Melescanu, de acord sa transmita mapele profesionale ale fostilor judecatori la CSM
Melescanu, de acord sa transmita mapele profesionale ale fostilor judecatori la CSM
18 Jan, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
891
Marime text
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a declarat, joi, la plecarea de la CSM, ca propune o reevaluare a statutului mapelor profesionale ale fostilor judecatori, pe care le gestioneaza in prezent, si s-a declarat de acord ca, in conditiile legii, sa cedeze documentele in favoarea CSM.
"Au fost niste dezbateri extrem de politice, astazi, in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe tema mapelor profesionale. Desi votul a fost secret, nu va pot ascunde faptul ca am votat pentru ca informatiile considerate de magistratii CSM ca fiind de interes public sa poata fi date publicitatii prin intermediul CSM. Mai mult, ascultand opiniile si motivele invocate de magistratii din CSM, am inteles necesitatea transmiterii acestor documente catre CSM, astfel ca propun sa se faca o reevaluare a statutului acestora, avandu-se in vedere varianta predarii lor catre CSM", a declarat Teodor Melescanu la finalul primei sedinte a CSM la care a participat.
Melescanu a plecat de la sedinta de plen de joi a CSM inainte de finalul acesteia, fiind obligat sa ajunga la o intalnire cu expertii Ministerului Justitiei pe tema avizelor de incepere a urmaririi penale date de presedintele Traian Basescu in cazul celor opt fosti si actuali ministri.
La iesirea din sediul CSM, Melescanu a tinut sa elogieze calitatea profesionala a colegilor sai din Consiliu. Raspunzand unei intrebari a presei Melescanu, a declarat zambind ca a fi membru CSM este mai greu decat a fi ministrul Apararii sau ministru al Justitiei.
Plenul CSM a decis, prin vot, in sedinta de joi, ca informatiile privind traseul profesional si sanctiunile si calificativele primite de fostii si actualii magistrati care apar in mapele profesionale ale acestora sunt informatii de interes public.
Potrivit presedintelui CSM, Lidia Barbulescu, toti membrii Plenului au fost de acord cu faptul ca informatiile privind traseul profesional al fostilor si actualilor magistrati sunt de interes public.
Dupa inceperea sedintei, la propunerea lui Liviu Dascalescu, membru al CSM, Plenul a luat decizia de intari, printr-o hotarare, declaratia de presa a presedintei Lidia Barbulescu, de marti, in care se preciza ca informatiile cuprinse in mapele profesionale ale magistratilor ce pot fi date publicitatii sunt numai cele referitoare la traseul profesional al acestora, sanctiunile si calificativele primite de-a lungul carierei.
Dascalescu a propus Plenului CSM sa ia in discutie subiectul mapelor profesionale, invocand agenda publica din ultima perioada, facand referiri directe la publicarea de informatii din mapele profesionale ale fostului ministru al Justitiei Monica Macovei si a senatorului liberal Norica Nicolai, propus de premier pentru ocupa fotoliul de ministru al Justitiei. El a apreciat ca ar fi extrem de utila o hotarare in acest sens, dat fiind faptul ca legile care reglementeaza regimul acestor documente nu sunt deloc clare.
Membrii CSM au dezbatut si asupra necesitatii ca mapele profesionale ale fostilor magistrati depozitate in prezent la Ministerul Justitiei (cele ale judecatorilor) si la Parchetul Instantei Supreme (cele ale procurorilor) sa fie transferate catre CSM.
La dezbateri, reprezentantul AMR, Viorica Costiniu, s-a aratat nemultumita de posibilitatea ca informatiile din mapa profesionala sa fie date publicitatii. Ea a spus ca acestea ar putea fi folosite de justitiabili si de avocatii acestora in diverse recuzari si in alte "tentative de tergiversare a proceselor".
In ultima instanta, membrii CSM au apreciat ca util transferul mapelor profesionale ale fostilor magistrati catre institutie, dat fiind ca multi dintre acestia vor sa revina in sistem, iar CSM este obligat, potrivit legii, sa verifice trecutul profesional al fiecaruia inainte de a lua o decizie.
Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a declarat, marti, ca sunt informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale - traseul profesional, fisele de evaluare si sanctiunile disciplinare.
"Dosarele profesionale pot fi consultate la sediul Consiliului numai de catre titularii acestora singurii care pot obtine copii ale tuturor actelor existente in propriul dosar", a afirmat Barbulescu.
Potrivit acesteia, dosarele profesionale ale actualilor si fostilor magistrati nu pot fi predate altor persoane sau institutii publice.
"Consiliul Superior al Magistraturii solicita public Ministerului Justitiei si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa transfere Consiliului toate dosarele profesionale ale fostilor magistrati aflate in arhivele acestor institutii. Legea prevede ca fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, iar obligatia verificarii dosarului profesional si reputatia acestora revine Consiliului Superior al Magistraturii", a declarat Lidia Barbulescu.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii