Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:05 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ani Merlă Constanţa nu este atât de zgomotoasă

ro

22 Mar, 2011 02:38 3152 Marime text
harta_zgomot_Ani_Merla_11.jpgChiar dacă în urmă cu aproximativ o lună, în clasamentul dat publicităţii de Enviro Consult, specialiştii în domeniu situau Constanţa în topul celor mai zgomotoase oraşe din ţară, ieri, Ani Merlă, directorul Dezvoltare Programe din cadrul Primăriei Constanţa, a susţinut că nu este adevărat acest lucru. „În afară de marile bulevarde, unde nivelul de zgomot este considerabil, restul cartierelor sunt într-o zonă spre verde, în niciun caz roşu sau portocaliu", a susţinut Merlă

În topul celor mai poluate fonic oraşe din România sunt Bucureşti (85% din populaţie afectată), Constanţa (76%), Cluj-Napoca (64%), Braşov şi Ploieşti (61%), Galaţi (55%) şi Timişoara (49%). La polul opus, cel mai liniştit oraş este Iaşi, cu doar 16% din populaţie afectată de zgomot.

Ieri, în cadrul unei conferinţe, Ani Merlă a prezentat câteva detalii legate de nivelul de zgomot care se înregistrează în Constanţa, raportându-se la clasamentul dat publicităţii în urmă cu o lună de către o firmă specializată, care a clasat oraşul de la malul mării pe locul doi în topul celor mai zgomotoase oraşe din ţară, după Bucureşti. „În afară de marile bulevarde, unde nivelul de zgomot este considerabil, restul cartierelor sunt într-o zonă spre verde, în niciun caz roşu sau portocaliu. În ceea ce priveşte planul de acţiune pentru zgomot, acesta se întinde pe o perioadă mai mare, deja suntem în implementarea lui, multe sunt măsuri care nu trebuiesc impuse de administraţie, ci de Registrul Auto, Poliţia Rutieră, care să verifice starea tehnică a autoturismelor, pentru că de acolo provine cel mai mare zgomot şi poluare atmosferică. Vrem să devenim oraş turistic european şi aceste două elemente sunt în atenţia noastră", a spus convingătoare şefa din primărie. De precizat că, pentru elaborarea hărţilor de zgomot pentru oraş, au fost identificate diferite surse de zgomot precum traficul feroviar, rutier, activităţi industriale şi portuare. Numai un exemplu al unei hărţi de zgomot întocmite pentru traficul rutier a scos în evidenţă că în Constanţa 27.000 de cetăţeni sunt expuşi la un nivel al indicatorului de zgomot mai mare de 70 de decibeli timp de 24 de ore, iar pentru perioada nopţii specialiştii au observat că peste 45.000 de persoane sunt expuse la nivele ale zgomotului ce depăşesc 60 de decibeli, limita maximă admisă.

Directivele europene prevăd ca până la finele anului viitor toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori să dispună de o hartă de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice. Harta trebuie să fie actualizată la fiecare cinci ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Citizen Kane 17 Oct, 2011 21:28 Fiul ei calca suflete nevinovate pe trecere de pietoni