indeplinesc conditiile necesare de spatiu, igiena, hrana si conditii de iarna. Printre gradinile care vor fi inchise se afla si cea din Capitala, care nu a depus niciun proiect in vederea reabilitarii.
In urma inchiderii celor 18 gradini zoologice din tara, aproximativ 10.000 de animale vor ramane fara adapost, urmand ca pentru acestea sa se gaseasca o alta locatie, potrivit sursei citate.
"Aceste gradini nu vor fi inchise a doua zi dupa ce vor primi avizul de inchidere, ci procedura va dura de la cateva luni la unu-doi ani pentru ca acolo sunt animale pentru care trebuie sa gasim un nou camin. Si nu va fi usor, deoarece nu dorim eutanasierea animalelor", a spus Korodi.
In gradinile zoologice din tara exista 5.000 de mamifere, 5.200 de specii de pasari, 450 de reptile si 5.300 de pesti.
Korodi a precizat ca, in cursul lunii mai, la Bucuresti, va fi organizata o intalnire cu specialisti internationali in reintegrarea animalelor in natura sau in alte locatii.
"In urmatoarea perioada vom interzice inmultirea speciilor din gradinile zoologice care urmeaza a fi inchise si vom gandi solutii pentru cele care sunt deocamdata in captivitate, astfel incat sa nu ajungem sa le eutanasiem", a mai declarat ministrul.
Din cele 32 de gradini zoologice din tara, doar 14 vor fi reabilitate pana in 2012. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a aprobat, printr-o hotarare de guvern, alocarea unui fond de 130 de milioane de lei (38 de milioane de euro) pentru reabilitarea gradinilor zoologice din Oradea, Brasov, Resita, Turda, Craiova, Galati, Hunedoara, Targu Mures, Slatina, Ploiesti, Radauti, Timisoara, Barlad si Ramnicu Valcea. Fondurile alocate de minister vor fi impartite in mod aproximativ egal tuturor celor 14 gradini zoologice, contributia ministerului fiind de 75 la suta din suma necesara reabilitarii, restul de 25 la suta urmand a fi alocat de catre administratiile locale.
Dintre cele 14 gradini zoologice care vor fi reabilitate, doua nu au avizul anual de functionare - cele din Brasov si Galati - insa, cu toate acestea, vor primi fondurile necesare, deoarece s-au prezentat cu proiecte viabile, a mai afirmat ministrul Mediului.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii