Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:02 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avalansa de sezonisti pe malul marii

ro

03 May, 2002 00:00 976 Marime text

Turismul face casa buna cu muzica

Ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, a inaugurat ieri sezonul estival * Vom avea cel mai bun sezon turistic estival din istoria Romaniei * Vacanta pe un litoral care are un nou nume: "Riviera Estului" * Mamaia - teribila axa turistica a Romaniei * Sa ne furam de la bulgari propria experienta * Peste 10.000 de turisti au sosit in statiunile de pe litoral * Biletele din cadrul programelor sociale ale Ministerului Turismului s-au vandut ca painea calda * "Savoy" a mai primit o stea

Marile orase turistice raman, oriunde, atractii pentru calatorii. Ca orice minune vie, fabulosul tinut de la malul Marii Negre nu are odihna. Cel putin atunci cand Dan Matei Agathon se afla in "inspectie" la Constanta.

Cand v-am spus acum 2-3 ani ca voi transforma litoralul romanesc in "Riviera Estului", unii ziaristi mi-au aruncat zambete de neincredere. Acum, la deschiderea sezonului estival, se vor convinge ca am dreptate", a afirmat Agathon cu prilejul deschiderii oficiale a sezonului turistic la Constanta. Ce a avut in vedere ministrul cand a spus acest lucru? Programele care s-au declansat in toate statiunile pentru deschiderea sezonului estival. Cel putin 300 de miliarde s-au cheltuit in acest an pentru infrumusetarea edilitar-gospodareasca a statiunilor - care incepe cu infatisarea hotelurilor intr-o "haina" noua a fatadelor si a continuat cu asigurarea unui ambient general de vacanta cum nu a mai existat pana acum. "Vedeta salbei de statiuni romanesti de la Marea Neagra este Mamaia" - ii asigura pe turisti ministrul Turismului.

Un altfel de "Bine ati venit!"

Prin multiple noutati, Mamaia spune oaspetilor un altfel de "Bine ati venit!". Elementul de senzatie il constituie un lant de palmieri, in numar de 140. Un fel de colier verde, insirat de-a lungul intregii plaje de la Mamaia, care, pe langa nota peisagistica exotica, va oferi turistilor si protectie impotriva soarelui, atunci cand acesta va deveni prea aprig. Al doilea element il constituie noua infatisare a plajei. Aderand la programul "Blue Flag" (Steagul Albastru), coordonat de Fundatia de Educatie pentru Mediu din Marea Britanie, faptul a necesitat incadrarea plajei intr-un numar de nu mai putin de 27 de criterii. Mamaia, ca de altfel si celelalte statiuni, a reorganizat in acest an anumite zone ale plajelor dupa norme internationale. Daca adaugam ca turistii vor fi intampinati de un arsenal de puncte de agrement nautic - patru pe mare si alte patru pe lacul Siutghiol, de sistematizarea circulatiei auto, de alte 47 de parcari, cu un total de 000 de locuri, aveti partial o prima imagine a statiunii constantene. A treia noutate de mare impact o constituie reintroducerea facilitatilor de vacanta gratuita pentru copii sub 12 ani, romani si straini. O vacanta careia e posibil sa i se adauge un bonus: Copiii Soarelui (un concurs care se va organiza la date diferite, in toate statiunile romanesti, iar castigatorii lui vor fi invitati, in anul urmator, sa-si petreaca vacanta pe litoral, in mod gratuit, impreuna cu familiile). Ministerul Turismului a gandit doua programe sociale pentru inceputul sezonului, care sa evite startul ratat din ultimii ani al vacantelor la mare, cand deschiderea se anunta pe 1 mai, dar ea se producea de fapt dupa 1 iunie. Anul acesta, sezonul s-a deschis de 1 Mai si, datorita celor doua programe sociale, se vor primi turisti toata luna. Primul program, "1 Mai la mare", se deruleaza in perioada 1-5 mai si se adreseaza elevilor si studentilor. Programul dispune de 4.000 de locuri in toate statiunile si include cinci nopti de cazare si masa de Pasti, pentru 599.000 lei. Al doilea program, intitulat "Litoralul pentru toti", se desfasoara in perioada 6-15 iunie, cu doua serii si cu tarife diferentiate, de 599.000 lei si 699.000 lei. El se adreseaza tinerilor si pensionarilor, asigurand un numar de 22.000 locuri de cazare. Care este ratiunea acestor programe? "Una dubla. Pe de o parte, prin aceste programe se asigura o prelungire a sezonului pe litoral de la trei la patru-cinci luni de zile. Ceea ce ar avea un efect benefic atat in plan economic, cat si social", a declarat ministrul Agathon.

La Murfatlar, ziaristii au cantat pentru Agathon

Peste 60 de jurnalisti din presa locala si centrala, impreuna cu oficialii Ministerului Turismului, in frunte cu Dan Matei Agathon, au sarbatorit ziua de 1 Mai la Crama si punctul turistic de la Murfatlar. Directorul societatii, Viorel Potarniche, a prezentat oaspetilor Muzeul Vinului din localitate, linia tehnologica prin care se obtin cele mai rafinate soiuri de vinuri, linia de imbuteliere si pasteurizare etc. In alta ordine de idei, Potarniche a declarat: "Murfatlar nu mai produce vinul la litru, deoarece am constatat ca reprezentam o emblema a industriei vinului. Vinul la litru il fac falsificatorii". In continuare, acesta a explicat de unde vine dulceata "Motanelului" (n.r. - Muscat Otonelului): "De ce Muscatul este foarte dulce? Din cauze naturale, in ceea ce ne priveste pe noi. Murfatlar este singura podgorie din tara care e recunoscuta ca acumulari mari de zahar. De aici vine, la momentul de fata, dulceata Muscatului. Pentru ca am eliminat vinul la litru, Muscat Otonelul este foarte bun". In finalul vizitei la Murfatlar, presa si oficialii din turism au fost invitati de ministru la punctul turistic, unde s-a petrecut pe cinste. Aici, ministrul a fost primit cu paine si sare si de taraful autohton. "Bun e vinul ghiurghiuliu" si alte partituri mai mult sau mai putin cunoscute publicului larg i-au fost dedicate ministrului de lautarii din ansamblul cramei Murfatlar. Ziaristii, loviti de licoarea lui Bachus si priceputi in ale "zdranganelii", s-au incumetat sa-i cante lui Agathon de inima albastra, spre deliciul acestuia, dar si al asistentei.

Parcarea si camparea pe spatiul verde - la mare cautare

Cu toate ca Primaria Constanta a instalat din 10 in 10 metri panouri inscriptionate prin care se interzic parcarea si camparea pe spatiile verzi, pe malul lacului Siutghiol, tigania era la ea acasa. Familii de romani si romi nu au tinut nici o secunda cont de insistentele Primariei, preferand sa achite amenzi cuprinse intre 500.000 si cinci milioane de lei. Cu toate ca delegatia oficiala a ministrului a strabatut aceasta portiune, Dan Matei Agathon a trecut cu vederea cele vazute pe traseu. Asta la prima vedere, pentru ca la un popas i-a atras atentia prefectului precum ca nu este tocmai in ordine ceea ce se intampla pe marginea lacului.

Deschiderea sezonului a inceput cu hotelul "Savoy"

Ministrul Turismului a deschis oficial sezonul de vara pentru unul dintre putinele hoteluri de patru stele din statiunea Mamaia. Hotelul "Savoy", recent integrat in lantul international Best Western, a beneficiat de un vast program de renovare si modernizare care il claseaza in liga profesionista a hotelurilor de lux. In premiera pentru Mamaia, "Savoy" va deschide peste cateva zile Centrul de sanatate, geriatrie, gerontologie si fizioterapie, cosmetica medicala cu produse Gerovital, dupa metode Ana Aslan. Centrul va fi condus de dr. Iulia Belc, medic primar. Directorul general al societatii, Angela Zahiu, a precizat ca anul trecut a depus la minister documentatia pentru ridicarea categoriei hotelului la etalonul "de lux, patru stele", deziderat implinit in urma cu cateva zile. Dupa "Savoy" a urmat vizitarea hotelurilor "Central" si "Rex", primul de trei stele, iar celalalt de patru. Aici, alaiul ministerial a inspectat conditiile de cazare, datorita faptului ca ambele edificii turistice sunt incluse in programul Ministerului Turismului. In prezent, aceste doua unitati hoteliere au primit deja primii turisti, urmand ca, dupa 20 mai, sa fie ocupate in proportie de 90%. Acestea au contracte cu marile companii tur-operator de talia TUI si Neckermann.

O bomba pentru fostul deputat PSD, Bivolaru

Dupa finalizarea vizitei de la "Rex", ministrul a dorit sa parcurga pe jos aleea care desparte respectivul hotel de cel al carui proprietar este gloria fotbalului romanesc, Gheorghe Hagi. In periplul sau, Agathon a ramas stupefiat la vederea unei constructii situate pe plaja, "stabiliment" aflat intr-o stare avansata de degradare. "Aceasta aratare trebuie acoperita cu o bomba", a declarat ritos ministrul. Susotindu-se, consilierii sai l-au informat ca stabilimentul cu pricina apartine fostului deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, mai cunoscut pentru apetenta sa in devalizarea Bancorex. Nici o parte a complexului "Majestic", respectiv casute si mini-satul de vacanta nu au trecut neobservate de Agathon, care, ca un bun crestin, a dat termen de dezafectare a respectivului spatiu pana dupa sarbatori. In caz de nesupunere, pe administratori ii "paste" o amenda consistenta.

Clubul no. 10 - vedeta de la "Iaki"

In privirile mirate ale turistilor si localnicilor aflati in zona plajei Bucuresti - Cazino si intampinat de Gheorghe si Marilena Hagi, ministrul Agathon si-a inceput vizita la "Iaki". Hotelul are o capacitate de 120 de locuri si dispune de sali de conferinta, terenuri de sport. Pentru pasionatii de mancare italiana exista aici un restaurant ce deserveste exclusiv acest gen de preparate. "Clubul no. 10", sau Colectia marilor decari, este locul unde se gasesc marile momente de fotbal ale lui Hagi. Aici sunt expuse tricouri de la echipele in care a jucat, precum si trofee si alte tricouri ale unor decari cu care Hagi a facut schimb, la sfarsitul meciurilor, de-a lungul timpului. In alta ordine de idei, Agathon a vizitat cateva apartamente, printre care si cel matrimonial din cadrul hotelului, sala de conferinte, cele doua piscine. Aici, ministrul a stat de vorba cu cativa dintre turistii romani si belgieni cazati la "Iaki", promitandu-i ferm lui Gica Hagi ca va reveni dupa 10 mai, cand aici sunt asteptati sa soseasca peste 500 de turisti.

Mamaia isi asteapta palmierii

Ultimul popas in statiunea Mamaia s-a facut in zona Cazino. Aici, ministrul s-a intalnit cu directorul Directiei de urbanism din primarie, Nicolae Nemirschi, cel care i-a prezentat locurile in care urmeaza sa fie plantati cei 120 de palmieri aclimatizati, care la acest moment se afla in drum spre Constanta.

Decibelul si Agathonul

"Sunt impotriva manelelor si a distractiilor derizorii in detrimentul linistii turistilor", a precizat Agathon. Acesta a informat solemn asistenta ca, potrivit ordinului sau, intrat in vigoare inca de anul trecut, in aceasta vara discotecile in aer liber de pe litoral vor functiona doar pana la ora 1.00. In caz contrar, de la ministru citire: "Daca nu vor inchide discotecile, ii inchidem noi pe patronii acestora". Pana atunci... Agathon nu va pierde ocazia sa asiste la plantarea primului palmier.

In loc de concluzii

In incheierea vizitei la Mamaia, ministrul Turismului a acordat o scurta declaratie la cald cotidianului ZIUA de Constanta, in legatura cu primele impresii ale acestui debut promitator de sezon estival la Constanta. "Este un inceput foarte bun, pentru ca am revenit la traditia deschiderii sezonului de 1 Mai si fara a neglija faptul ca cele 000 de locuri din programul social s-au epuizat in cateva zile. Faptul ca am deschis sezonul cu 12.000 locuri de cazare, care s-au dovedit insuficiente, ma incurajeaza sa cred ca anul acesta va fi cel mai fulminant sezon din ultimii ani. Tinand cont de faptul ca imediat dupa sarbatorile pascale intram in cel de-al doilea program social - "Litoralul pentru toti" - cu 24.000 locuri de cazare, si de faptul ca in premiera, incepand cu 10 mai, avem intrari in Mamaia si Neptun de la TUI si Neckermann, ma incurajeaza sa cred ca vom avea cel mai bun sezon turistic estival din istoria Romaniei. Mamaia - "Riviera Estului" - va fi gata in cel mult 20 de zile. Asteptam cu nerabdare sosirea palmierilor, pentru crearea cadrului ambiental de talie internationala", a concluzionat ministrul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii