Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:27 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rau-platnicii, fara caldura

ro

14 Jul, 2004 00:00 764 Marime text

Operatorii de furnizare a energiei termice vor ramane fara licente daca in doi ani nu contorizeaza toate imobilele

Montarea contoarelor de energie termica la nivel de bransament de imobil sau scara este in sarcina furnizorului de energie termica si se va finaliza pana la data de 30 iunie 2006 pentru toti consumatorii * Responsabilitatea respectarii acestui termen revine in exclusivitate administratiei publice locale si furnizorului de energie termica * In cazul repartitoarelor de costuri, termenul limita este 31 iulie 2007, iar sarcina montarii acestora revine proprietarilor * Persoanele cu o situatie financiara precara vor fi ajutate de autoritati sa monteze aceste aparate, iar suma va fi recuperata in maximum trei ani * In situatia in care operatorii nu au finalizat contorizarea la nivel de bransament de imobil sau scara, se va lua masura retragerii licentelor de functionare ale acestora * Noul act normativ mai precizeaza ca abonatii care nu achita facturile timp de trei luni vor ramane fara caldura si apa calda

Problemele legate de contorizarea si facturarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica au dat multe batai de cap autoritatilor, atat la nivel local, cat si la nivel central. Pentru a mai face lumina in aceasta situatie, Guvernul a emis, pe data de 10 iunie, Hotararea 933. Potrivit noului act normativ, furnizarea si facturarea energiei termice pentru incalzire si pentru apa calda de consum, produsa si distribuita prin intermediul sistemelor publice centralizate de alimentare cu energie termica, se fac in mod obligatoriu pe baza masurarii consumurilor prin contoarele de energie termica. De asemenea, masurarea consumurilor de energie termica la nivel de bransament de imobil sau de scara si repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, in vederea facturarii, sunt obligatorii. Contoarele de energie termica se instaleaza in punctul de delimitare/separare a instalatiilor, la limita proprietatii sau in alt punct stabilit prin contractul de furnizare. In cazul pastrarii distributiei verticale existente, contravaloarea energiei termice consumate se stabileste pe baza consumurilor inregistrate de contoarele de energie termica montate pe bransamentul de agent termic, respectiv pe bransamentul de apa calda de consum. Repartizarea costurilor si controlul acestora pe fiecare apartament in parte se realizeaza cu ajutorul repartitoarelor de costuri si al robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de incalzire din fiecare apartament din condominiul bransat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apa calda montate pe racordurile la instalatia interioara de utilizare a fiecarui apartament. In cazul in care se opteaza pentru trecerea la sistemul de distributie orizontala, contravaloarea energiei termice consumate la nivelul fiecarui apartament din condominiu se stabileste pe baza consumurilor individuale de energie termica inregistrate cu ajutorul contoarelor de energie termica montate pe racordul de agent termic, respectiv pe racordul de apa calda de consum, la intrarea in fiecare apartament in parte. Noul act normativ mai spune ca montarea contoarelor de energie termica la nivel de bransament de imobil sau scara este in sarcina furnizorului de energie termica si se va finaliza pana la data de 30 iunie 2006 pentru toti consumatorii. Montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament in cazul distributiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri in cazul distributiei verticale, este in sarcina proprietarilor, indiferent de sistemul de distributie adoptat in cadrul condominiului, si se va finaliza pana la data de 31 iulie 2007.

Obligatiile furnizorului

Hotararea reglementeaza nu numai obligatiile consumatorului, ci si pe cele ale furnizorului. Astfel, furnizorii de energie termica au obligatia sa avizeze solutia de contorizare la nivel de bransament de imobil sau scara, adoptata in conformitate cu programele aprobate de autoritatile administratiei publice locale, precum si solutia tehnica de contorizare individuala la nivel de apartament, respectiv solutia tehnica de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament, in conformitate cu normativele tehnice elaborate de autoritatea de reglementare competenta. In momentul expirarii celor doua termene, respectiv 30 iunie 2006 si 31 iulie 2007, autoritatea de reglementare responsabila va retrage licentele de functionare ale operatorilor care nu au finalizat contorizarea la nivel de bransament de imobil sau scara.Actul normativ a intrat in vigoare pe data de 07 iulie 2004. De la aceasta data autoritatile publice locale au obligatia ca, in termen de trei luni, sa elaboreze programe de contorizare proprii, cu identificarea si precizarea surselor de finantare. De asemenea, atat autoritatile locale, cat si furnizorul de energie trebuie sa sprijine proprietarii de apartamente care beneficiaza de ajutor social in baza Legii 416 din 2001 in vederea instalarii contoarelor individuale de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe cheltuiala proprie, urmand ca suma sa fie recuperata in maximum trei ani de la punerea in functiune, prin includere in factura de plata lunara. Actul normativ mai stipuleaza ca, in mod obligatoriu, contractele si conventiile individuale de furnizare vor prevedea dreptul furnizorilor de a avea acces la instalatiile interioare de incalzire si apa calda de consum din fiecare apartament, in conditiile legii. Masurile in cazul neachitarii facturilor sunt drastice. Astfel, daca acestea nu sunt achitate pe o perioada mai mare de trei luni, se recurge la sistarea furnizarii energiei termice, chiar daca acest lucru se intampla in plina iarna. O alta obligativitate a furnizorilor de energie termica este ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, sa ia toate masurile necesare pentru ca abonatii sa-si poata plati facturile prin credit-card, Internet, la casieriile furnizorului sau prin posta ori unitati bancare. Nerespectarea termenelor stabilite de hotarare cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum si nerespectarea programului de contorizare la nivel de bransament de imobil sau scara, aprobat, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de milioane de lei la 500 de milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii