Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 noiembrie, o şansă ce nu trebuie irosită

ro

28 Nov, 2008 01:47 1290 Marime text
deschidere3.jpgIONEL SPĂTARU - candidat PNL în Colegiul 5 Constanţa, la Camera Deputaţilor

„Consider că, până acum, românii au votat fără a avea efectiv dreptul de a alege şi cred că a sosit vremea de a-i schimba pe cei care şi-au propus să rămână «pe veci» în Parlament" - Ionel Spătaru

De ce v-aţi înscris în competiţia pentru un fotoliu de deputat?
Este pentru prima dată, în 20 ani, când se poate intra în competiţia pentru un loc în Parlamentul României pe baze corecte. Sistemul de vot uninominal introdus de PNL oferă tuturor românilor două mari şanse. Prima este de a candida. Cea de-a doua este de putea alege. Dacă înainte doar votam, iar alţii alegeau pentru noi, listele fiind făcute de partide, acum avem posibilitatea de a-i alege pe cei care credem că într-adevăr ne reprezintă. Pe de altă parte, putem spune că şansa de candida devine o şansă reală, într-o competiţie reală, pentru că pune cu adevărat faţă în faţă candidatul cu electoratul său. Acum, mai mult ca oricând, cei aleşi devin resposabili în faţa electoratului. Acum au mai multe şanse cei care nu sunt corupţi, compromişi sau aduşi de partide în faţa electoratului pentru a întregi găştile care deja au acces la fotoliile de parlamentar. Candidez pentru că sunt avantajat de contextul votului uninominal şi cred că oamenii vor sancţiona exemplar faptul că până acum nu au fost lăsaţi să aleagă cu adevărat. Electoratul îi va sancţiona cu siguranţă pe cei care l-au înşelat.
Dacă toate acestea au devenit deja posibile, iar eu am şansa de a candida, înseamnă că sunt create premisele pentru o nouă clasă politică. Înseamnă că oamenii au şansa de fi ascultaţi, iar eu chiar mi-am propus să lupt pentru a îmbunătăţi viaţa celor pe care îi reprezint.

Care consideraţi că sunt cele mai importante proiecte pe care le veţi promova, ca parlamentar, pentru Colegiul 5?
Înainte de a vorbi de proiecte ar trebui să vorbim despre problemele oamenilor. Cel mai important lucru mi se pare a fi ca oamenii să-şi poată îmbunătăţi traiul şi să nu caute o viaţă mai bună departe de casă. Cu alte cuvinte, dacă mediul economic local poate să ofere suficient de multe locuri de muncă bine plătite şi dacă mediul de afaceri local poate avea perspective de dezvoltare, atunci sunt şanse ca proiectele de care vorbim să fie un succes. Dacă reuşim să creăm premisele unei dezvoltări neîngrădite, conform principiilor liberale, chiar dacă suntem la început, putem spune că am reuşit. Abia după ce am creat toate aceste premise, printr-un cadru legislativ adecvat, putem discuta de proiecte specifice zonei la care ne referim.
Pentru colegiul din care fac parte mi-am propus să iniţiez şi să sprijin în special proiectele care îşi propun să exploateze potenţialul turistic al zonei, dar pentru aceasta trebuie mai întâi sprijinite toate proiectele administraţiilor publice locale de dezvoltare a infrastructurii şi utilităţilor. Este de la sine înţeles că fără proiecte de infrastructură şi utilităţi, cum ar fi asfaltarea drumurilor în Tuzla, iluminat public, apă potabilă şi infrastructura rutieră în Pecineaga, reţeaua de canalizare în Limanu, introducerea sistemului de gaz şi reabilitarea termică a locuinţelor în Mangalia şi în celelalte localităţi, care să ridice calitatea vieţii şi să faciliteze dezvoltarea afacerilor, nu putem să ne gândim la dezvoltarea turismului. În acest moment, consider că toate aceste proiecte sunt posibile, dar este necesară o initiaţivă legislativă pentru a facilita accesul masiv la fondurile europene. Aceasta este, pentru mine, o temă primordială a următorului mandat de parlamentar.

Care consideraţi că sunt principalele avantaje şi dezavantaje pe care le aveţi în această competiţie?
În primul rând, cele care se leagă de votul uninominal, pe care le-am mai menţionat. Apoi contracandidaţii mei, care au foarte multe să-şi „reproşeze" între ei. Zanfir Iorguş, care candidează acum pentru PD-L, provine din PSD, Mircea Stănescu, care candidează pentru PSD, provine din PD-L, iar independentul Stelian Duţu provine din ambele. Cred că aceasta este o mare dilemă pentru electorat şi un avantaj pentru mine. Pe de altă parte, cred că electoratul va şti destul de bine ce să reproşeze contracandidaţilor mei. În opinia mea, ei reprezintă o clasă politică obişnuită, de 20 ani, să stea la putere prin orice mijloace. Cred că electoratul înţelege, în privinţa contracandidaţilor mei, că schimbarea partidului înseamnă lipsa principiilor sau încălcarea acestora de dragul puterii. Cred că înscrierea în competiţie a contracandidaţilor mei este, aşadar, principalul meu avantaj, pentru că ei au demostrat deja că nu se pot ţine de cuvânt.
În ceea ce priveşte dezavantajele cu care mă înscriu în competiţie, mizez pe inteligenţa electoratului, pentru că nu aş avea de unde să susţin cheltuieli pentru pomeni electorale şi nici nu pot avea notorietatea contracandidaţilor, luând în considerare că avem de a face cu persoane controversate de ani buni.

Cât de important
ă este ziua de 30 noiembrie 2008 pentru români?
Ziua de 30 noiembrie poate însemna o schimbare la fel de importantă ca şi Revoluţia din 1989. Spun aceasta pentru că schimbarea devine posibilă datorită sistemului de vot uninominal. Desigur că mulţi nu realizează acest lucru. Schimbarea depinde, în mare măsură, de prezenţa la vot. Vedem în jurul nostru o altă modalitate de angajare în lupta electorală. O mobilizare de resurse mult mai mare, ceea ce înseamnă că partidele şi candidaţii înţeleg că schimbarea „regulilor jocului" presupune altă abordare. Este necesar ca cei 20 de ani de vot „fără speranţe" să se încheie aici. Este foarte important să ieşim în număr cât mai mare la vot. Parlamentul este o instituţie vitală pentru cursul pe care se va înscrie democraţia în România următorilor ani. Nu trebuie să uităm că modificarea constituţiei este o temă vehiculată din ce în ce mai des şi că a devenit o necesitate pentru ca România să poată trimite în istorie cei aproape 20 de ani în care, din punct de vedere politic, aproape am bătut pasul pe loc.
Pentru ca toate aceste lucruri să devină posibile, sper ca electoratul să înţeleagă că, dacă până acum doar vota, acum alege cu adevărat şi este nevoie să vină la vot în număr cât mai mare.

Care este mesajul pe care dori
ţi să îl transmiteţi alegătorilor?
Sunt sigur că, dacă alegătorii înţeleg ce aşteptări pot avea de la aceste alegeri, am cele mai mari şanse, dar, în modul cel mai sincer, îi rog să iasă la vot şi să aleagă pe cine doresc. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • x 28 Nov, 2008 12:35 "Este pentru prima dată, în 20 ani, când se poate intra în competiţia pentru un loc în Parlamentul României pe baze corecte" -ati face bine sa definiti ce inseamna baze corecte,ca nu am inteles,mai precis ce ati facut dumneavoastra asa spectaculos in viatza dumneavoastra pana acum de va considerati merituos sa reprezentati cetatenii unui colegiu in parlament? "Înseamnă că oamenii au şansa de fi ascultaţi, iar eu chiar mi-am propus să lupt pentru a îmbunătăţi viaţa celor pe care îi reprezint."- intr-adevar confirm,prin activitatea dumneavoastra ca sef la OCPI(cadastru),ati reusit sa imbunatatiti viatza multor oameni,nu si a mea din pacate pentru ca a trebuit sa astept 2 ani ca sa mi se elibereze actele cadastrale desi nu exista nici un temei legal pentru a fi amanat atata timp. Cine stie,poate peste noapte v-ati schimbat,dar daca veti avea aceeasi atitudine de pana acum cu siguranta nu veti fi unul din cei care vor contribui la reformarea clasei politice.