Puscas (PSD) cere reformarea Parlamentului Romaniei
Puscas (PSD) cere reformarea Parlamentului Romaniei
04 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
629
Marime text
Deputatul PSD Vasile Puscas cere reformarea Parlamentului Romaniei si adaptarea acestei institutii la normele europene si la asteptarile cetatenilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Puscas a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca va gasi formule de initiere a unei dezbateri pe aceasta tema si ca poate se va gandi si la un proiect de lege.
"Poate ma voi gandi la un proiect legislativ, dar nu am sa fac unul ca sa fie un esec rasunator. Mi-ar placea sa incepem o astfel de dezbatere despre Parlamentul in secolul XXI", a spus Puscas.
El a afirmat ca a constatat, in urma unor discutii cu cetatenii, o serie de disfunctionalitati ale Parlamentului, asa cum sunt receptate de cetatenii romani.
"Este clar ca avem nevoie de o reforma a Parlamentului. Parlamentul nu a facut decat un pas mic in fata comparativ cu Marea Adunare Nationala de dinainte de 1989. Am propus luarea unor masuri de functionare a Parlamentului in parametri unui stat membru al UE. Acum suntem obligati sa facem o astfel de reforma", a subliniat deputatul social-democrat.
Potrivit acestuia, Tratatul de reforma a UE, care va fi semnat luni la Bucuresti, are articole care se refera si la rolul parlamentelor nationale in procesul decizional, in controlul aplicarii legislatiei europene si in formularea de propuneri de politici europene.
"Trebuie sa avem o agenda de reforma a Parlamentului. Faptul ca Parlamentul este cu un procent scazut in perceptia publica, arata ca nu este reformat si nu-si indeplineste functiile de exprimare a suveranitatii. O reforma a Parlamentului nu se poate mentine doar la modificari procedurale, ci trebuie sa antreneze societatea", a spus Vasile Puscas.
|n opinia deputatului PSD, cetatenii considera ca Parlamentul pune un accent preponderent pe agenda guvernamentala, ca si-a pierdut calitatile de forum, prin intarirea disciplinei de partid, si ca se observa, in dezbaterile parlamentare, un centralism versus localism si discursuri politicianiste.
"Parlamentul si-a pierdut abilitatea de control a activitatii Guvernului. Cetatenii nu simt ca Parlamentul ar da tonul politicilor publice", a aratat Puscas.
Deputatul PSD a explicat viziunea sa asupra reformei Parlamentului, institutie care ar trebui orientata "spre viitor, nu spre trecut, cu scopul unei bune guvernari in secolul XXI".
"Ar trebui sa se dea Parlamentului o activitate semnificativa, de elaborare a politicilor publice, sa-si arate competenta, dar sa-si asume si responsabilitatea. Este nevoie de intarirea rolului Parlamentului in supervizarea relatiilor externe, de realizarea unui echilibru modern intre aspectele adversariale si consensuale ale sistemului democratic, de incepere rapida a reformei comisiilor parlamentare, care ar trebui sa aiba, ca presedinti, reprezentanti ai opozitiei", a explicat Vasile Puscas.
Acesta a adaugat ca ar trebui ca parlamentarilor sa li se asigure instrumente pentru a deveni eficienti, cum ar fi sa beneficieze de expertiza si analiza independenta si sa se asigure relatia cu birocratia guvernamentala.
"Trebuie gandita o noua relatie a Parlamentului cu administratia publica, un parteneriat", a mentionat Vasile Puscas, explicand ca parlamentarii ar trebui nu doar sa legifereze, ci si sa verifice normele de aplicare a unei legi, facute de administratie.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii