Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:24 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demiterea comisarului sef Safta va fi verificata de Corpul de Control al MAI

ro

20 Aug, 2004 00:00 1430 Marime text

Scandal in Politie

Ca urmare a semnalelor mass-media in cazul comisarului sef Mihai Safta, ministrul Administratiei si Internelor ia atitudine * Din ordinul lui Marian Saniuta, motivele care au stat la baza demiterii adjunctului Politiei Medgidia vor fi verificate de Corpul de Control al MAI * Comisarul sef Safta afirma ca este nevinovat si ca a fost demis pentru ca SPP-ul, deranjat de informatiile oferite presei, a cerut expres IGPR schimbarea sa din functie

De doua saptamani, IPJ Constanta se afla din nou in atentia opiniei publice si a Ministerului de Interne. De aceasta data, prin scandalul iscat prin demiterea comisarului sef Mihai Safta, adjunctul Politiei Medgidia. Masura a survenit ca urmare a incidentului in care au fost implicati, in data de 7 august a.c., cei doi SPP-isti si demnitarul Serban Pretor. Ulterior, dupa ce presa si opinia publica au protestat iar comisarul sef Safta a declarat ca va contesta decizia, acelasi ministru de Interne a dispus efectuarea unei anchete. Ca urmare, in perioada imediat urmatoare, Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor va verifica "motivele care au dus la destituirea adjunctului Politiei Medgidia". Ca in cazul mai tuturor deciziilor din Politia Romana, intai se hotaraste, apoi se verifica. Controlul ministerului intervine dupa ce luni, 16 august a.c., IPJ Constanta a luat "pe muteste" decizia schimbarii din functie a comisarului sef. Abia dupa ce presa a "rabufnit", hotararea a fost confirmata printr-un comunicat, care aducea la cunostinta ca adjunctul Politiei Medgidia a fost demis pentru "management defectuos", fiind incluse aici mai multe capete de acuzare. Mai precis, comisarul sef Safta este acuzat ca a sosit la fata locului dupa trei ore de la incident. Intr-adevar, grava eroare, avand in vedere ca ultimul incident de amploare in care a fost implicata Politia Constanta, respectiv scandalul de la "Beta", Politia Municipiu, IPJ-ul, inclusiv DIAS-ul, au ajuns la fata locului la mai bine de o ora de la incident, in conditiile in care acesta avusese loc in centrul orasului, iar combatantii se taiasera intre ei cu topoarele. Comisarului Safta i se reproseaza, insa, ca a ajuns la locul faptei dupa trei ore de la incidentul in care doua persoane si-au tras doi pumni si si-au rupt unul altuia tricourile pe o autostrada.

Inca se mai cauta adevarul

In al doilea rand, ofiterul este acuzat ca nu a mentionat ca in autoturismul in care se aflau Teodor Chirica si Daniel Bogdan Mihalcea mai erau doua tinere, care ulterior au facut declaratii presei. In continuare, este invinuit ca, la cinci zile de la incident, a dat o noua declaratie presei (desi aceasta atributie era de competenta purtatorului de cuvant), in care arata ca subofiterii SPP aveau asupra lor ordine de serviciu, fara a da detalii despre scopul emiterii acestor acte. Aceasta incriminare survine - atentie! - la numai o saptamana dupa ce la hotelul "Tineretului" a avut loc conferinta de presa cu tema "Managementul relatiilor publice in Politia Romana", in cadrul careia comisar sef Dragos Gheorghe, seful Serviciului Informare si Relatii Publice al IGPR, a precizat ca, potrivit Legii statutului politistului, ofiterul care instrumenteaza cazul are dreptul de a da relatii presei si de a stabili datele care pot fi sau nu date publicitatii. Pe de alta parte, fostul adjunct al Politiei Medgidia este invinuit ca a declarat ca masina celor doi SPP-isti nu a oprit la semnalele politistilor, lucru ce nu s-a confirmat ulterior. Din nefericire, aducem la cunostinta anchetatorilor ca, de multe ori, ceea ce rezulta din primele cercetari nu se confirma ulterior, motiv pentru care, in orice interviu, se obisnuieste a se utiliza expresia "din primele cercetari rezulta ca...". O alta greseala este aceea ca a declarat ca dosarul va fi inaintat Parchetului Militar, producand confuzie in presa. Consideram ca presa s-a descurcat si cu aceasta "grava confuzie", iar opinia publica nu a fost atat de revoltata de faptul ca agresorii vor fi judecati de o instanta civila sau militara, ci de cum este posibil ca doi SPP-isti sa agreseze un cetatean in trafic. Prin urmare, pentru toate aceste considerente s-a luat decizia demiterii ofiterului, in conditiile in care, cu numai o luna in urma, acelasi comisar sef primise calificativul "foarte bine" cu ocazia controlului de fond dispus de IPJ Constanta. Comisarul sef Safta este, insa, de parere ca masura demiterii a fost luata ca urmare a faptului ca declaratiile sale au "deranjat" pe cineva din conducerea SPP. Mai mult, ofiterul sustine ca are informatii potrivit carora conducerea SPP a fost cea care a cerut IGP ca el sa fie schimbat din functie. Lucrurile se cam leaga daca stai sa te gandesti ca toate acuzatiile aduse lui Safta au legatura cu declaratiile facute in presa si mai putin cu "managementul defectuos". Intrebarea ramane: a fost destituit Mihai Safta pentru ca a indraznit sa dea declaratii presei, sau acesta este doar un pretext?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii