Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:25 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, in luna iunie a anului viitor

ro

13 Nov, 2003 00:00 759 Marime text

Disputele vor continua multa vreme privind stabilirea datei pentru alegerile prezidentiale si cele parlamentare

Dupa ce liderii Partidului Social Democrat au propus organizarea de alegeri locale in data de 6 iunie 2004, iar a alegerilor parlamentare si prezidentiale simultane in data de 12 decembrie 2004, partidele din opozitie au reactionat rapid. Liderii partidului de guvernamant au precizat ca propunerile PSD in legatura cu alegerile vizeaza si reducerea campaniei electorale la 30 de zile, vot uninominal pentru Senat si reducerea numarului de parlamentari. In vederea evitarii cheltuielilor suplimentare PSD se pronunta pentru organizarea unui singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor, urmand ca invingator sa fie desemnat candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi, indiferent de numarul persoanelor care se prezinta la urne. Este foarte probabil ca turul doi al alegerilor prezidentiale sa poata avea loc in data de 19 decembrie 2004, in cazul in care primul tur va fi programat in 12 decembrie, simultan cu alegerile parlamentare. Daca turul doi pentru alegerile prezidentiale ar avea loc dupa o saptamana de la primul tur, social-democratii apreciaza ca este suficient timp ca primii doi clasati in cursa prezidentiala sa fie cunoscuti. In acelasi context, PSD propune si reducerea campaniei electorale de la 45 de zile la 30 de zile, deoarece aceasta presupune costuri mai reduse.

Democratii agreeaza organizarea simultana a alegerilor prezidentiale si a celor parlamentare

Democratii sunt de acord cu organizarea simultana a alegerilor prezidentiale si a celor legislative, insa propun devansarea datei lansate de PSD. Astfel, ei recomanda ca primul tur de scrutin in cazul alegerilor parlamentare si prezidentiale sa aiba loc in 28 noiembrie 2004, iar al doilea in 12 decembrie, pentru ca acest proces electoral sa nu se suprapuna sarbatorilor de iarna. Democratii nu doresc sa aiba din nou parte de "evantaiul listelor suplimentare", avand in vedere ca, in acea perioada a anului, multi cetateni sunt plecati din localitatile lor de domiciliu. Cat priveste data propusa pentru alegerile locale - 6 iunie 2004 -, aceasta convine democratilor, care insa nu accepta solutia PSD legata de alegerea primarilor din primul tur de scrutin, indiferent de prezenta la vot. In opinia democratilor o asemenea varianta ar afecta in mare masura comunitatile locale din Transilvania, unde numarul cetatenilor maghiari este foarte mare, iar acestia exercita un "vot etnic", dat unei formatiuni indiferent de persoana ce reprezinta partidul respectiv. De asemenea, PD sustine mentinerea campaniei electorale la 45 de zile, o durata "optima pentru nevoile actuale ale Romaniei", avand in vedere ca partidele de opozitie nu dispun de mijloacele materiale si logistica pentru prezentarea mesajului in teritoriu intr-un interval diminuat. Votul uninominal la Senat este sustinut de PD in varianta "votului preferential pe lista", propunere pe care democratii au avansat-o inca din 2001. Toate solutiile PD in privinta calendarului alegerilor si a conditiilor in care acestea se vor desfasura vor fi depuse la Comisia parlamentara pentru modificarea legilor electorale, for care, potrivit democratilor, nu s-a intrunit niciodata pana in acest moment, desi a fost constituit in urma cu mai multe luni. Liderii Partidului Social Democrat au propus organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale simultane in data de 12 decembrie 2004, iar a alegerilor locale in data de 6 iunie 2004.

Liberalii nu sunt de acord cu PSD in privinta datei alegerilor

Liberalii nu sunt de acord cu data propusa de PSD pentru organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale si nici cu organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor la o saptamana dupa primul. Liberalii nu sunt de acord nici cu organizarea celui de-al doilea tur de scrutin la o saptamana dupa primul. Ei sustin ca nu este normal ca perioada de doua saptamani dintre cele doua tururi de scrutin sa fie scurtata si considera ca aceasta situatie ar fi numai in beneficiul PSD. Liberalii ar dori ca alegerile sa fie organizate pe data de 5 decembrie, dar aceasta propunere nu a fost discutata cu liderii PD.Pe de alta parte, PNL este de acord cu propunerea PSD privind desfasurarea simultana a alegerilor parlamentare si prezidentiale. Liderii PNL au respins propunerea PSD referitoare la alegerea primarilor din primul tur. In privinta votului uninominal, liberalii isi sustin propunerea din primavara acestui an, care prevede vot uninominal la ambele Camere, dar numai pentru 50 la suta dintre locuri. Chiar si asa, liderii PNL au salutat propunerea PSD privind reducerea numarului de parlamentari, dar s-au declarat impotriva reducerii campaniei electorale la 30 de zile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii