Aproape noua pentru un loc de eurodeputat
Aproape noua pentru un loc de eurodeputatMâine, românii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi desemna viitorii reprezentanţi în Parlamentul European.
Dacă, până acum, România a avut 35 de europarlamentari, din 7 iunie vom trimite cu doi mai puţini.
Cei ce vor avea şansa de a ajunge la Bruxelles se pot considera norocoşi din două puncte de vedere: prind un mandat complet, de cinci ani, şi vor fi retribuiţi cu circa 7.000 euro/ lunar. La startul competiţiei electorale pentru Parlamentul European s-au aliniat 289 de aspiranţi la cele 33 de mandate de europarlamentari, celor 287 candidaţi provenind din şapte formaţiuni politice alăturându-li-se alţi doi independenţi.La nivelul judeţului Constanţa, din totalul populaţiei de 715.150 persoane, duminică ar trebui să se prezinte la urne 627.398 cetăţeni cu drept de vot, 277.237 fiind în municipiul reşedinţă de judeţ. Autorităţile au amenajat 507 secţii de votare, din care 191 sunt pe raza municipiului Constanţa. Procesul de votare pentru alegerea europarlamentarilor români va începe duminică, la ora 7.00, şi se va încheia la ora 21.00, cetăţenii aflaţi în secţia de votare la acea oră fiind ultimii care-şi pot exprima opţiunile.
În listele de candidaţi întocmite de partide, numărul constănţenilor este,
cum era de aşteptat, redus.
Vot după gratii
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, subinspectorul Radu Croitoru, în arestul IPJ sunt 22 de arestaţi preventiv care au dreptul de a participa la scrutinul de duminică. Pentru aceştia se va aduce o urnă mobilă de la secţia de votare nr. 169, amenajată în cadrul Universităţii Ovidius.
Viitorii
europarlamentari români vor avea şi susţinerea a 385 de persoane aflate în
detenţie, în secţiile de la Valu lui Traian şi Poarta Albă. Din totalul celor
460 de persoane cu drept de vot aflate în penitenciar, 75 au refuzat să voteze
duminică. Surse din cadrul Penitenciarului Poarta Albă ne-au precizat că la
secţia Valu lui Traian vor vota 156 persoane, pentru care s-au amenajat trei
cabine de vot, iar în secţia Poarta Albă îşi vor exprima opţiunile 229 persoane
- dintre care şapte sunt femei - care vor aplica ştampila inscripţionată
„votat" în cele cinci cabine de vot pregătite din timp. Buletinele de vot ale
celor aflaţi în arest preventiv sau condamnaţi dar fără a li se restricţiona
dreptul de a vota vor fi introduse în două urne mobile - una de la o secţie de
votare din Valu lui Traian şi cealaltă de la o secţie de votare din Poarta
Albă.
Verificări de la centru
Conform planului de măsuri întocmit de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în ziua votului vor fi în dispozitiv peste 300 de filtre de control. Acestea au ca sarcină precisă împiedicarea turismului electoral. În consecinţă, echipele vor monitoriza şi verifica mijloacele de transport persoane care ar putea „plimba" grupuri de alegători ce intenţionează să voteze în mai multe secţii de votare.
De asemenea, vor exista echipaje care vor executa misiuni de patrulare pe
trasee prestabilite, pentru a constata prezenţa sau deplasarea autobuzelor şi
microbuzelor care ar putea transporta turişti cu „chef de vot multiplu".
Fără vot pe mare
Circa 20.000 de
marinari români aflaţi pe nave şi platforme maritime nu îşi vor putea exercita
mâine dreptul de vot. Cu toate că în alţi ani s-au organizat secţii de votare
pe navele aflate în ape teritoriale străine, iar pentru muncitorii de pe
platformele maritime din apele noastre teritoriale se mergea cu urna mobilă, la
aceste alegeri europarlamentare nu va mai fi aşa. Marinarii români aflaţi în
porturi străine vor putea vota doar în
ambasade şi oficii consulare ale României, unde s-au amenajat secţii de votare.
La urne, în străinătate
Alegerile pentru Parlamentul European au loc în România duminică, 7 iunie. Potrivit unei informări trimise de Ministerul Afacerilor Externe, primii români din străinătate care vor vota pentru desemnarea viitorilor europarlamentari vor fi cei din Australia - în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 00.00 (ora României), iar ultimii vor fi cei aflaţi pe Coasta de vest a Americii, care se vor prezenta la urne până luni, 8 iunie, la ora 7.00 (ora României). Pentru a permite românilor din diverse colţuri ale lumii să voteze pentru europarlamentare, au fost organizate 190 de secţii de votare. Menţionăm că românii aflaţi ca turişti în diferite state vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare, care se vor întocmi la prezentarea la vot.
Verificări, doar la sesizări
Printr-o ordonanţă de urgenţă, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a fost mandatată să verifice cazurile de vot multiplu, în termen de şase luni de la validarea rezultatului alegerilor europarlamentare, dar numai la sesizarea partidelor politice care trebuie să prezinte probe în susţinerea acuzaţiei. În situaţia în care AEP descoperă cazuri de vot ilegal, va sesiza organele de urmărire penală. Procedura de verificare se poate face numai „la sesizarea partidelor politice, organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a candidaţilor independenţi care participă la alegeri, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului alegerilor, însoţită de probele pe care se întemeiază", se menţionează în OUG care modifică Legea pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru PE. Reamintim celor tentaţi să voteze de mai multe ori că, în cazul depistării, riscă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pedeapsa cu închisoarea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp