In judetul Suceava a fost inregistrat al saptesprezecelea caz de rabie din acest an
In judetul Suceava a fost inregistrat al saptesprezecelea caz de rabie din acest an
20 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
768
Marime text
Un nou caz de rabie, al saptesprezecelea de la inceputul anului, a fost inregistrat in judetul Suceava, la o vulpe care a intrat in curtea unui localnic din comuna Stulpicani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca o vulpe a intrat in curtea unui localnic din comuna Stulpicani si a fost ucisa de cainii din gospodarie, iar proprietarul a anuntat medicul veterinar, care a prelevat probe de la cadavrul animalului, apoi le-a trimis pentru analiza Laboratorului Sanitar Veterinar de Stat Suceava.
El a spus ca in urma analizelor de laborator a fost confirmat diagnosticul de rabie, fiind anuntata inclusiv Autoritatea de Sanatate Publica Suceava, pentru ca persoanele care au intrat in contact cu animalul bolnav sa fie vaccinate antirabic.
Directorul DSVSA Suceava a mai spus ca in conditiile in care numai in acest an s-au inregistrat 17 focare de rabie, din care 16 la vulpe si unul la pisica, a solicitat conducerii ANSVSA sa includa si judetul Suceava in programul finantat de Uniunea Europeana care prevede eradicarea turbarii si care se deruleaza pe durata a zece ani.
Dulgheru a subliniat ca numarul vulpilor a crescut in ultimii ani, iar numarul momelilor vaccinale pentru campaniile de vaccinare antirabica a vulpilor a fost insuficient. Prin noul program de eradicare a turbarii, vizuinile vulpilor vor fi identificate prin sistem GPS, iar momelile vaccinale vor fi imprastiate din elicopter in zonele populate de vulpi.
Potrivit sursei citate, in cursul lunii decembrie s-a reusit, in premiera, prinderea unei vulpi turbate si filmarea comportamentului acesteia in ultima faza a bolii. Animalul salbatic a fost prins de un localnic din comuna suceveana Dorna Arini.
Directorul DSVSA Suceava a spus ca in aceasta faza terminala a bolii animalul se autosfasie, muscand din propriul corp, iar vulpea captiva isi muscase din partea posterioara a corpului.
Dulgheru a spus ca un CD cu imagini ale vulpii turbate captive va fi oferit ca material didactic Facultatilor de Medicina Veterinara.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii