PDL acuza MEF si ANAF ca a mutat din functii zeci de directori, pe motive politice
PDL acuza MEF si ANAF ca a mutat din functii zeci de directori, pe motive politice
19 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1283
Marime text
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a acuzat, marti, MEF si ANAF ca au emis, luni, un ordin prin care mai multe zeci de conducatori de Directii Financiare, de la Vama si Garda Financiara, au fost mutati in alte judete, din motive politice, in contextul campaniei electorale.
Sebastian Bodu, fost presedinte al ANAF, a prezentat intr-o conferinta de presa, ceea ce el a numit "un fapt cu consecinte deosebit de grave asupra activitatii din finante publice, Garda Financiara si Vama", si in ceea ce priveste activitatea de colectare a taxelor si impozite. "Ieri, 11 directori executivi, conducatori de Directii Financiare Publice, 18 comisari sefi de Garda Financiara si toti cei opt conducatori de Directii Vamale Zonale au fost mutati, pe o perioada de sase luni", a declarat Bodu, precizand ca motivatia oficiala a Ministerului Economiei si Finantelor a fost "necesitatea eficientizarii activitatii Directiilor Generale ale Finatelor publice judetene, imbunatatirea serviciilor oferite contribuabililor si optimizarea procesului de coordonare, control si cel decizional".
Sebastian Bodu a contrazis aceasta motivatie a Ministerului Finantelor Publice si ANAF , care arata ca decizia a fost luata in baza unor criterii obiective si pentru eficientizare. "Va pot spune ca acest lucru nu este adevarat, deoarece vicepresedintii ANAF nu au fost consultati si la fel s-a intamplat cu comisarul general al Garzii Financiare, decizia venind in plic", a adaugat Bodu.
Europarlamentarul PDL a solicitat ministrului Economiei si Finantelor si conducerii ANAF sa dea explicatii prin care sa motiveze care au fost argumentele care au stat la baza acestor mutari sau rotiri de cadre si a precizat ca, in cazul in care nu va primi un raspuns sau explicatiile vor fi nesatisfacatoare, va presupune ca aceste mutari au avut la baza criterii politice, in sensul ca acesti conducatori de institutii nu raspundeau la comenzi politice. "Acuz Ministerul Economiei si Finantelor si ANAF ca au luat o masura hazardata, abuziva, nefundamentata economic si administrativ si iresponsabila din punct de vedere al interesului national, respectiv cresterea colectarii finantelor la bugetul de stat", a mai spus Sebastian Bodu.
El i-a somat pe ministrul Finantelor Publice si pe seful ANAF sa vina in fata Parlamentului si sa dea explicatii, in cazul in care colectarea de taxe si impozite va scadea in perioada urmatoare din cauza acestor masuri de detasare a sefilor de institutii. "Nu le cer demisia, pentru ca mi-as raci gura de pomana", a mai spus Bodu.
Europarlamentarul PDL a admis faptul ca aceasta decizie a celor doua institutii nu este "ilegala". "Nu contest legalitatea acestei masuri, pentru ca legal este, ci oportunitatea masurii, pentru ca a fost abuziva", a spus Bodu, aducand ca argument si costul ridicat pentru a detasa in alta localitate atat de multi functionari.
Astfel, el a mentionat ca, pentru toti cei detasati, costul pe zi pentru a sta in alta localitate este de aproximativ 300 de RON, iar pe sase luni , se ajunge la o suma de aproximativ un milion de euro. "Sase luni va fi un haos la Finantele Publice. Chiar daca unele persoane poate meritau sa fie mutate, este greu sa explici mutarea atator zeci de persoane intr-o singura zi, pentru ca este imposibil ca acesti oameni sa faca ceva intr-un timp atat de scurt", a mai aratat Sebastian Bodu, precizand ca "este posibil ca aceasta masura sa fie legata si de campania electorala".
El a dat un exemplu relatat de presa, conform caruia, in Arad, proprietarul real al fabricii de alcool era un sponsor important al PNL. "Este clar ca sunt interese ca acei sponsori sa continue activitatea de sponsorizare la partidele politice", a spus Bodu.
Conducerea ANAF a schimbat, prin rotatie, pentru o perioada de pana la sase luni, 17 directori executivi din directiile generale ale finantelor publice, 15 comisari sefi ai sectiilor judetene ale Garzii Financiare, precum si 8 directori executivi de la Autoritatea Vamilor, a anuntat institutia. "Aceste mutari nu trebuie interpretate drept sanctiuni disciplinare. Ideea a fost ca atat angajatii, cat si activitatea propriu-zisa sa beneficieze de expertiza celor mai buni. Cei care au avut rezultate excelente pe plan local au fost trimisi sa identifice si sa elimine eventualele disfunctionalitati din judetele cu performante ceva mai scazut", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, citat intr-un comunicat transmis de ANAF.
Oficialul ANAF a adaugat ca directorii schimbati din functie vor beneficia de aceleasi drepturi salariale ca si pana in prezent.
ANAF nu precizeaza daca cei retrogradati temporar isi vor relua, la finele celor sase luni, posturile de conducere.
Potrivit legislatiei in vigoare, numirile si demiterile comisarilor sefi ai comisariatelor regionale si al Comisariatului Municipiului Bucuresti, directorilor din aparatul central al Autoritatii Nationale a Vamilor si directorilor executivi din structura directiilor regionale vamale, precum si directorilor executivi ai directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti se fac prin ordin al ministrului Economiei si Finantelor.
Potrivit comunicatului, decizia vine in sprijinul indeplinirii obiectivelor asumate in strategia de optimizare a managementului structurilor ANAF si vizeaza eficientizarea acestui management in judetele unde nu au fost atinsi toti indicatorii de performanta.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii